Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default2003 2 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

19. Упр. Показниками формування фін. Ресурсів

Фінансові ресурси — це кошти, що знаходяться у розпорядженні підприємств і призначені для виконання ними певних фінансових зобов'язань.

Формуються за рахунок створення підприємства, власних та прирівняних до них коштів, мобілізуються на фінансовому ринку, надходять у порядку розподілу грошових надходжень.

Класифікаційні ознаки фінансових ресурсів: За джерелами:

власні фінансові ресурси (внутрішні і зовнішні)

залучені (кредити

Показник

Метод розрах

Значення

За нормат знач

Ст.кап, т. грн.

По балансу

3000

Збіль

Вкапітал, т грн.

По балансу

15000

Збіль

Залкап, т. грн.

По балансу

8000

За пл..

Дов зобов’яз, т. грн.

По балансу

1000

За пл

Пот. зобов’яз, т. грн.

По балансу

7000

За пл

Валют балан, т. грн.

По балансу

23000

За пл

ЧП,т. грн..

Ф№2

6000

За пл

Коеф автономії

відношення заг суми влас коштів до суми балансу.

0,65

> 0,5

Коеф довгості. зобов'яз

Частка довгостр зобов’яз в сумі всіх зобов’яз п-ва

0,125

<2,0

Коеф фін. стійкості

відношення влас та залуч капіталу

1,875

> 1

Коеф фін лівериджу

відношення довгостр зобов’яз до Влас.капіт

0,07

< 0,1

Рентаб.влас кап, %

відношення ЧПдо СРВ власкапіталу

40

За пл

Суб’єкти:апарат упр-ня п-твом -служба фін. менедж., власн. п-ва.

Об’єкт джерела фін. ресурсів, фін. ресурси, фін. відносини (майно, грош.потоки, роботи, послуги, інформація, нема тер. блага).

Мета управління формув. фін. ресурсів –забезпечення зрост. добробуту власників капіталу п-ва, досягається шляхом забезп.високої фін.стійкості п-ва, у підтриманні платоспр., шляхом мінім. фін.ризиків.

Осн.показників, хар-ють стан формфін.ресурсів:

На підставі умовних значень розрахуємо дані показники:++

Одним з основних показників, який хар-є еф форм. фін ресурсів є рентаб влас капіталу, який хар-є ЧП, який припадає на 1 грн. влас капіталу. поліпшення формування оптимальної структури капіталу п-ва Залучення додаткових довгостр зобов’яз і пропорційного зменш влас капіталу сприяє підвищенню ЧП на 1 грн. влас капіталу- завдяки механізму фін лівериджу. При залучені довгострокових зобов’язань потрібно враховувати вартість останніх. Їх вигідно залучати при умові, якщо відсотки по довгостроковим зобов’язанням менші ніж коефіцієнт рентабельності активів. В протилежному значенні ефект фінансового лівериджу буде від’ємним.

20. Управ. Показниками викор.Вир.Потужності

Вир. потужн. п-ва – це макс. можливий випуск пр-ії необхід.якості в передб.номенкл., за певний час при повному завантаж. обладн. та виробн. площ у прийнят. режимі роботи з урах. застосув. передової технології, організ. вир-ва і праці.

Управл. вир. потужністю на п-ві займ. всі суб. пов’язані з процесом вир.: економ. відділу, працівники відділу вир-тва, технічн. Обслугов. та ін. Об’єктами є: виробн.площі, обладн. та устаткув., що використов. в процесі виробн. пр-ії

Найтипов.проблемами, які виник. в процесі управл.вироб. потужн. є проблеми неповного їх завантаж. та техніч.стану. Нажаль, на більшості під-тв недостатньо замовлень на вигот.пр-ії, що призводить до простоюв.обладн.та виробн.площ і їх просто починають здавати в оренду

Рівень використ. вир. потужн. та саму вир. потужн. на під-тві хар. наступні показники:

1. Виробн. потужн.підрозділів для умов однопродуктов.вир-ва:Nв.п. = Тр * mo / to ,

Nв.п. – вир. потужн.групи взаємозам.верстатів у натур. виразі; Тр - час роботи одного агрегату за розрах. період, год.; mo кіл-ть однотипних взаємозамін. агрегатів у групі; to - затрати часу на вигот. одного виробу.Якщо to виражено в нормован.часі (маш. н-год.) - tн, то to = tн / kн ,

kн – план.коеф. викон.норм

За умов кількох груп устаткув. вироб.потуж. визнач. лімітуючою групою, якщо не передбач. заходів щодо її розшир.

2. Ступінь завантаж. устаткув.: kз = Тз / Тп.с. ,

де kз – коеф.завантаж.устаткув.певної технолог. групи;Т3 – завантаж. устаткув. вир. програмою у план. періоді, м.-годин; Тп.с. - сумарний час роботи устаткув. групи в план. періоді, який наз. пропускною спроможн. групи, м-годин.

3. Завантаж.устаткув.обчисл.на основі план. обсягу пр-ії і затрат часу на її обробку: Тз = Niti , i=1..n,

п – кі-ть найменув.виробів, що обробл. на даній групі устаткув.; Ni кі-ть виробів i-го наймен., шт.; ti - затрати часу на обробку одного виробу i-го найменув.на даній групі устаткув., год.

4. Пропускна спроможн.устаткув.певної технол. групи визнач. як добуток часу роботи одного агрегата (ТР) на їх кількість (mo): Тп.с = Tpmo.

Резерви підвищ. та фактори, які вплинули на фактич.рівень пок.використання вир. потужн. (абсолютні їх значення) можна обчисл. за допом. факторн.аналізу методом ланцюг.підстановок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]