Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_ дисципліна макроЕКНОМІКА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

8. Інфляційні явища в економіці.

Інфляція є одним із найтяжчих проявів макроекономічної нестабільності. У світі немає країни, яка б у другій половині XX ст. тією чи іншою мірою не зазнала б втрат від інфляції. Особливо негативно відбивається інфляція на всіх сторонах соціально-економічного життя в Україні.

Інфляція (від лат. Inflatio - надування) - це знецінення паперових грошей, яке проявляється як процес зростання загального рівня цін на споживчі товари і послуги.

Інфляція буває двох типів — відкрита і прихована.

Відкрита (цінова) інфляція передбачає тривале й нерівномірне зростання цін на товари і фактори виробництва більш як на 3,5% за рік. Відкриту інфляцію можна класифікувати за різними критеріями.

За темпами інфляційного процесу:природна, або повзуча, за якої темпи зростання цін становлять 3—3,5% за рік; галопуюча з річними темпами зростання цін у межах 20-200%;гіперінфляція, коли ціни щоденно зростають на 1—20%, а за рік — більш як на 1000%.

За ступенем розбіжності у зростанні цін за різними товарними групами: збалансована інфляція, коли ціни різних товарних груп відносно одна одної не змінені;незбалансована інфляція, коли співвідношення цін товарних груп змінюється різною мірою.

Прихована інфляція передбачає державний контроль за цінами, їх регулювання відносно рівня доходів і пропозиції товарів та послуг. Держава адміністративними заходами стримує виявлення інфляції і таким чином занижує її реальний рівень.

Найважливішим показником інфляції є динаміка індексу цін.

Індекс цін – коефіціент, що показує, у скільки разів змінився загальний рівень цін за даний період.

Темп інфляції = Рn – Ро / Ро * 100%,

де Рn – індекс цін поточного (звітного) періоду

Ро – індекс цін базисного періоду

Зростання iндексуцiн визначає рiвеньiнфляцiї, а зменшення його-рiвеньдефляцiї. Темп iнфляцii є темпом змiни загального рiвняцiн i показує ступiньзнецiнення грошей.

9. Сукупний попит і його особливості.

Сукупний попит – це реальний обсяг національного продукту, який економіка має намір закупити з метою задоволення своїх платоспроможних потреб. У грошовій (номінальній) формі сукупний попит визначається сукупними витратами економіки на закупівлю товарів та послуг, які складаються із споживчих витрат, валових інвестицій, державних закупок і чистого експорту.

Сукупний попит знаходиться в оберненій залежності від ціни. У зв’язку з цим на графіку крива сукупного попиту набуває вигляду негативної похилої лінії

 

Фактори, що впливають на сукупний попит поділяються на цінові та нецінові.

До цінових факторів відносяться:

1)зміна процентної ставки;

2)ефект багатства, або касових залишків;

3)ефект імпортних закупівель.

До нецінових факторів відносяться:

1)зміну в споживчих витратах: добробут населення, очікування споживача, заборгованість споживача, податки;

2)зміну в інвестиційних витратах: процентні ставки, зміна яких викликана, наприклад, змінами грошової маси в країні, а не зміною цін, очікувані прибутки від інвестицій, податки з підприємств, технологія, надлишкові потужності;

3)зміну в державних витратах;

4) зміну у витратах на чистий експорт: національний доход у закордрнних країнах, валютні курси.