Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самые супер новые-133 вопр. 5 стр_by_De_lotren.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

108 Задоволення споживачів: головні підходи та показники оцінки його міри.

Задоволення — це відчуття, що виникає у споживача після придбання і використання товару. Таке відчуття виникає в ре­зультаті порівняння попередніх очікувань споживача стосовно товару та реальної його якості чи ефективності.

Визначення міри задоволення чи незадоволення спожи­вачів дає змогу приймати відповідні управлінські рішення, які сприятимуть утриманню споживачів, поліпшенню іміджу під­приємства та його продукції, підвищенню показників діяльності. Найбільш явною характеристикою незадоволеності спожива­чів є кількість скарг (рекламацій), які надходять на підприємст­во чи до торговельної фірми. Дослідження міри задоволеності чи незадоволеності від това­ру грунтується на концептуальній моделі, яка характеризує його як сукупність властивостей чи атрибутів. У процесі опитувань необхідно виявити: по-перше, загальний рівень задоволеності від товару; по-друге, за десятибальною шкалою оцінити важливість і ефективність кожної характеристики товару; по-третє, оцінити наміри здійснити повторну купівлю.

Для аналізу заг. рівня задовол. споживачів за ре­зультатами опитування визначають загальну оцінку задоволено­сті, а також її середньоквадратичне відхилення, які порівнюють із середніми показниками в досліджуваному сегменті або з оцінка­ми задоволеності від використання продукції головних конкурен­тів.

Для оцінювання задовол. споживачів від окремих харак­теристик товару обчислюють відповідні коефіцієнти, які вказу­ють на відношення ефективності цієї хар-ки до очіку­вань споживача стосовно неї. Значення таких коефі­цієнтів: К> 1,0: ефективність характеристики значно вища від очікувань;

К= 0,9-1,0: рівень задоволення високий;

К= 0,8-0,9: рівень задоволення недостатній;

К < 0,8: ефективність хар-ки значно нижча від очіку­вань (розчарування споживача).

Визначити задоволеність споживачів можна також через загаль­ну систему оцінювання їхнього ставлення до підприємства та йо­го продукції. Головний напрям таких досліджень — визначення кількості лояльних споживачів. Для цього проводять спосте­реження за послідовністю купівель, фіксацію випадків переходу споживачів до інших постачальників.

Найпростішим методом визначення міри задоволеності чи не­задоволеності споживачів є аналіз частки ринку торгової марки.

109. Особливості дослідження поведінки споживачів товарів виробничо-технічного призначення.

Споживачі товарів виробничо-технічного призначення

це підприємства (організації), які купують товари для викорис­тання їх у процесах подальшого виробництва чи перепродажу ін­шим споживачам, що здійснюється з метою отримання прибутку.

товар: призначений не для особистого споживання, а для використання в подальшому виробництві чи для перепродажу; має, як правило, велику сумарну вартість, тривалий період виготов­лення; конкретна форма змінюється залежно від бажання замовника; більш технічний за своєю природою; дуже важливий супутній сервіс; виробляється за стандартами;

ціна може встановлюватися через проведення тен­дера, торгів чи переговорів; на стандартні то­вари встановлюється за прейскурантом; як правило, негнучка; відображає не лише вар­тість товару, а й цінність постачальника; просування: акцент на продаж через особисті контакти; ре­клама будується на демонстрації технічного чи професійного досвіду; значною є роль знижок;

розподіл: канали розподілу переважно прямі; викорис­товуються спеціалізовані посередницькі орга­нізації; великою є роль логістики і технічного консультування; практика закупівель раціо­нальніша; особливу увагу приділяють термі­нам постачання і величині партій; частіше ви­користовується лізинг;

ринки: концентруються в окремих районах; відносно менша кількість споживачів, потреби яких більш об'ємні; попит є похідним від кінцево­го попиту; меншою є залежність обсягів по­питу від рівня цін; стосунки постачальників і споживачів триваліші й різнобічніші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]