Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default2003 2 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

5. Упр показн зед

ЗЕД – діяль. суб'єктів госп. діял. як на терит. Укр. так і за її межами. Являє собою сукупн. між нар.,комерц. опер., спрям. на орг.,провед, і рег-ня процесу обміну

Експорт-продаж тов. іноз. суб. госп-ня і ввіз їх через митн. кордон Укр.Імпорт-закупіля іноз.суб. тов. і уввіз їх через митн. кордон Укр..

Вихід п-ва на світовий зовн. ринок –Збільшення його експорт. потенціалу -підвищенню якості продукції, її конкурентоспроможності. Це відкриває перед п-ми нові можливості розширити ринки збуту своєї продукції, підвищити кількість робочих місць, шлях до підвищення рентабельності та “виживання” в умовах конкуренції.

Завдання аналізу ЗЕД: оцінка ефек-ті та структури зовн. зв’язків п-ва; оцінка ступеня і якості виконання зобов’язань по експ., реекспортним та імп. операціям; виявлення резервів і розробка заходів щодо покращення ЗЕД; хар-ка фін. рез. Комерц. діяльності п-ва, оцінка їх фін. стану і рентабельності; Для більш повної хар-ки роботи фірми на зов. ринку розрах. питома вага сум контрактів, прострочених у звіт. періоді:

Іпрост.контр=Кпрост./Квикон.*100

де Кпрост - сума контрактів, прострочених протягом року; Квикон- сума контрактів, що підлягають виконанню у звіт. періоді.

Коеф. виконан. зобов’яз. за вартістю:

К=∑Qіф*Ріn/∑ Qіn*Ріn

Pіф і Qіф – факт. ціни і кільк. товару і,

Pіп і Qіп – планові ціни і кількість товару і, nкількість товару.

Коеф. виконан. зобов’яз. з експ. Това-рів за фіз. обсягом для зведеного показника. :

Кф.о.=∑Qіф*Ріф/∑ Qіn*Ріn

Pіп і Qіф – вартість експ. товару і у звіт. періоді перерахована за план.цінами;

Pіп і Qіп – план.вартість експ. товару і.

Коеф. виконан. зобов’яз. по експ. товарів за цін. для зведен. показника:

Кц=∑Qіф*Ріф/ ∑Qіф*Ріn

Pіф і Qіф – факт. вартість експ. товару і,

Pіп і Qіф - вартість експ. товару і у звіт. періоді перерахована за план. цінами.

Аналіз динаміки експорту і імпорту

Індекс вартості:

Івартості=Q1і* Рі0 /Q1і* Рі0

Pі1 і Q1іціни і кільк. товару і у звіт.п ;

Pі0 і Qі0 - ціни і кільк. товару і у баз.п.;

n – кількість років.

Зміна вартості експ. (імп.) може бути спричинена зміною ціни та фіз.. обсягу:

Індекс цін:

Іціни=Q1і* Рі1 /Q1і* Рі0,

Індекс фізичного обсягу:

Іобсягу=Q1і* Рі1 /Q1і* Рі0

Зміна фіз. обсягу зумов. зміною кільк. і кільк. структури товарів. Звідси індекс фізичного обсягу являє собою добуток індексу кількості і індексу структури.

Індекс кількості:

Ікільк.=Q1і/ ∑Qі0

Іструкт=Q1і* Рі0/Qі1* Рі0,

де Рі0, - середня ціна товару і у базовому періоді.

Рі0,=Qі0* Рі0/Qі0,

Якщо індекс кількісної структури є біл. за 1, це означає, що в межах товарної групи збіль частка більш дорогих товарів за рах. зниж частки більш деш.товарів.

6. Упр.показниками наявності і формув. ОЗ..

Основні засоби (ОЗ) – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва чи поставки товарів, надання послуг, здачі в оренду іншим особам чи для виконання адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року. Основні засоби підприємства це сукупність матеріально-речових цінностей, що діють у натуральній формі протягом тривалого часу як у сфері матеріального виробництва, так і в невиробничій сфері, і вартість яких поступово зменшується у зв'язку з фізичним та моральним зносом.

Залежно від функціонального призначення основні засоби поділяються на виробничі та невиробничі.

Виробничі основні засоби — це засоби, які безпосередньо беруть участь у виробничому процесі або сприяють його здійсненню. До них належать будівлі, споруди, силові машини та устаткування, передавальні пристрої, транспортні засоби, робоча худоба, багаторічні насадження, інші основні засоби, що діють у сфері матеріального виробництва.

Невиробничі основні засоби — це засоби, що не беруть безпосередньої або побічної участі у процесі виробництва та передбачені для обслуговування потреб житлово-комунального господарства, охорони здоров'я, освіти, культури. До них належать споруди, будівлі, машини, обладнання, апарати та інші засоби, що використовуються в невиробничій сфері.

За галузевою належністю основні засоби поділяються на засоби промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту, зв'язку та ін.

За натурально-речовинним складом основні виробничі засоби поділяються на будівлі, споруди, передавальні пристрої, машини та обладнання, транспортні засоби, інструменти і приладдя, виробничий та господарський інвентар, робочу та продуктивну худобу, багаторічні насадження; капітальні витрати на поліпшення земель, інші основні засоби.

П-ки

.Ко = ВФзв/ВФкр,де ВФзв введені в експл. Оз.,ВФкр – вартість оз на кін.зв.року, Кв = ВФв / ВФпр,де ВФв – вартість ОВЗ, що виб.у зв. роціВпр – вартість оз на початок зв.року; Кпр = (ВФзв - ВФв) / ВФкр,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]