Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА ФИНАНСОВІЙ РІНОК.3774.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать

38.Основні види операцій та проблеми вексельного обігу

З векселями здійснюються різні операції.

Доміцилювання - це оплата векселя за дорученням клієнта (векселедавця), що за попередньою домовленістю з банком вказує місце платежу.

Інкасування векселя - виконання доручення векселетримача на одержання у встановлений термін належних платежів за векселем. Звичайно ця операція доручається банку. Якщо платіж не надійшов - вексель повертається кредитору з протестом. Якщо протест не був зроблений - банк несе відповідальність за можливі наслідки.

Дисконт векселів - це їхній облік (прийом, придбання) у банках, під час якого банк одержує дисконтну ставку, ф

орфейтування - купівля вексельних боргів, коли векселетримач, робить переказний напис покупцю із застереженням типу "без звертання на мене".

Депонування векселів - здача їх на збереження в спеціалізовані фінансово-кредитні й інвестиційні інститути.

Основні проблеми вексельного обігу в Україні:

1) векселедавці намагаються погасити вексель не грошима, а товарами;

2) часто векселі і зовсім відмовляються приймати, тому потрібно дуже добре знати і дотримуватися процедури пред'явлення векселя до оплати й протесту:

3) арбітражний суд не завжди може захистити права векселетримача, якщо він припустився грубої необережності;

4) ділова порядність знаходиться не на найвищому рівні.

Використання векселів у міжнародних розрахунках стало причиною того, що правове забезпечення вексельного обігу (вексельне право), відповідаючи національним потребам кожної країни, завжди було спрямоване на уніфікацію в інтересах світового співтовариства. Використання векселів для міжнародних розрахунків спонукало країни, пов'язані між собою економічними та культурними традиціями, здійснити низку заходів щодо уніфікації вексельного законодавства й усунення колізій вексельних законів. Із цією метою у 1930 році на Міжнародній Женевській конференції було розроблено і прийнято три вексельні конвенції: Конвенцію № 358 "Про встановлення Уніфікованого закону про переказні векселі та прості векселі"; Конвенцію № 359 "Про врегулювання деяких колізій законів про переказні векселі та прості векселі"; Конвенцію № 360 "Про гербовий збір стосовно переказних векселів та простих векселів".

39. Приватизаційні цінні папери основні види операцій з приватизаційними паперами

Приватизаційні папери являють собою різновид державних цінних паперів, які випускають у країнах, що здійснюю! ь перехід від централізовано-планового управління економікою до державно-ринкового (змішаного). Приватизаційні папери видаються громадянам. В Україні згадані цінні папери є тільки іменними. Вони свідчать про право власника приватизаційного папера на безкоштовне отримання у процесі приватизації частки майна державних підприємств, державного житлового фонду, а також земельного фонду.

Під приватизацією державного майна слід розуміти відчуження майна, що перебуває в загальнодержавній і комунальній власності, на користь фізичних і недержавних юридичних осіб. Для забезпечення повноправної участі громадян України в приватизації законодавством передбачено випуск особливого виду державних цінних паперів -• приватизаційних паперів, які засвідчують право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна державних підприємств, державного житлового фонду та земельного фонду.

Приватизаційні цінні папери - особливий вид державних цінних паперів України, що свідчать про право власника на безкоштовне одержання в процесі приватизації частини майна державних підприємств, державних житлового і земельного фондів. Емітент - Національний банк України. Використовуються для обміну на документи, що свідчать про право власності на придбані об'єкти приватизації. За законодавством України до них належать: приватизаційний майновий сертифікат, житловий чек, земельна бона.

Обіг приватизаційних паперів має низку специфічних рис:

а) приватизаційні папери вільному обігу не підлягають;

б) їх продаж або відчуження іншим способом є недійсним;

в) за приватизаційними паперами дивіденди або відсотки не нараховуються і не сплачуються;

г) зазначені папери не можуть використовуватися як засіб розрахунку або як застава для забезпечення платежів та кредитів;

д) приватизаційні папери, придбані з порушенням законодавчих вимог, вважаються недійсними.