Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default2003 2 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

7. Формування доходів підпр-а

Дохідність підприємства є одним із найголовніших показників, що відображають фінансовий стан підприємства. Такий показник визначає мету підприємницької діяльності. Крім керівництва фірми і колективу, він цікавить вкладників капіталу (інвесторів, кредиторів), а також державні органи, і передусім — податкову службу, фондові біржі, що здійснюють купівлю-продаж цінних паперів.

Основний результат діяльності підприємства визначається за допомогою низки показників, що поділяються на абсолютні та відносні. До абсолютних показників належить прибуток підприємства, що іноді ототожнюють з поняттям "дохід", а до відносних — рентабельність підприємства.. Дохід класифікується по наступним групам:

? Дохід від реалізації;

? Інші операційні доходи;

? Дохід від участі в капіталі;

? Інші фінансові доходи;

? Інші доходи;

? Надзвичайні доходи;

Необхідність вирішення проблеми і результати управління – полягає у зб-ні та своєч. надх. доходів, в рез. чого швидше буде здійсн. процес кругообігу коштів підп-а, що заверш. реал.прод. і надх. виручки, що означає відшкодув. витрачених на вир-во грош.коштів і ств-ня необх. умов для відновлення наступного кругообігу;своєчасність розрахунків з бюджетом, позабюд. фондами, банками, постач.

Показники : Дохід (виручка від реалізації) = ціна од. х кількість

Напрямки поліпшення факторних ознак: збільшення обсягів реалізованої продукції (що залежить від обсягів виготовленої продукції), збільшення рівня відпускних цін, збільшення асортименту продукції, в результаті чого результативна величина – дохід – буде зростати; збільшення асортименту та номенклатури продукції.

Приклад. За звітний період підприємство виготовило 10000 шт. виробу А, 13500 шт. виробу Б, 14890 шт. виробу В. Реалізувало виробів А – 9800шт., Б – 13500 шт., В – 14800 шт. Ціна виробу А – 3,5 грн., Б – 6,75 грн., В – 7,22 грн. А також отримало відшкодування збитків завданих буревієм а розмірі 250300, дохід від інвестицій в СП „Ляля” в розмірі 45800та реалізувало необоротних активів на суму 150000 грн.Розрахуйте дохід за звітний період.Розрахунок:Д=9800*3,5+13500*6,75+14800*7,22+250300+45800+150000 = 678381 грн.

8. Упр-ня показниками адмін витрат

  • Адміністративно-управлінські витрати - це витрати, пов'язані з управлінням підприємством як цілісним комплексом (заробітна плата, страхування, додаткові виплати, виплати за навчання тощо; амортизація адміністративних приміщень та обладнання, витрати на їх утримання — оренда, податки, страхування, знос, ремонт, комунальні послуги; амортизація нематеріальних активів; оплата за юридичні, аудиторські, медичні та інші послуги; загальні витрати, витрати на реєстрацію підприємства тощо).

  • Заг. корпоративні в-ти (організац. в-ти, в-ти на проведення річних зборів, представницькі в-ти тощо);витрати на службові відрядження й утримання апарату упр-ня підп-ом та іншого загальногосп. персоналу;витрати на утримання ОЗ, ін. матер. НА загальногосп. використання;винагороди за професійні послуги (юрид., аудит., з оцінки майна тощо);витрати на звязок (поштові, телеграфні, телефонні, телекс, факс );амортизація нематеріальних активів загальногосподарського використання;витрати на регулювання спорів у судових органах;податки, збори та інші передбачені законодавством обовязкові платежі (крім податків, зборів та обовязкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг);плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків;інші витрати загальногосподарського призначення.

10. Уп-ня показниками витрат на збут

В-ти на збут включають такі витрати, повязані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг):витрати пакувальних матеріалів для затарювання готової продукції на складах готової продукції;витрати на ремонт тари;оплата праці та комісійні винагороди продавцям, торговим агентам та працівникам підрозділів, що забезпечують збут;витрати на рекламу та дослідження ринку (маркетинг);витрати на передпродажну підготовку товарів;витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом;витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, повязаних зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг (операційна оренда, страхування, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, охорона);витрати на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, повязані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору поставки;витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування;інші витрати, повязані зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]