Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самые супер новые-133 вопр. 5 стр_by_De_lotren.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

131. Основні типи шкал, що використовуються в маркетингових дослідженнях.

Номінальна шкала: числа виступають лише як мітки для класифікації досліджуваних об'єктів. Тому можливість аналізу відповідних даних істотно обмежена частотним аналізом даних, обчисленням відсоткових значень тощо. Наприклад:

«...інтерв'юер, зазначте стать респондента:» 1.чоловіча 2.жіноча

Аналогічним чином можна використовувати номінальну шка­лу для нумерації анкет, торгових марок, тощо.

Порядкова шкала: цифри характеризують міру наявності досліджуваного явища чи характеристики у об'єкта дослідження. Але за її допомогою неможливо визначити міру наявності цієї характеристики в об'єкта дослідження. У такий спосіб визнача­ють відносні позиції об'єктів, але не величину різниці між ними. Наприклад:

«зазначте, будь-ласка, наскільки часто ви впро­довж місяця споживаєте продукцію торговоїмар-ких?»

1.зовсім не споживаю. 2. нечасто споживаю

3. часто споживаю. 4. дуже часто споживаю

Отже, наведені числа характеризують значимість досліджува­ної характеристики для респондента: той, хто дуже часто споживає торгову марку X, розташований далі від того, хто споживає її не так часто, і т. ін. Проте ми не можемо сказати, наскільки часто споживає цей товар кожна з наведених категорій. Таку шкалу ко­рисно також використовувати для кодування соціального класу, визначення ринкових позицій товару тощо. Тому в аналізі такої інформації застосовують дисперсійний аналіз та методи рангової кореляції, визначають частотні характеристики та середні значення.

Інтервальна шкала: інтервал між двома значеннями на ній має емпіричне значення, тобто її числові проміжки характе­ризують не порядок чисел, а їх різницю, при цьому початок шка­ли не фіксований. Таким чином можна вимірювати різницю між досліджуваними об'єктами.

Яскравим прикладом використання такого типу шкали є засто­сування десятибальної шкали важливості. За її допомогою, зокрема, визначають думки та ставлення споживачів щодо певної проблеми або запропонованого дослідником твердження.

Шкала відношень: наділена всіма рисами попередніх шкал. Це шкала, на якій емпіричного значення набувають відно­шення між двома значеннями змінної. На відміну від попередньої шкали, точка відліку тут чітко фіксована. Прикладом її застосування може виступати запитання на ви­значення точного віку респондента.

132. Основні методи (одномірні та багатомірні) та показники статистичного аналізу даних, отриманих у результаті проведення маркетингових досліджень.

В процесі застосування одновимірного аналізу аналізують кожну змінну окремо від усіх інших. А багатовимірного аналізу передбачають визначення взаємо­зв'язку між двома і більше аналізованими змінними.

Серед методів одновимірного аналізу використо­вують:

частотний аналіз (частота кожного з варіантів відповіді на поставлене запи­тання; відсоткове значення кожного з варіантів відповіді у підсум­ку проведення опитування припустиме відсоткове значення їх накопичені відсоткові значення варіантів відповідей — су­ма відсоткових частот припустимих відповідей).

Метод аналізу середніх дає змогу визначати середні рівні щодо кожної з досліджуваних змінних.

Варіаційний аналіз. За його допомогою дослідники намагаються визначи­ти міру відхилення від центральної тенденції розподілу. Тому, тут обчис­люють такі статистичні характеристики: розмах ряду; дисперсію;стандартне відхилення

Серед методів багатовимірного аналізу:

Крос-табуляція це статистичний ме­тод, в основу якого покладено побудову таблиць спряженості до­сліджуваних ознак, які дають можливість визначити характер зв'язку між змінними.

дисперсійний аналіз вивчають вплив однієї або кількох незалеж­них на одну або кілька залежних змінних.

Кореляційний аналіз — це досить поширений метод аналізу, який дає змогу визначити міру щільності зв'язку між метричними.

Регресійний аналіз дещо схожий на кореляційний, адже він та­кож спрямований на аналіз взаємозв'язку між однією залежною та однією або кількома незалежними змінними.

Факторний аналіз — це дослідницька процедура, за допомо­гою якої здійснюють зменшення великої кількості змінних та по­дальше укрупнення їх у так звані фактори.

Кластерний аналіз — це ще один досить складний метод ана­лізу даних. У результаті його здійснення за допомогою попередньо заданих змінних формуються так звані групи випадків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]