Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самые супер новые-133 вопр. 5 стр_by_De_lotren.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

124. Маркетингові дослідження бренді в: сутність, значення та головні напрямки здійснення.

Бренд — це позиція, завдяки якій компанію всі знають. В ос­нові такої позиції лежить цінність, завдяки якій компанія стає бажаною для всіх. Як наслідок, головне завдання бренду — ви­кликати певну емоційну реакцію в обраної аудиторії на ринку, де складно порівняти раціональні переваги продуктів

Узагальнюючи наведені думки, можна дійти висновку, що бренд визначається такими головними особливостями:

  1. Бренд — це вся сукупність уявлень представників цільово­го ринку про продукцію, яка випускається під певною торговою маркою.

  2. Бренд — це торгова марка, яка має певний імідж в очахспоживачів, що, своєю чергою, формує їхнє ставлення до цієї продукції.

Важливими для успішного існування бренду є такі його характерні риси.

По-перше, постійна відповідність тим цінностям, які важливі з позиції представників цільового ринку фірми виробника. Оскіль­ки система цінностей не може бути статичною, також передбача­ється адаптація бренду до ймовірних змін у цій системі.

По-друге, переконання представників цільового ринку щодо наявності в цьому бренді заявлених цінностей як підґрунтя фор­мування споживчої лояльності до всіх видів продукції, які вироб­ляються під цією торговою маркою. Зрештою це дає можливість споживачеві не просто купити певний продукт у даній товарній групі, а ідентифікувати себе як представника бажаної для себе соціальної групи, підвищивши при цьому власний імідж та соціаль­ний статус. Особливо важлива роль у цьому процесі належатиме маркетинговим комунікаціям.

брендинг — це система управління торговими марками на основі створення марочного капіталу.

ма­рочний капітал — додаткову вартість продукту (або різних то­варних груп, які виробляються під однією назвою), якої він набу­ває внаслідок позитивного ставлення до нього з боку представ­ників цільового ринку.

Характеристики, якими має бути наді­лений будь-який бренд: атрибути; ідентичність; вектор; лояльність; сукупність активів; вартість бренду.

125. Структура бренду та алгоритм його створення: сутність, значення та роль у проведенні маркетингових досліджень.

Для побудови бренду спеціалізовані агенції пропонують ши­рокий набір послуг. Ці послуги, власне, відбивають основні етапи створення, виведення та маркетингової підтримки бренду, які час­то схематично наводять у вигляді піраміди. Ви­робник, що досягнув вершини піраміди, отримує бренд, котрий як нематеріальний актив підприємства може мати певну вартість.

Початкові етапи брендингу — проведення досліджень ринку, зокрема споживачів, контактних аудиторій тощо, побудова архі­тектури бренду, а також його позиціювання та неймінг — уже досить добре відомі українським маркетологам. Ці послуги про­понуються як рекламними агенціями, так і спеціалізованими брен-динговими або консалтинговими компаніями.

Водночас оцінювання вартості бренду є менш відомою послу­гою, хоча саме вона завершує процес побудови сильного бренду.

Споживач ніколи заздалегідь не орієнтуватиметься на придбання неякісного товару, який підприємство намагазться перетворити на бренд. Якість у свідомості споживачів безпосередньо пов'язана зі здатністю то­вару задовольняти їхні очікування щодо задоволення власних потреб. Задоволення після купівлі та використання певної продукції є підставою для формування споживчої лояльності як до самого виробника, так і до його продукції. І навпаки, незадоволення бо­дай одним із товарів, які пропонуються на ринку під однією на­звою, здатне підірвати позиції інших успішних товарів із товар­ного асортименту продукції, яку підприємство прагне перевести в розряд бренду.

Спрощений алгоритм створення бренду

6.Оцінювання вартості

5. Моніторинг просування бренду

4. Розроблення стратегії позиціювання та просування бренду

3. Вибір назви бренду та розроблення його окремих характеристик

2. Побудова архітектури бренду

1. Маркетингові дослідження ринку.

«Колесо бренду» Сутність її поля­гає у тому, що будь-який бренд розглядається як певний набір базових якостей, які неначе оболонки поступово накладаються одна на одну. Згідно з цією методикою виокремлюють п'ять та­ких оболонок: сутність бренду (або його ядро), індивідуальність (здатність бренду мати власні неповторні риси порівняно з брен-дами конкурентів), цінності (позитивні асоціації, важливі з точ­ки зору представників цільового ринку й асоційовані із цим брендом), переваги (результат його споживання, сформований на основі індивідуальності бренду та його цінності для спожи­вачів порівняно з конкурентами) і атрибути.

126. Методологія проведення маркетингових досліджень бренду: прості та розрахункові індекси, профілі бренду згідно методики ВАV. Побудова форм для управління брендом та визначення пріоритетних напрямків його розвитку.

Індекси бренду — це такі показники, які дають можливість визначити характер взаємозв'язку між брендом і його спожива­чами, а також відображають якість такого взаємозв'язку та його динаміку.

Окремі індекси бренду на практиці розподіляють на такі, що безпосередньо отримуються із заповнених анкет (так звані «вимі­рювані», або «прості»), та на такі, що розраховуються на основі простіших індексів («агрегатні», або «розрахункові»).

«прості»- 1.Спонтанне пригадування або знання марок 2.Пригадування або знання марок з підказкою.3. Показник контактів із брендом. 4.Показник поживчих переваг щодо торгової марки. 5. Показник частоти купівлі за певний проміжок часу. 6. Показник міри лояльності до торгової марки 7Показники останньої покупки торгової марки та її обся­гу 8Показник негативного ставлення до торгової марки

Серед розрахункових ін­дексів у практиці особливого поширення набули такі: якість знання торгової марки; коефіцієнт звернення до торгової марки; коефіцієнт лояльності до торгової марки; коефіцієнт переключення на іншу торгову марку.

Загалом методика ВАV дає змогу відстежувати еволюцію споживчого ставлення до бренду: від ди­ференціації (залучення уваги споживача), через усвідомлення його значущості та поваги (справді якісний товар) до формування знання про стабільні конкурентні переваги цього бренду, що є основою для формування сталої споживчої лояльності до бренду.

Отже, за цими чотирма критеріями можна побудувати чотири­вимірну модель, яка є індикатором рівня розвитку бренду. При цьому відносні величини кожного з представлених вище чоти­рьох показників дадуть чіткий опис поточного стану бренду — його внутрішньої цінності, здатності продаватися за найвищою ціною в даній категорії та його здатності успішно конкурувати з іншими брендами. Висота кожного з наведених далі стовпчиків діаграми характеризуватиме силу бренду стосовно інших у даній країні, адже всі вони мають бути проранжовані за кожним із чо­тирьох критеріїв.

Побудувавши форму для визначення пріоритетів розвитку бренду, що, своєю чергою, передбачає:

  • визначення сумарної оцінки за кожним із напрямів управ­ління брендом;

  • ранжування кожного напряму за рівнем його пріоритетнос­ті в розвитку бренду (де «1» — найменший, а «9» — найбільший пріоритет);

  • визначення пріоритетного напряму напрямів для подаль­шого розвитку або поліпшення становища із брендом. До таких напрямів передусім відносять ті, що набрали невисокі оцінні ба­ли (виходячи з їх поточного стану), але які мають високі показ­ники пріоритетності для розвитку бренду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]