Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самые супер новые-133 вопр. 5 стр_by_De_lotren.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

62. Некількісні методи прогнозування збуту.

  • Журі керівників вищої ланки: експертна оцінка майбутніх обсягів збуту керівниками служб маркетингу, фінансів, виробництва, закупівель підприємства.

  • Об’єднана оцінка прогнозу збуту торговельними агентами. Недолік – прогноз, як правило, занижується, що можна компенсувати, встановивши та використавши індекс песимізму для кожного торгового агента (ІП)

ІП = QР – QП/QП, де

QР – досягнутий обсяг продажу минулого року,

QП – прогноз продаж на минулий рік.

  • Очікування покупців – опитування споживачів стосовно того, що і в яких обсягах вони будуть купувати.

  • Метод Дельфі (Дельфійський метод) – організація декількох мозкових атак за участю групи експертів (від 100 до 1000 чоловік) з наступним усередненням поданих оцінок.

  • Метод створення сценаріїв майбутнього розвитку обсягів збуту, який передбачає розробку декількох можливих варіантів подій.

63. Зміст та призначення проведення маркетингових досліджень в каналах розподілу. Їх взаємозв’язок із розробкою прогнозів збуту товарів підприємства.

Маркетингові дослідження в каналах розподілу відіграють надзвичайно важливу роль у плануванні й організації ефективної роботи їх, а також діяльності фірм-виробників. Тому зрозуміло, що прогнозові дослідження збуту покликані сприяти досягненню цієї мети. Причому незалежно від використовуваних при цьому методик цінна оперативна інформація з кола цих питань може надходити від самого посередника. Делегування таких дослідницьких функцій ви­робником уможливлює розгляд найважливіших сфер, яких можуть стосуватися маркетингові дослідження посередників: досл. кінцевих споживачів з метою визначення їхньої обізнаності; досл. інших елементів каналу розподілу з метою визначення їхньої задоволеності від співпраці; досл. конкурентів.

64. Роль системи мерчандайзингу підприємства у розробці прогнозів збуту його товарів.

Інформаційно-аналітичне забезпечення маркетингових дослі­джень у каналах розподілу може оптимізуватися завдяки розроб­ленню відповідних форм для фіксації інформації, а також налагодженню тривалих у часі й потужних комунікаційних каналів зв'язку підприємства-виробника і торгових закладів посередників. Саме в такій тісній співпраці полягає головне завдання системи корпоративного мерчандайзингу підприємств-виробників з позицій проведення маркетингових досліджень у каналах розподілу.

65. Конкуренція: сутність, види, головні функції.

Конкуренція – це властиве товарному виробництву змагання (боротьба) між окремими господарюючими суб’єктами (конкурентами), заінтересованими у більш вигідних умовах виробництва та збуту товарів.

Функції:

  • Визначення ринкової вартості товарів,

  • Стимулювання впроваджень досягнень науково – технічного прогресу,

  • Вибір найбільш ефективних форм власності та господарювання,

  • Вплив на формування ефективних ринкових організаційних структур.

Конкуренція має такі види, а саме:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]