Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default2003 2 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

Квп біль1то у п-ва є реальна можливість відновити платоспром, Квп менше 1, такої можливості немає. Якщо Квп мен 1 визнач коеф втрати платоспром

Квтп=( Кпл+3/Т(Кпл- Кплп))/2,

де 3 – період втрати платоспроможності п-м (місяці).

Квтп біль 1, то є можливсть п-ва не втратити пла-тоспром. Квтп мен 1, п-ву загрож втрата платоспрі.

Можливість нейтралізувати загрозу банкрутства за рахунок внутрішнього потенціалу підприємства визнач. за доп. 2 показників:

  • коеф. рентабельності капіталу

КРвк=ЧП/ВК, де ЧП – сума чистого прибутку від реалізації продукції;

ВК – середня сума власного капіталу.

  • коеф. оборотності активів

КОар/А, де Ор – сума загального обороту від реалізації продукції в періоді, що розглядається;

А – середній залишок активів в періоді, що розглядається.

Перший коефіцієнт дає уяву про те, у якій мірі підприємство здатне формувати додаткові грошові потоки для задоволення зростаючих платіжних зобов’язань. Другий показує ступінь формування цих додаткових грошових потоків.

Для постійного підтримання платоспроможності підприємства необхідно прагнути до зменшення розміру зобов’язань перед зовнішніми кредиторами і збільшувати обсяг активів (в першу чергу оборотних) за рахунок коштів отриманих в результаті господарської діяльності СПД.

Резервами у даному випадку можуть бути активи, які не використовуються підприємством, кошти від їх реалізації можна спрямувати на погашення зобов’язань боржника. Важливою у випадку загрози банкрутства є впровадження відповідної політики менеджменту, зміна організаційної структури, перепрофілювання підприємства та ін.

15. Управл. Показниками, що формують додану вартість на підприємстві

Додана вартість — це ринкова ціна продукції (послуг) підприємства за вирахуванням вартості сировини і матеріалів, що куплені та витрачені на виробництво продукції або на виконання послуг

Суб. Господар. при формув.та викор.ресурсів здійсн. витрати, отримують доходи і порівн.їх для оцінки ефекту. Основн.показн. дія-сті під-ва є створена дод. вартість.Суб., які вплив. на ДВ є: власники, держава, наймані працівники; об”єктами при цьому виступ.: оплата праці, відрах. на СЗ, амортиз., ЧП та податки, що сплач. до бюдж.

ДВ, створену на п-ві визнач. як різницю між доходами та матер. Вит-ми або: ДВ=ВО+ВС+А+П+ЧП. Виходячи із даних фінан.звітн.і ДВ можна розрах так: ДВ=Ф2 (р.170 або 175+р.200 – р.205+р.240+р.250).Рівень ефекту господар. від викор. всіх видів ресурсів і діял. учасників відображ.показник зрост.ДВ: Ф2 (р.220 (225)+ 240+ 250) за зв.період/ (р.220 (225)+ 240+ 250) за баз. період. Фактич.рівень показників порівн.з план., позитив.вваж.тенденція до збільш.

16.У-ня показниками ВПрибуток

Валовий прибуток — загальна сума прибутку отримана підприємством від підприємницької діяльності. Визначається як різниця між виручкою від реалізації товарної продукції і собівартістю цієї продукції. Оскільки продукція, використана у внутрішньосподарському обороті, оцінюється за собівартістю, то прибуток від неї не одержують. Тому величина прибутку, визначена на основі товарної продукції, збігається з величиною прибутку, визначеною на основі валової продукції, оціненої за фактичними цінами її реалізації. З суми валового прибутку підприємство сплачує податки, відсотки за кредити, ренту, штрафи, тощо. З вирахуванням цих витрат у розпорядженні підприємства залишається чистий прибуток, який використовують для розширення виробництва (фонд нагромадження), утворення фондів матеріального стимулювання, страхових і резервних фондів та ін.

Суб’єкт– держава (через податки, платежі в бюджет, регулювання цін), п-во (здійс. г/д, формує с/в, встан.норму прибутков.);Об’єкт управління – валовий прибутокНеобх.вирішення проблеми і результати у-ня – полягає у збільшенні ВП шляхом зменш.собів.при встан. ціні, регулюв. з боку держави ставки ПДВ, АЗ та інших вирах.з доходу а також за рахунок збільш.обсягів в-тва за умови попиту на даний товар ЧД = Д – ПДВ – АЗ –ІВ,ВП = ЧД – СВС-ма показників:Валова рентаб.= ВП / СВх100 (за динамікою збільшення)Коеф. окупності вир.витрат = СВ / ВП (зменшення)Валова рентаб. (прибутк.) виручки від реаліз. п-ії = ВП / ЧД х 100 (збільшення)Напрямки поліпш.факторних ознак: збільш.обсягів реаліз.п-ії (що залежить від збільш.обсягів виготов. п-ії), збільш.рівня відпус.цін, збільш. асортим.продукції, зменш.собів.в результаті чого результат. величина – ВП – буде зростати.Виробничий ліверидж полягає у потенційній можливості впливати на формув.прибутку від основної д-сті за рах. зміни обсягу в-тва (реалізації) п-ії і співвід. постійно змінних витрат у структурі собів.. Цей механізм діє наступним чином: зрост. обсягу в-а (реалізації) зменшує рівень постійних витрат на од. п-ії, а отже, збільшує прибуток на од..Рівень вир.левериджу: - приріст прибуткувід реалізації п-ції, %; - приріст обсягу реалізації п-ії, %.Екон.зміст ЛВ полягає у тому, що він показує рівень чутливості ВП до зміни обсягу виробництва (реалізації).Приклад.Визначте ЧП ВАТ “Надія”, якщо п-о реалізувало телевізорів на суму 120 тис. грн. (без ПДВ), Св яких склала 80 тис. грн., сплатило % за корист. кредитом у розмір 6 тис. грн., отримало доходи від сп.д-сті – 34 тис. грн., АВ склали – 30 тис. грн., витрати на збут – 27 тис. грн. Приб.за подат. декларацією становить 15 тис. грн.

Розв’язок: (120-80-6+34-30-27) х 0,7 = 7,7 тис. грн.

17. Уп-ня показниками фін. Результат

Для визначення фінансового результату діяльності п-ва за звітний період необхідно порівняти доходи звітного періоду і витрати, понесені для одержання цих доходів.

Доходи п-ва - це збільшення економічних вигод у вигляді надходжень активів або зменшення зобов'язань, які приводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Доходи - витрати = прибуток чи збиток

Прибуток - перевищення доходів звітного періоду над витратами зві¬тного періоду.

Збиток - перевищення витрат звітного періоду над доходами звітно¬го періоду.

1 Суб’єкт уп-ня – держава (через податки, платежі в бюджет, регул-ня цін), п-во (здійснює г/д, формує с/в, встан. норму прибутковості); власники п-ва (дивід.), персонал (уч. у приб).Об’єкт– форм. приб. в процесі операц., інвестиц., фін. діял.; розподіл і викор. приб.2Необх-ть вирішення проблеми і результати уп-ня – Забезп. макс-ції розміру формованого приб., що відповідає ресурсному потенціалу п-ва й ринк. кон’юнктурі і як результат – забезп. постійного зрост. ринк. вартості п-ва, забезп. виплати необх. рівня дох. на інвестований капітал власникам п-ва

3-5методика розрахунку – за Ф№2

ЧД = Д – ПДВ – АЗ –ІВ, ВП = ЧД – СВ,

Фін.рез. від операц д-сті = ВП + ін. операц.дох. – Ад.в-ти – В-ти на збут – ін. операц.витр.,

Фін.рез. від звич.д-сті до опод. = фін.рез.від операц. д-сті + дох. від уч. в капіталі + ін. фін.дох. + ін. дох. – фін.в-ти – втрати від уч. в капіталі – ін. в-ти,

Фін.рез. від звич. д-сті = Фін.рез. від звич.д-сті до опод. – под. на прибуток,

ЧП(зб.) = Фін.рез. від звич. д-ст + надзв. Дох. – надз. в-ти – подат. з надзв. Приб.

С-ма показн:Рент. Осн.. діяль = (Приб. ( зб) від операц. діяль /с/в + АВ + ВЗ) х 100 (за динам. збіл)

Рент. операц. д-ті = Прибуток ( зб) від операц. д-ті / Операц. в-ти х 100 (за динамікою збільш.)

Рент. ін. операц. д-ті = ін. операц.доходи – інші операц.в-ти / ін. операц.в-ти х 100 (за динам. зб)

Рент. звич. д-ті = Прибуток ( зб) від звич. д-ті / Операц. в-ти (за динам. Зб..)

Рент. п-ва = ЧП (зб) / ЧД

6 Напрямки поліпшення факторних ознак: збільш. обсягів реал-ції прибуткової продукції (що залеж. від зб. обсягів виготов. Пр-ї), зрост. (зменш.) в обсягах реал-ції частки більш прибут. (збит.) пр-ії, зниж. в-т на од. пр-ії, збільш. рівня відпускних цін на од. пр-ції, в резул. чого прибуток – буде зрос..

7 Показники операц. лівериджу хар-ся статист. показниками відн. величин інтенсивності, які показують, скільки одиниць однієї сук-ті припадає на одиницю іншої. Це дозволяє з вис. рівнем точності виконати прогнозні розрахунки показників між якими існують чіткі причинно-наслідкові зв'язки.

В моделях розрахунків операц. лівериджу взаємозв'язки між показн. фін. звітності під- реалізується так:Олц = ЧД / По, показує яка сума ЧД ств. на п-х 1 грн операц. прибутку;

Олн = (ЧД - - 3В) : По = ВП : По, показує яка сума ВП ств. на п-х 1 грн операц. приб.;

Олк = АПо : По = [(Олц х Цз) х (1+Нз)] + (Олн х Нз), показує темп приросту (спаду) операц. приб. від зміни цін і обсягів реаліз. при заданому рівні Олц і Олн. Операц. ціновий, натур. і комбін. ліверидж показує у скільки разів темпи зміни прибутку перевищ. темпи зміни ЧД, відповідно, від зміни цін, натур.обся­гів реалізації і обох факторів разом при відпов. витратах.

Приклад.Ви – економіст під-ва і вам необхідно, використовуючи дані табл.., визн. наскільки збільш.прибуток під-ва, якщо ціну виробу В знизити до 38 грн. І обсяг продажу збільш на 25 тис. од., а по виробу С обсяг продажу зменш на 10 тис. од.

Вироби

Кількість, тис. од.

Ціна, грн.

Змінні витрати на одиницю, грн.

А

120

30

20

В

75

40

28

С

150

42

34

Розв Прибуток за даними таблиці:

Прибуток при зменш. ціни виробу В до 38 грн. з одночасним збільш. обсягів його прод. до 10т. од. і зменш. обс. продажу виробів С на 10 тис. одиниць: Змен. ціни виробу В до 38 грн. з одночасним збільш. обсягів його продажу до 100000 од. і зменш. обсягів продажу виробів С на 10 тис. од. призведе до збільш. прибутку на 20т. грн.

18. Уп-ня показниками платоспром. п-ва.

1. Платоспром. – це можливість -ва своєчасно задовольняти платіжні вимоги постач., повертати кредити і позики, видавати з/пл.., вносити платежі до бюджету. П-во є платоспром., якщо сума поточних активів (грошових коштів, виробничих запасів, дебіторської заборгованості) більша /= його зов. Поточ. зобов’яз.. Ліквідність показує, як швидко п-во може безперешкодно продати свої активи, одержати гроші і повернути борги у міру настання строку їх повернення. Від ліквід. акт. залежить платоспром. п-ва.

Обєкти платоспром майно п-ва, його зобов’яз., суб’єкт – директор, бухгалтер, фін. менеджер тощо.3-5. Таблиця 1. Методика розрахунку показників для оцінки ліквідності підприємства за даними фінансової звітності

Найменування показника

Формула розрахунку

Оцінка показника

норм

за динам

1.Заг.коеф покриття платос)

Ф.1(р 260-270)/(р 620)

>1

збільш

2.Коеф швидкої ліквід

Ф.1(р.150-250)/(р.620)

>0,5

збільш

3.Коеф. незалеж ліквід

Ф1(130-150+230,240)/(р620)

>0,5

збільш

4.Коеф абсол.ліквідності

Ф1(р. 220-240)/(620)

>0,2

збільш

5.Частка ОА в заг. сумі активів

Ф.1(р. 260/(р. 280)

за план

за план

6.Частка вир. запасів в ОА

Ф.1  р100-120/(р. 260)

>0,5

збільш

Заг коеф покриття визнач співвідно усіх поточних активів до поточних зобов’язань і хар-є достатність ОА п-ва для погашення боргів. Показує, скільки грош. Од. ОА припадає на кожну гр.. од. поточних зобов’язань. Нормат = 1. При < 1 п-во має неліквідний баланс. Значення 1 – 1,5 свідчить, що п-во своєчасно лік від.борги.

коефіцієнт швидкої ліквідності= частці від ділення частини ОА[гр..кошти, кошти в розрахун] на  поточ. зобов’язань п-ва. Норматив=0,5–1,0.

ОА в грошах готові до платежу й розрахунків негайно поділити на поточних зобов’язань п-ва називають коеф. абсолютної ліквідності. Норматив б. 0,2. 

Частка оборотних активів в активах визначається шляхом ділення оборотних активів на валюту балансу і показує їх питому вагу в майні підприємства. Господарську діяльність забезпечують виробничі основні засоби і виробничі запаси. Інші оборотні активи (готова продукція, кошти в розрахунках і грошові кошти) є наслідком підприємницької діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]