Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default2003 2 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

9. Використання основних засобів

ОЗ-матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за один рік) Стан та ефективність використання необоротних активів безпосередньо впливає на виконання виробничої програми підприємства і можливість отримання прибутку.

Показники: : ФОНДОВІДДАЧА [ФОНДООТДАЧА] - від-ношення вартості річного обсягу виготовле-ної продукції до вартості основних виробни-чих фондів. При цьому чисельник визнача-ють за методикою обчислення обсягу вало-вої продукції, а в знаменник включають лише діючі основні фонди. Показник Ф. обернений показникові фондомісткості [див. Фондомісткість виробництва)

Фондоозброєність — вартість основних виробничих фондів, що припадає на одного працівника. Обчислюється діленням середньорічної вартості основних фондів на кількість працівників.

. Міра використання виробничих потужностей характеризується показниками: екстенсивного завантаження, що розраховується як відношення фактичного фонду робочого часу обладнання до планового фонду:Кекст. = Тф. / Тпл.

інтенсивного завантаження, що розраховується як відношення фактичного і планового середньогодинного виробітку:Кинтен.= ВПф. / ВПпл.

Узагальнюючим показником, що комплексно характеризує використання обладнання є коефіцієнт інтегрального завантаження:J = Кекст. * Кинтен (6)

По групах однорідного обладнання розраховується зміна обсягу виробництва продукції за рахунок його кількості, екстенсивності і інтенсивності використання по наступній моделі:

ВП= До * Д * Ксм * П * СВ (7)

Розрахунок впливу цих чинників виробляється способами ланцюгової підстановки, абсолютних і відносних різниць

Фвоз=ВП/СВоз,де Чп – річ.випуск чист.п-ї, грн.;СВоз – середн..вартість ОЗ, тис. грн Фм = СВоз/ВП;, ФОп = СВоз/Чр,де Чр – середн. чисел. робітників, чол. викор. ОФ Ке = Тф.в / Тд,де Тф.в – факт.час, відпр. обладн., годин;Тдчас можливого викор.обл.годин.: Кі = Qфакт / Qтехн,де Qфакт – факт.випуск п-ії за од.часу;Qтехн – технічно обґрунт. випуск продукції за одиницю часу. Кзм = (F1 + F2 +F 3) / Wоб,де F1, F2, F3 – кількості фактично відпр. машино-змін у І, ІІ і ІІІ змінах;Wоб – загальна кількість машин та обладн., які існують на п-ві чи і цеху. Фв (випуск продукції на одну гривню основних фондів) по підприємству чи галузі визн. відношенням товарної, валової, реалізованої або чистої продукції до СВОФВеличина, зворотна показнику фондов., називається Фм і хар. величину основних виробничих фондів (за вартістю), яка припадає на кожну грошову одиницю продукції, що випускається.3.Фо визнач. як співвідн. СВОЗ до середн.чис.прац.п-ва. Часткові показники харак. рівень викор.ОФ залежно від окремих факторівКоефіцієнт екстенс. викор. облад. хар. рівень викор.його в часі і визнач.за кожною групою однотипного устаткув.. Рівень викор.машин та облад.за продукт. чи потужністю хар. коефіц. Інтенс. вик-я. Даний коеф. можна визначити, викор. показники потужності факт., та технічно обґрун. Інтегр. коефіцієнт викор. машин та обладн.за потужн. і в часі визнач.як добуток двох розглянутих вище коеф. Одним із важливих показників викор. обладнання є коеф.змінності роботи обладн.. Його величина хар. ступінь інтенсиф.в-ва. Факт.коеф. змін. роботи обладн.визнач. співвідн. кільк .маш.-змін, відпрац. обладн. п-ва чи цеху за добу, до заг. кільк.встановл. обладн. 4..Фвоз = 2974,4 / 9631,8 = 0,31 грн. Фм = 9631,8 / 2974,4 = 3,2 грн ФОп = 9631,8 / 291 = 33,1 тис. грн./чол. Ке = (24 * 365) / 8760 = Кі = 8000 м³/ добу / 8000 м³/ добу = 1Кінт = Кі * КеКінт = 1 * 1 = Кзм = 59396 / 62522 = 0,95 5. З наведених вище розрах. видно, що показники знаходяться на низькому рівні та потребують негайного їх поліпш.6. Для підвищення фондовіддачі ОЗ необхідно збільшувати обсяг в-ва валової п-ії за рахунок більш інтенс. викор. названих фондів, з одного боку, та знижув. середньоріч.вартість цих засобів за рахунок ліквідації зношених, малопродуктивних та не використов.у виробництві ОЗ, з іншого.На кожному п-ві вважається нормальним, коли Фм має тенденцію до зниження. Зростання рівня Фо – шлях до підвищ.ПП. 7. За допомогою факторного аналізу, а саме методу ланцюгових підстановок можна розрахувати результати можливих напрямків поліпшення даних показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]