Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_FR.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать

18.Місце ринку цінних паперів на фінансовому ринку

Цінні папери - документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника та передбачають виконання зобов'язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам.

Фінансовий ринок як економічна категорія - це сукупність відносин, пов'язаних з перерозподілом грошових ресурсів між суб'єктами господарювання.

Фінансові ринки, або ринки капіталів - це ринки посередників між первинними власниками грошових коштів та їх кінцевими користувачами. Тут відбувається мобілізація тимчасово вільних грошових коштів фізичних і юридичних осіб та їх розподіл і перерозподіл на комерційній основі між різними секторами економіки.

Основними ринками, на яких переважають фінансові відносини, є: ринок банківських капіталів; ринок цінних паперів; валютний ринок; ринок страхових і пенсійних фондів.

Ринок цінних паперів (РЦБ) - частина фінансового ринку, що представляє собою сукупність економічних відносин з питань випуску та обігу цінних паперів (ЦП).

Необхідно розрізняти:

Фондовий ринок – це ринок цінних паперів за винятком ринку товарних (товарні векселі, коносаменти, товарні варранти) і грошових (чеки тощо) ЦБ.

Грошовий ринок - частину ринку цінних паперів, на якому здійснюється рух короткострокових (строком до 1 року) накопичень.

Ринок капіталів частину ринку цінних паперів, на якому здійснюється рух середньострокових і довгострокових (терміном більше 1 року) накопичень.

Функції ринку цінних паперів умовно можна розділити на дві групи: загальноринкові функції, притаманні зазвичай кожному ринку, і специфічні функції, які відрізняють його від інших ринків.

До загальноринковим функцій відносяться такі:

  • комерційна, тобто функція отримання прибутку від операцій на даному ринку;

  • цінова (ринок забезпечує процес формування ринкових цін, їх постійний рух і т.д.);

  • інвестиційна (ринок цінних паперів - найважливіший інструмент залучення інвестиційних ресурсів різними суб'єктами);

  • інформаційна (ринок виробляє і повідомляє своїх учасників ринкову інформацію про об'єкти торгівлі та її учасників);

  • регулююча (ринок створює правила торгівлі та участі в ній, порядок вирішення спорів між учасниками, встановлює пріоритети, органи контролю або навіть управління і т. д.).

До специфічних функцій ринку цінних паперів можна віднести наступні: перерозподільну; страхування цінових та фінансових ризиків.

Перерозподільна функція умовно може бути розбита на три підфункції: перерозподіл грошових коштів між галузями і сферами ринкової діяльності; переклад заощаджень, перш за все населення, з непродуктивної в продуктивну сферу; фінансування дефіциту державного бюджету на неінфляційної основі, тобто без випуску в обіг додаткових грошових коштів.

Різновиди ринків цінних паперів: міжнародні ринки цінних паперів; національні та регіональні ринки цінних паперів; ринки конкретних видів цінних паперів; державні та корпоративні цінні папери; ринки основних і похідних цінних паперів; первинні та вторинні ринки цінних паперів; організований біржовий, організований позабіржовий і неорганізований (вуличний) ринок цінних паперів; традиційний і комп'ютерний ринок цінних паперів; касовий і строковий ринок цінних паперів; ринок власності (акцій) і ринок боргових зобов'язань (облігацій).

Учасники ринку цінних паперів - це юридичні та фізичні особи, що вступають в певні економічні відносини з приводу цінних паперів.

I. Держава - виступає одночасно емітентом, інвестором і регулятором ринку цінних паперів.

II. Емітенти цінних паперів - особи, що випускають цінні папери в обіг. До них відносяться: акціонерні товариства (в тому числі банки, створені у формі АТ; держава; місцеві органи влади; комерційні організації, які не створені у формі акціонерних товариств, але емітують цінні папери; фізичні особи (випускають векселя). Основна мета емітента - залучення фінансових коштів.

III. Інвестори - покупці цінних паперів.

IV. Професійні учасники ринку цінних паперів. Це фізичні та юридичні особи, які надають різні послуги на ринку цінних паперів на основі ліцензії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]