Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default2003 2 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

24. Викор.В запасів

Виробничі запаси — частина сукупних запасів, призначених для виробничого споживання.

До виробничих запасів відносять сировина, матеріали, що надійшли до споживачів, але ще не використані й не піддані переробці.

ВЗ-сир,матер, напівф,компл.вироби та ін.мат.цін. признач. для забесп. безпер. виробн. проц в-ва та реал. прод. Упр-ня ВЗ пол. в оптимізм-ї розміру стр-ри запасів тов.-мат цін, мінім. вит-т щодо їх обслуг-ня,заб.еф.контролю за їх рухом.

П-ки:Мв=ВП/МВ;Мм=МВ/ВП,де ВП–валова прод;МВ –мат.витр;Коб=РП/Об.Зас.,де РП–реал.прод, Кзав.=ОбЗ/РП, Тоб=ДП/Коб,де ДП–дні пер.

Мв = 452600 / 489602 = 0,92 грн. Мм= 489602 / 452600 = 1,08 грн Коб = 523623 / 8963 = 58об. Кзав = 89630 / 523623 = 0,17 Тоб = 360 / 58 = 6,2 дні. З наведених вище розрахунків видно, що показники знаходяться на низькому рівні та потреб.негайного їх поліпш. Поліпш: зменш. наднормат. запасів сир,мат,інстр-ту; покращ. орг-ії складського госп.; оптим. постав; раціон.викор. мат.зап. і зниж. Мм прод. на основі ек. обґрунтов. вибору мат. рес. та підвищ.коеф.їх викор-ня.

11. Упр. Рівнем безпеки г/д

Економічна безпека підприємства — це такий стан корпоративних ресурсів (ресурсів капіталу, персоналу, інформації і технології, техніки та устаткування, прав) і підприємницьких можливостей, за якого гарантується найбільш ефективне їхнє використання для стабільного функціонування та динамічного науково-технічного й соціального розвитку, запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам (загрозам).

Необхідність постійного дотримання економічної безпеки зумовлюється об'єктивно наявним для кожного суб'єкта господарювання завданням забезпечення стабільності функціонування та досягнення головних цілей своєї діяльності. Рівень економічної безпеки фірми залежить від того, наскільки ефективно її керівництво і спеціалісти (менеджери) будуть спроможні уникнути можливих загроз і ліквідувати шкідливі наслідки окремих негативних складових зовнішнього і внутрішнього середовища.

1 Суб’єкт – власники і керівники п-ваОб’єкт – сума ЧД, = в-ам п-ва.

2 Необхідність вирішення проблеми і резуль. упр. – необхідно знати рівень продажів, нижче якого п-во буде зазнавати збитків, тобто рівень, при якому п-во покриває свої в-ти, в результаті п-во при визначенні рівня беззбитковості зможе моделювати обсяги реаліз.та в-ти п-ва з метою одерж. приб.

3-5Для визна. обсягів діяль. при яких п-во буде беззб. будемо викор.формул, де:

ЧДб – чистий дохід беззбитковості

ВС – валова собів. реаліз. пр-ії в пот. р.

МП – маржин.прибуток поточного року

Кмп – коеф. маржинального прибутку

Розрахуємо маржинальний прибуток:

Розрахуємо коеф. маржин.... прибутку:

формул. беззбиткового чистого доходу:

7 Приклад

Ви – економіст відділу маркетингу і маєте можливість укласти договір на постачання 7500 од. столів за ціною 400 грн./од. Змінні витрати на виготовлення одного стола складають 175 грн. Сума постійних витрат 850 тис. грн. Вам необхідно розрахувати мінімальний обсяг замовлень в натуральних вимірниках і вартісному виразі, який гарантує беззбитковість виробництва, а також прибуток, отриманий для виконання замовлення.

Розрахунок:

Умови беззбитковості:

де

ЧД – чистий доход;

ВС – виробнича собівартість;

ВП – валовий прибуток;

ПВ – постійні витрати.

Знайдемо кількість продукції, яка забезпечує беззбитковість підприємства в натуральному виразі:

;

;

од.

Знайдемо кількість продукції, яка забезпечує беззбитковість підприємства в вартісному виразі: 3778 400=1511200 грн.

837500 грн.

12. Упр-я показн іннов діяль.

1.Іннов. Діяль. – діяль., що спрямована на використ. і комерціа-лізацію результатів наук. дослідж. та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конкурентнозд. товарів і послуг;

Об'єкти інн. діяль. є: іннов. програми і проекти; нові знання та інтелект. продукти; виробн. обладн. та процеси; інфраструктура в-ва і п-цтва; орг.-техн. рішення виробн., амін., комерц. або ін. хар-ру, що істотно поліпшують стр-ру і якість в-ва і (або) соц. сфери; сировинні ресурси, засоби їх видобув. і переробки; товарна пр-ція; мех.-ми формув. споживч. ринку і збуту тов. продукції.

Суб'єкти : фіз.. і (або) юр. ос. Укр.., фіз.. і (або) юр. ос. іноз. держав, ос. без громад., об'єдн-ня цих осіб, які провадять в Укр.. іннов. діяль. і (або) залучають майнові та інтелектуал. цінності, вкладають власні чи запозичені кошти в реалізацію в Укр.. інновац. проектів.

2. Ефекти від впровадження інновації поділяються на екон., наук.-технол., фін., ресур., соц., екол. Для пром. п-тв осн. підсумком іннов. є комерц. результат

3-5. Показниками оцінки іннов. проектів

приріст прибутку за рік від в-ва продукції за доп. Нов.. техніки (∆П)

∆П = (Ц2 – С2) х N2 – (Ц1 – С1) х N1 , грн.,

С1, С2 – собів. од. пр-ції, виготов. за доп. базової і нов. техніки, грн./од.; Ц1, Ц2 – .ціна од. пр-ції при викор. базової і нов. техніки, грн./од.; N1, N2 - обсяг в--ва пр-ції за доп. базової і нової техніки, од./рік.

Умовне вивільнення працюючих у зв’язку із впровадженням нової техніки (∆Ч)

∆Ч = (Ц2 х N2) / В1 – (Ц2 х N2) / В2 , чол.,

В1,В2–ППдо/піс. впров.нов.техн, грн/чол

Економія кап. вкладень (∆К): ∆К = (К1 х В2! / В1! – К2) х N2 , грн.,К1, К2 – питомі капіталовкл. при викорис. баз. і нов. техніки, грн./од.; В2! , В1! – продуктив.од. баз. і нов. техніки за од. часу, од.(грн.)/од. часу.

Зниж. матер. в-т (∆М) М1–М2) х N2 , грн

М1, М2 – матер. в-ти на од. продукції при викор. баз.і нової техніки, грн./од.

6-7. Напрямки поліпшення факторних і результативних ознак:

  • пошук дешевших джерел інвест.;

  • зменш. в-т на реаліз. проекту

  • зменш. в-т на виготов. і реаліз. пр-ї;

  • збільш. дох. від реалізації продукції;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]