Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default2003 2 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

21. Упр показниками розміщення фін.Ресурсів

Суб:апарат упр п-м:служба фін менедж та влас п-ва.

Об’єкт джерела фін ресурсів, фін ресурси, фіні відносини (майно, грошові потоки, послуги, інф-ція,).

Мета упр-ня формув. фін. ресурсів –забезпечення зрост. добробуту власників капіталу п-ва, досягається шляхом забезп.високої фін.стійкості п-ва, у підтриманні платоспр., шляхом мінім. фін.ризиків.

Основні показники,що хар-ть упр розміщ фін ресур.

Показник

Метод розрах

Оцінпоказника

норматив

За динам

Заг варт активів

По бал

За пла

Збіл

Вартіс необ актив

По бал

За пл

За пл

ВартістОА

По бал

За пл

За пла

Робочий капітал

різниця між ОА і поточ зобов’яз

Збільш

Збільш

Коеф маневреності влас кап

відношення вартості роб капіталу до суми джерел Влас засобів,.

> 0,5

Збільш

Коеф залучених джерел в НА

скільки довгості зобов’яз припадає на 1 грн. НА

<0,1

Зменш

Коеф за без-печ Влас оштами

Частка влас ОА в сумі всіх ОА п-ва.

>0,1

Збільшення

Співв власн капіталу і НА

рівень аван-сування НА власниками п-ва

За планом

За планом

Коеф рентабельності активів

відношення ЧП до заг вартості активів п-ва

За планом

Збільшення

На підставі умов значень розрахуємо дані показники:

Показник

Значення

За норматив

ЧП, тис. грн.

6000

За пл

Поточзобов’яз, тис. грн.

7000

За пл

Влас капітал, тис. грн.

15000

Збільш

Довгостр зобов’яз, тис. грн.

1000

За пл

Заг вартість активів

23000

За пл

Вартість НА

13000

За пл

Вартість ОА

10000

За пла

Робочий капітал

3000

Збільш

Коеф маневреності влас капіталу

0,2

> 0,5

Коефзалучених джерел в НА

0,08

<0,1

Коеф забезпечення влас коштами

0,3

>0,1

Співв влас капіталу і НА

1,15

За пл

Коеф рентаб активів, %

26

За пл

Розглянемо показник коефіцієнт маневреності власного капіталу. В нашому випадку він дорівнює 0,2, тобто на 1 грн. власного капіталу припадає 0,2 грн. власних ОА. не відповідає нормативу, отже потребує вдосконалення. Для збільш показника необхідно збільш частку роб кап-збільшити фін ОА за рахунок влас коштів, з другого боку потрібно зменш частку влас кап в структурі зобов’яз.

коефіцієнт забезпечення власними коштами = нормативу. Для підтримання даного показника у відповідному стані, потрібно більше ніж 10 відсотків ОА фінансувати за рахунок влас коштів, тобто роб кап повинен більше 10% від ОА п-ва.

Задача 22 Формув. витрат підприємства

Витрати - зменшення активів або збільшення зобов’язань, що призводять до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками.

Суб’єкти держава (нормативи витратчання ресурсів для різних сфер діяльності) підприємство в процесі здійснення господарської (витрачаючи ресурси)

Об’єкти всі витрати, які виникають на підприємствіНеобхідність вирішення проблеми і результати управління: Прагнення підприємства до максимізації прибутку в ринкових умовах обмежене в усіх випадках витратами. Визначення витрат за їх загальним обсягом, структурою і порівняння їх з ефектом від цих витрат дають можливість підприємству віднайдення шляхів для їх зменшення, що допоможе підвищити прибутковість. Адже підприємство багатіє не тільки своїми доходами, але і розумними витратами.Показники:Валова рентабель. виробничих витрат =ВП/Виробнича собівартістьРентабельність активів = ЧП/ СВА.Рентабельність власного капіталу= ЧП / СРВВК.Задача

На основі наведених нижче даних визначте у розрахунковому році кошторис витрат на виробництво.

Елементи витрат

Абсол. Велич.баз.р., т. грн.

Збільш.(зменш.) у розрах.р., %

1. Матер.витрати

105000

+5

2. Витрати на оплату праці

4000

+10

3. Відрах.на СЗ

?

+10

4. Амортизація

1600

0

5. Інші витрати

900

+10

6. Зворотні відх.

800

+10

7. Зміна залишк. витр.майб. пер.

+300

-10

8. Зміна залишк. незав.вир-ва

+100

-50

9. Позавир. витр.

700

+5

Розв’язок Визначимо кошторис витрат в розрах. році, врахувавши заплановані зміни: 110250 + 4400 + 1716 + 1600 + 990 – 880 + 270 + 50 + 735 = 119131 грн.

7.6.-7,7Зниження рівня усіх видів витрат, зменш. відходів в-ва, підвищення ПП, викор.сучасних, майже безвідходних, технологій. Викор. принципу „точно в строк”.

Задача23.Упр показни формув.фонду ОП

1. Об’єкт: фонд ОП; суб’єкт: кер.і спеціалісти п-ва, персонал п-ва

2.Управління процесами формув., розподілу і викор.ФОП на п-ві дозволяє суттєво підвищ. результатив. д-ті працівників, ПП, в цілому ефективність вир. д-ті.

3. Порівнюючи фактично нараховану заробітну плату за місяць, квартал, наростаючим підсумком з початку року, за рік і за групами персоналу на підприємстві, а також у цехах, ділянках з плановим (минулим) періодом, визначається абсолютна економія або перевитрати коштів на заробітну плату. Оскільки фонд заробітної плати промислово-виробничого персоналу тісно пов'язаний з обсягом виробництва продукції та продуктивністю праці, то визначається відносна економія (перевитрата) фонду заробітної плати. Відносна економія (перевитрата) фонду заробітної плати ( ) визначається як різниця між фактично нарахованою заробітною платою та базовим її фондом, скоригованими на фактичний темп зростання (зниження) (Т) обсягу виробництва та продуктивності праці (ПП).

4.Абсолютна екон.(перевитрати) ( ) розраховується при порівнянні фактично використаних коштів на оплату праці (ФЗПф) з базисним фондом заробітної плати (ФЗПб) у цілому по підприємству, за виробничими підрозділами та категоріями працюючих:

= ФЗПф – ФЗПб.

Відносна економія : =ФЗПф -( ФЗПб х Т + ФЗПб. постійна )- ППФЗПС =О + В + П+Н, де О - оплата за окладами; В - оплата відпусток; П - премії; Н - доплати і надбавки.О=ЧП х См,

де См- середньомісячна заробітна плата.

6. Для розширеного відтворення, отримання необхідного прибутку та рентабельності, необхідно, щоб темпи росту продуктивності праці випереджали темпи росту його оплати. Якщо цей принцип не дотримується, то відбуваються перевитрачання фонду заробітної плати, підвищення собівартості продукції та, відповідно, зменшення суми прибутку.

Передусім формування витрат на оплату праці залежить від категорії працюючих, від обсягу випущеної продукції, від прямої оплати праці за одиницю виробу, яка залежить від трудомісткості одиниці виробу та годинної оплати праці (розцінок за вироби), що змінюються під впливом науково-технічного прогресу та покращання організації виробництва та праці.

7. Резерви визначаються при здійсненні факторного аналізу показників. У пункті 4 приведено розрахенок економії або перевитрат ресурсів, що слугують резервами.

Задача №24. Викор.ВЗ і послуг.

1. Суб’єктом є керівник п-ва, який через підпор.йому відповідні служби та підрозділи ВЗ запасами, які являються об’єктом управл.в цьому питанні.2. Необхідність виріш.проблеми викор.ВЗ стоїть гостро, бо наявність запасів – важливий чинник утримування спожив., пов'язаний з можливістю поставки п-ії в будь-який час; здатність швидко перех.на вир-во ін.п-ії завдяки запасам, можлив. задов.попит на п-ю, яка в даний час не вир.3. Показники Мв визн. на рівні галузі і п-ва, як віднош.п-ії в грош. виразі до витрач.на її вир-во матер.ресурсів.Мм-показує велич. витрат матер.ресурсів на в-во од. п-ії.КОоз розрах.шляхом ділення вартості реалізов. п-ії за діючими оптовими цінами на певний період на вартість ОбЗ за той самий період.Показником, оберненим КОоз, є коефіцієнт завантаж. ОбЗ. Він показує скільки ОЗ припадає на одну грн. реалізов.п-ії за певний період. Тривалість одного обороту ОЗ визнач.як спів. кількості днів у розрахунк. періоді і КО за той же період.4. Мв показує, скільки вироблено п-ії в грош. виразі на одну гривню матер.ресурсів: Мв = ВП / МВ,де ВП – вартість валової п-ії, тис. грн.;МВ – вартість матер. витрат, тис. грн.Мв = 452600 / 489602 = 0,92 грн.Мм = МВ / ВП= 489602 / 452600 = 1,08 грн.:Коб = РП / ОЗ,РП – вартість реалізов. п-ії, тис. грн.;ОЗ – вартість ОбЗ, тис. грн. Коб = 523623 / 8963 = 58 оборотівКзав = ОЗ / РП= 89630 / 523623 = 0,17 Тоб = ДП / Коб, ДП – дні періоду.Тоб = 360 / 58 = 6,2 дні.5. З наведених вище розрахунків видно, що показники знаходяться на низькому рівні та потреб.негайного їх поліпш.6. Скороч.матер.запасів на складах п-ва за рахунок зменш. наднормат. запасів сировини, матеріалів, інструменту; покращ. організації складського госп.; скороч.трив. інтервалів поставок; раціон.викор. матер.запасів і зниж. Мм п-ї на основі економ. обґрунтов. вибору матер. ресурсів та підвищ.коеф.їх викор.7. За доп. фактор. аналізу, а саме методу ланц. підстан. можна розрах. результати можливих напрямків поліпш.даних п-ів.

25. Управ показниками викор труд рес

1.Об’єкт: персонал з його кваліфікацією і освітнім рівнем; втрати робочого часу та причини; рівень мотивації трудової діяльності

Суб’кт: керівники і спеціалісти, кадрова служба

2. Від ефективності викор. труд. ресурсів у процесі в-ва багато в чому залежать показники обсягу в-ва п-ії, її собівартість, якість тощо. Тому аналіз викорис. труд. ресурсів є важливим розділом с-ми комплексного ек. анал. Діяль. підприємства.

3. С-ма показників для оцінки використання трудових ресурсів в залежності від обєкта управління поділяється на групи::

а) управління чисельністю

  • списковий склад працівників -

  • середньоспискова чисельність штатних працівників середньоспискова чисельність усього персоналу в еквіваленті повної зайнятості

б) управління якістю персоналу

аналіз професійного та кваліфікаційного рівня робітників

в) управління рухом робочої сили :

Коефіцієнт обороту з приймання (КОп) - відношення чисельностіприйнятих за період {ЧПпр) до ССЧ затой же період (ЧПС).

Коефіцієнт обороту з вибуття (звільнення) (Ков) - відношення чисельності працівників, які видули за період (Пв) до середньоспискової чисельності за той же період (ЧПС).

Коефіцієнт плинності (Кп) - відношення чисельності працівників, яківибули за період з причин, що характеризують надлишковий оборот (ЧПІЮ) - за власним бажанням і порушенням трудової дисципліни, до середньоспискової чисельності працюючих за той же період (ЧПс).

Коефіцієнт постійності кадрів (Кпк) — відношення чисельності працівників, які пропрацювали весь період (ЧПвп), до середньоспискової чисельності працюючих за той же період.

г) використання робочого часу за категоріями робітників оцінюється за допомогою двох показників: середня кількість днів, відпрацьованих робітником за звітний період (місяць, квартал, рік), і середня тривалість робочого дня (зміни).

д) ефективність використання трудових ресурсів відображається у показниках продуктивності праці.

4. Розрахунок середнього тарифного коефіцієнту здійснюється за формулою середньозваженої арифметичної:

,

де ТКп - середній тарифний коефіцієнт робітників; ЧР, - чисельність робітників кожного розряду; ТК, - тарифний коефіцієнт відповідного розряду; п -кількість розрядів.

Середній тарифний коефіцієнт робіт визначається аналогічно за формулою середньозваженої через трудомісткість робіт.

Крім того, обчислюється середній розряд робіт Р) за наступною формулою:

де Рм - менший розряд з двох суміжних, між якими знаходиться значеннясереднього тарифного коефіцієнта; ТК р, - середній тарифний коефіцієнт робіт завиробом; ТКм - тарифний коефіцієнт, менший за два суміжні; ТКбтарифний коефіцієнт, більший за два суміжні.

Середній розряд робітників п) визначається аналогічно:

середній тарифний коефіцієнт робіт

середній тарифний коефіцієнт робітників

середній розряд робіт

середній розряд робітників

Коефіцієнт обороту з приймання (КОп): КОП=ЧППР/ЧПС

Коефіцієнт обороту з вибуття (звільнення) (Ков):КОЗ=ЧПВ/ЧПС

Коефіцієнт плинності (Кп):Кп=ЧПт/ЧПс.

Коефіцієнт постійності кадрів (Кпк):КПК=ЧПВП/ЧПС

5. Після оцінки результатів проведених розрахунків можливі наступні висновки

а) якщо фактичний середній тарифний розряд робітників нижче заплановий і середній тарифний розряд робіт, то це може призвести до зниження якості продукції (робіт, послуг), зниження йконкурентоспроможності та збільшення собівартості за рахунок додаткових витрат на реалізацію, рекламу, рекламації і, відповідно, зменшення прибутку,

б) якщо середній розряд робітників вище середнього тарифного розряду робіт, то це призводить до непродуктивних виплат (так як робітникам здійснюють доплату за використання їх на менш кваліфікованих роботах, що збільшує собівартість і, відповідно, зменшує прибуток)

6. Невідповідність кваліфікацій складностям робіт вимагає або переведення цих робітників до нижчого розряду, або здійснення заходів щодо підвищення їх кваліфікації.

  1. Напруженість у забезпеченості підприємства трудовими ресурсами може бути зменшена за рахунок: зростання продуктивності праці робітників, інтенсифікації виробництва, комплексної механізації та автоматизації виробничих процесів, запровадження нової, більш продуктивної техніки, удосконалення технології та організації виробництва

7. У процесі аналізу показників виділяються резерви по використанню робочого часу, скороченню чисельності робітників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]