Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самые супер новые-133 вопр. 5 стр_by_De_lotren.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

30. Спостереження: сутність , переваги та недоліки. Головні форми спостереження у маркетингових дослідженнях

Спостереження – спосіб отримання інформації, за якого спостерігач не вступає в безпосередній контакт з об’єктом, який спостерігається.

Спостереження має певні переваги, серед яких – більша об’єктивність, незалежність, сприйняття неусвідомленої поведінки, а також врахування оточуючої ситуації наповедінку споживачів. Разом з тим спостереженню як методу досліджень властиві певні недоліки – важко забезпечити репрезентативність, суб’єктивність в оцінці поведінки щодо споживача або явища, що спостерігається. До того ж поведінка споживачів за умов неприхованого спостереження може суттєво відрізнятися від їхньої поведінки в природній обстановці, що знижує цінність результатів дослідження.

Спостереження мають такі форми:

За характером навколишньої обстановки – польові (в магазині, коло вітрини) і лабораторні (в спеціально створених умовах).

За місцем спостерігаючого – з безпосередньою участю дослідника чи без його участі (спостереження збоку).

За формою сприйняття інформації – безпосереднє або неперсональне (через прилади чи реєстратори).

За мірою стандартизації – стандартизоване або вільне.

За повнотою охоплення – суцільне чи несуцільне (вибіркове).

За частотою – разове, періодичне, поточне.

31. Суттєві особливості та характеристики маркетингових експерементів та їх форми.

Експеримент – керований дослідником процес визначення сили впливу однієї зі змінних на інші за умови виключення впливу сторонніх чинників. Цей метод збирання первинної інформації ґрунтується на визначенні причинно-наслідкових зв”язків між аналізованими змінними.

Суттєвими ознаками є: 1) ізольованість змінних, 2)активний вплив дослідника у процесі отримання даних на ту чи ту змінну, 3)перевірка причинно-наслідкових зв”язків між досліджуваними змінними.

Форми: 1)лабораторні (тести продукту) – дають контролювати дію постійних чинників, 2)польові (тести ринку) – дають можливість визначати дію окремих маркетингових чинників.

32. Метод пробного маркетингу як різновид ринкового експерименту. Сутність та особливості застосування.

Пробний маркетинг є різновидом ринкового експерименту. І в цьому разі йдеться саме про здійснення експерименту в реальних умовах на певному невеликому за обсягами ринку, який обирають за окремими важливими для дослідника параметрами. Дослідники мають можливість оцінювати вплив на залежні змінні цілого комплексу незалежних змінних, притаманних цільовому ринку підприємства. Таким чином вони намагаються спрогнозувати успішність нової продукції або поєднання окремих складових комплексу маркетингу для побудови маркетингових стратегій і програм.

33. Маркетингові імітації: сутність та використання.

Маркетингова імітація — це відтворення дії різних маркетингових чинників за допомогою економіко-математичних моделей та ЕОМ. Саме імітація, незважаючи на певні складності (потреба у висококваліфікованих фахівцях, спеціальному обладнанні, програмах) останнім часом набуває пріоритетного значення в маркетингових дослідженнях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]