Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovo (1).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

6.Різні способи задання прямої лінії на площині.

Оскільки курс аналіт. геом. на векторній аксіоматиці, тобто об’єктами є точка та вектор, то всі інші поняття потрібно означати.

Розглянемо на площині деяку т.М0 і ненульовий вектор .Озн: Прямою, яка походить через точку М0 , || до вектора наз. множина точок М площини, таких що =t , t (1), t-параметр або дійсне число. М0-початкова т. прямої, -напрямний вектор прямої, М-біжуча точка. За початкову т. можна прийняти будь-яку т. прямої. За напрямний вектор приймемо будь-який вектор || до даного.

Розглянемо на площині афінний репер R={0, } і припустимо, що М000),М(х,у), =(а12).Знайдемо координати . =(х-х0,у-у0).

(1) , (2) -параметричні р-ня прямих.

t= , t= . (3) -канонічне р-ня прямої.

Для того, щоб отрим. загальне р-ня прямої розгл. умову колінеарності, якщо вектори мають координати: =(а12), =(b1,b2). Для того, щоб і були колінеарні необхідно і достатньо, щоб викон. умова. . Нехай а||b, тоді a1= , a2= ,   . Запишемо умову колінеарності векторів М0М і через визначник ( , )=0.   =0 a2x-a2x0-a1y+a1y0=0,

a2x-a1y+(a2x0+a1y0)=0. a2=A, -a1=B, -a2x0+a1y0=C.

(4)Ax+By-C=0-загальне р-ня прямої. А=а2, В=а1, (-В,А). Розглянемо вектор (-В,А) відносно ортонормованого репера і розгл. скалярний добуток * =-АВ+АВ=0 , це означає що || до прямої (4) і назвемо його нормальним вектором . Якщо в р-ні (4) а22=1 то таке р-ня назвемо нормальним р-ням прямої: xcos +ysin -p=0 (5). Рівняння прямої, що визначається двома точками: Нехай пряма d задається точками М111),М222). Приймемо одну із даних точок за початкову напр. М1, а вектор за напрямний. Запиш. коорд. вектора =(х2121) і скориставшись р-м (3) маємо -(6) р-ня прямої що визн. 2-точками. Припустимо,що т.М1 іМ2 належать осям координат ох і оу. (7)-р-ня прямої у відрізках. а і b довжини відрізків, які відтинаються на осях координат.

Розглянемо канонічне р-ня прямої поділимо праву і ліву частину на а1, - кутовий коефіцієнт прямої. (y-y0)=k(x-x0)-(8)-р-ня прямої з кутовим коефіцієнтом прямої k. Зауважимо, що в прямокутній сист. корд. k=tg , -кут, який утв. пряма з додатнім напрямом осі ох.

З р-ня 8 можна отримати: y=y0+kx-kx0, kx0,y0- числа, y=kx+b(9)-р-ня прямої з кутовим коеф. прямої k. y0+kx0=b(початкова ордината).

Припустимо, що пряма визнач. т.М000) і нормальним вектором (a,b). Нехай М(х,у)-довільна т. прямої тоді і є ортогональними. * =0.

A(x-x0)+B(y-y0)=0 (10)-р-ня прямої, що визнач. початковою точкою і нормальним вектором.

Зауваж. Для того, щоб від загального р-ня 4 перейти до 9, визначимо у: By=Ax-C, y=kx+b, y=- .

7. Циліндричні поверхні.

Розглянемо площину П і лінію , є П і вектор , який не паралельний до площ. П. Вектор визначає в’язку паралельних прямих. Серед прямих цієї вязки будуть такі, які перетнуть площину П у точках, що належать лінії .

Озн.: Циліндричною поверхнею, або циліндром 2-го порядку наз. множина точок, які належать тим прямим в’язки, яка визначається , які перетинають площину П у т. що належать прямій .

Лінію назвемо напрямною циліндричній поверхні, пряму що перетинає назв. твірною. Знайдемо загальне р-ня циліндричної поверхні, для цього введемо репер R=(0, ). Припустимо, що відносно репера вектор має коорд. =(а123) і загальне р-ня прямої:

11х2+2а12ху+а22у2+2а13х+2а22у+а33=0 (1), М(х;у;z), N(х//,0). Запишемо умову колінеарності = (2), =(х/-х,у/-у,0-z)

Так як N то корд. її повинні задовольняти р-ня

  1. а11х/2+2а12х/у/21у/2+2а13х/+2а12у/33=0(3),

-(4). f

Припустимо, що твірна, а отже і паралельні до осі координат в даному випадку до осі oz, тоді матиме координати =(0,0,а3).

Тоді р-ня циліндричної поверхні f(x,y)=0.Отже, якщо твірна циліндричної поверхні паралельна до осі координат то р-ня напрямної і є р-ня циліндричної поверхні. В залежності від того, яка лінія 2-го порядку служить за напрямну, будемо розрізняти такі цил.пов. Якщо за напрямну служить еліпс, то маємо еліптичний циліндр. Якщо за напрямну гіпербола то це гіперболічний циліндр.

Якщо 2 паралельні прямі то циліндричною поверхнеює 2 паралельні площини. Так як у випадку коли твірна цил.пов. паралельна до осі коорд. є р-ня напрямної то припустимо, що напрямна задається канонічним р-ням тоді це р-ня є канонічним р-ням цил.пов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]