Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_FR.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать
  1. Суб’єкти фінансового ринку

В цілому суб’єктами ФР є: фізичні і юридичні особи, фінансові посередники.

За функціями суб’єктів ФР поділяється на:

  1. Емітенти цінних паперів – це юридичні особи, які випускають цінні папери і повинні виконувати зобов’язання, що випливають з умов їх випуску.

  2. Інвестори – фізичні і юридичні особи, які мають вільні кошти і бажають їх вкласти у фінансові інструменти (цінні папери, валюта, банківські метали, депозит, кредит)

  3. Інституційні інвестори – юридичні особи, для яких мобілізація ресурсів і їх вкладення у фінансові інструменти є професійною діяльністю.

  4. Фінансові посередники

  5. Інститути інфраструктури ринку (фондові біржі, реєстратори,)

  6. Держава, як регулятор відносин

За формою суб’єкти господарювання поділяються на: господарські суб’єкти (підприємства і юридичні особи), домашні господарства, держава, місцеві органи самоврядування.

  1. Економічна та правова природа цінних паперів

Цінним папером є документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає взаємовідносини між особою, яка його випустила (видала), і власником, та передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його випуску, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа , іншим особам.

З економічної точки зору цінні папери містять у собі вартість активів (грошові кошти, кредитні ресурси, товари, промисловий, банківський, комерційний капітал), які вони замінюють або представляють через мінову, внутрішню та споживчу вартість. Крім цього, специфіка ЦП обумовлюється їх особливими ознаками:

Внутрішня вартість ЦП включає витрати на виготовлення їх бланків, витрати, пов'язані з їх реєстрацією та введенням в обіг і визначає, таким чином, вартість сертифікатів цінних паперів і витрати підприємства, пов'язані з їх використанням.

Споживча вартість ЦП складається з вартості активів, право на які підтверджує ЦП, ніж визначає споживчу цінність активів, які лежать в її основі.

Мінова вартість відповідає обсягу залученого під ЦБ капіталу або вартості активів, на які вона може бути обміняна, і визначає ринкову цінність активів і здатність цінних паперів виступати засобом ринкового обігу.

Правова природа цінних паперів проявляється у забезпеченні виконання прав, серед яких право: зворотності активів; участі в управлінні; отримання доходу; придбання активів у майбутньому.

  1. Функції фінансового ринку

Функції ФР:

  1. Мотивована мобілізація заощаджень приватних осіб, приватного бізнесу, державних органів, зарубіжних інвесторів та їх трансформація у позичковий та інвестиційний капітал

  2. Реалізація вартості втіленої у фінансових активах та організація процесі доведення фінансових активів до споживачів

  3. Перерозподіл на взаємовигідних умовах грошових коштів підприємств з метою їх ефективного використання

  4. Фінансове обслуговування учасників економічного кругообігу

  5. Вплив на грошовий обіг та прискорення обороту капіталу, що сприяє активізації економіки

  6. Ціноутворення на фінансові активи

  7. Страхова діяльність та формування умов для мінімізації ризиків

  8. Забезпечення експорту-імпорту фінансових активів

  9. Кредитує уряд і місцеві органи самоврядування

  10. Розподіл державних кредитних ресурсів і розміщення їх серед учасників економічного кругообігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]