Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальна психологія. конспект лекцій.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
303.96 Кб
Скачать

Лекція № 16. Міжособистісні відносини в групах і колективах. Поняття психологічної несумісності

У групах і колективах існують відносини і взаємини.

Ставлення - це позиція особистості до всього, що її оточує, і до самої себе. Людина так чи інакше відноситься до речей, подій соціального життя. Щось йому подобається, а щось ні, одні факти, події його хвилюють, а інші залишають байдужим. Почуття, інтереси, увага - ось ті психічні процеси, які виражають ставлення людини, його позицію. У соціальних общностях (групах, колективах) у складових їхніх людей представлені не відносини, а взаємини.

Взаємовідносини - взаємна позиція однієї особистості до іншої, позиція особистості стосовно спільності. Взаємовідносини - відношення, яке від людей до людей, назустріч один одному. При цьому якщо у відношенні не обов'язково надходження до людини зворотного сигналу, то при стосунках постійно здійснюється зворотний зв'язок. Взаємовідносини у контактуючих сторін не завжди має одну і ту ж модальність (один і той же тон).

Між спілкуванням, з одного боку, і взаємовідношенням - з іншого існує певна співвіднесеність. Спілкування - це видима, що спостерігається зв'язок людей. Відношення і взаємовідношення - сторони спілкування. Вони можуть бути явними, але можуть бути й прихованими, непоказанной. Взаємини реалізується у спілкуванні і через спілкування. У той же час взаємовідношення накладає печатку на спілкування, воно служить його своєрідним змістом.

Розрізняють ділові та особисті взаємини. Ділові створюються в ході виконання службових обов'язків, регламентованих статутом, інструкцією, постановою. При формуванні групи визначаються функції її членів. Документом ж визначено обов'язки кожного з них. Особі, який зайняв ту чи іншу посаду, слід виконувати певну роботу, а також встановлювати випливають з цієї посади ділові контакти.

Виділяють кілька видів ділової залежності.

1. Ділові відносини рівності: в цьому випадку два або кілька членів групи виконують подібні функції, мають однакові права і обов'язки (наприклад, студенти в навчальній групі).

2. Ділові відносини підпорядкування: у них одна особа згідно з документом займає положення, що зобов'язує його намічати для іншого об'єкт докладання зусиль, способи виконання, здійснювати контроль, приймати виконання. Інше обличчя визнає і виконує розпорядження документа, хоча вони виходять не з документа, а від особи з покладеними на нього повноваженнями. Реальні ділові відносини завжди багатше положень, закріплених в інструкціях, статутах, наказах. Це пов'язано з тим, що люди наділені індивідуальними якостями. Особисті відносини виникають на основі психологічних мотивів: симпатії, спільності поглядів, інтересів, комплементарності (доповнення одне одного), неприязні та ін В особистих відносинах документи не мають сили. Наказами, розпорядженнями особистих відносин встановити не можна. Необхідною умовою виникнення таких відносин є осягнення один одного. Саме в ході осягнення встановлюються взаємини, а в міру їх зміцнення члени групи впізнають один одного. Взаємини можуть припинитися, як тільки зникають психологічні мотиви, що породили їх. Система особистих взаємовідносин виявляється у таких категоріях, як дружба, товариство, любов, ненависть, відчуженість.

У процесі спілкування виділяють кілька варіантів співвідношення ділових і особистих взаємин:

1) збіг позитивної спрямованості. У групі, де немає ділових протиріч між її членами, добрі особисті взаємини сприяють успішному виконанню стоїть завдання. Під впливом позитивних особистих взаємовідносин ділові відносини стають менш офіційними, але відмінності між ними зберігаються;

2) натягнуті ділові відносини і недоброзичливі особисті. Це передконфліктна ситуація. Вона може виникнути у відносинах рівності підпорядкування. Причини ускладнень можуть бути різними, але вихід з конфліктної ситуації не повинен шукатися на основі порушень ділової активності групи;

3) нейтральні ділові і такі ж особисті. Під нейтральними відносинами розуміють такі відносини, при яких обидві сторони не виходять за рамки інструкції.