Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_FR.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать

10.Ризик на фінансовому ринку

Фінансовий ризик - це об'єктивний фактор, зумовлений дією стохастичних причин і чинників, зокрема конфліктністю ситуації прийняття рішень, невизначеністю цілей і наслідків дій, відсутністю повної та об'єктивної інформації щодо процесів, які відбуваються тепер чи відбуватимуться в майбутньому.

Фінансові ризики насамперед пов'язані зі змінами на фінансовому ринку та змінами в економіці. Це можуть бути зміни процентних ставок, валютних курсів, зміни в діяльності галузі або конкретного позичальника.

До фінансових ризиків відносять: кредитний, процентний, валютний, галузевий, ліквідності та структури капіталу, операційний, а також ризик країни.

Особливістю фінансового ризику є ймовірність зазнати збитків у результаті проведення будь-яких операцій у фінансово-кредитній і біржовій сферах, здійснення операцій з фондовими цінними паперами, тобто ризику, який випливає з природи цих операцій.

Фактори, які стосуються фінансового ризику і впливають на його рівень, умовно можна поділити на дві групи: об'єктивні й суб'єктивні.

Об'єктивні фактори - це ті, що безпосередньо не залежать від дій керівництва підприємства (фірми), але повинні враховуватися при підготовці й прийнятті рішень, наприклад, інфляційні процеси, дії конкурентів, політичні й економічні кризові явища, екологічні вимоги, митні пільги, режим найбільшого сприяння, можливість діяти у вільних економічних зонах, зміни в податковій політиці держави тощо.

Група суб'єктивних факторів характеризує саме підприємство (фірму) та внутрішні умови його функціонування, зокрема виробничий потенціал, наявність висококваліфікованих працівників та управлінського персоналу, організацію діяльності фірми, наявність кооперативних зв'язків, рівень технології тощо.

  1. Ціна капіталу

Ціна капіталу - одна з основних концепцій фінансового менеджменту. Ціна капіталу - це плата за використання того чи іншого джерела фінансування підприємства, причому не тільки позикового, але і власного капіталу. Кожен з таких джерел має ціну. Вона виражається у відсотках до величини використовуваного капіталу. По відношенню до власного капіталу ціна - це дивіденди акціонерам, витрати, пов'язані з емісією акцій, і т.п. Ціну капіталу не слід ототожнювати з вартістю підприємства (бізнесу) або вартістю майна підприємства. Для одних видів капіталу його ціна досить чітко виражена, для інших її необхідно розраховувати. Ціна капіталу показує мінімально припустимий рівень прибутковості операцій господарюючого суб'єкта. Ціна капіталу дає можливість обгрунтовувати прийняті інвестиційні рішення, визначати фінансові витрати, оптимізувати структуру капіталу та ін Розрізняють ціни власного капіталу, що залучається за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел. Ціна капіталу залежить від багатьох факторів. Це попит і пропозиція капіталу, рівень конкуренції на фінансових ринках, ступінь розвитку фінансових ринків, рівень ризику фінансових активів та ін Ціна капіталу пов'язана з його віддачею (рентабельністю). Остання повинна бути вищою за ціну капіталу, інакше його використання втрачає сенс. Ціна капіталу є одним з критеріїв здійснення інвестиційних проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]