Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
131865_834EF_shpori_civilne_pravo_zagalna_chast...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
438.27 Кб
Скачать

69. Суміжні права

Якщо два або кілька авторів спільною працею створюють твір, відносини між ними називаються співавторством (ст. 13 Закону "Про авторське право і суміжні права"). Існує два види співавторства:

  1. коли неможливо виділити працю кожного співавтора — нероздільне співавторство;

  2. коли складові частини чітко визначені і відомо, хто зі співавторів написав ту чи іншу частину, — роздільне співав­торство.

Співавторство можливе при створенні будь-яких творів. Для його визначення необхідні певні умови:

- твір, створений спільною творчою працею співавторів, повинен бути єдиним цілим, таким, що не може існува­ти без складових частин як ціле;

  • спільна праця співавторів є творчою;

  • повинна бути угода про спільну працю над твором;

  • при роздільному співавторстві кожен із співавторів зберігає авторське право на свою частину, водночас він є співавтором твору в цілому. Співавторство повинно бути доб­ровільним;

  • при нероздільному співавторстві твір може використо­вуватися лише за спільною згодою усіх співавторів. Проте право опублікування та іншого використання твору належить однаковою мірою усім співавторам. Один співавтор не може без достатніх підстав відмовити іншим у дозволі на опубліку­вання, інше використання або зміну твору. В разі порушення спільного авторського права кожний співавтор може доводити своє право в судовому порядку;

  • винагорода за використання твору належить співавто­рам у рівних частках, якщо в угоді не передбачається інше (ст. 13 Закону "Про авторське право і суміжні права").

Відповідно до ст. 429 ЦК України виключне право на ви­користання твору належить особі, з якою автор перебуває у трудових відносинах (роботодавцю), якщо інше не передбаче­но договором. Виключне право на використання твору охоп­лює усі майнові права автора. Отже, усі вони належать роботодавцеві, за таких умов:

  • твір створено за договором між автором і роботодавцем, не на підставі трудового договору (контракту), а саме на підставі договору між автором і роботодавцем про створення твору;

  • автор працює у роботодавця за наймом, тобто за трудо­вим договором (контрактом) (ст. 16 Закону "Про авторське право і суміжні права").

Розмір авторської винагороди за створення і використан­ня твору, створеного за договором з автором, який працює за наймом, та порядок її виплати встановлюється у договорі між автором і роботодавцем.

Відповідно до ст. 28 згадуваного закону авторське право діє протягом усього життя автора і 70 років після його смерті. Але із загального правила цією ж статтею передбачено винят­ки:

- строк охорони творів, створених у співавторстві, діє протягом усього життя і 70 років після смерті останнього співавтора;

- строк охорони творів посмертно реабілітованих авторів діє протягом 70 років після їх реабілітації;

- твір, який уперше було опубліковано після смерті автора, але в межах ЗО років після смерті, діє протягом 70 років від дати опублікування твору;

- для творів, які були обнародувані анонімно або під псевдонімом, авторське право діє протягом 70 років від дати обнародування.

В усіх зазначених випадках чинність авторського права починається з 1 січня року, наступного за роком, у якому мали місце зазначені юридичні факти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]