Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
273.18 Кб
Скачать

10. Як встановлюється валюта ціни у зовнішньоторговельному контракті

Валюта ціни — грошова одиниця, в якій зазначено вартість товару в зовнішньоторговельному договорі (контракті). В такому разі доцільний збіг валют контракту та ціни. Як валюту ціни переважно використовують найстабільнішу на момент укладення угоди валюту. Якщо розрахунки здійснюють за клірингом, то валюта, як правило, відповідає валюті клірингу

При встановленні ціни товару в контрактах особливо визначаються: одиниця виміру (contract unit of measure), за яку встановлюється ціна (price); базис ціни (price basis); валюта ціни (currency of price); спосіб визначення і фіксації ціни ', рівень ціни .

Завдання 2

1.Особливості бартерного контракту. Гарантії виконання зобовязань за бартерним контрактом.Види бартерних контрактів.

Бартерна (товарообмінна) операція відноситься до однієї з операцій зустрічної торгівлі, її здійснюють два суб'єкти ЗЕД, розташовані в різних країнах за такою схемою: укладається зовнішньоторговельний бартерний контракт, за яким перший контрагент експортує другому товар на певну суму, а другий експортує першому інший товар на таку ж суму.

Отже,особливості українського законодавства щодо бартерних операцій у зовнішньоторговельних відносинах такі:

1.товарообмінна (бартерна) операція може бути реалізована у вигляді бартерного договору (контракту) або договору зі змішаною формою оплати, в разі чого часткова оплата експортних чи імпортних операцій здійснюється у натуральній формі;

2.угода про товарообмінну (бартерну) операцію може бути тільки двосторонньою;

3.товарообмінна (бартерна) операція передбачає збалансований за вартістю обмін товарами, роботами, послугами в будь-якому поєднанні;

4.товарообмінна (бартерна) операція не може супроводжуватись рухом коштів у готівковій або безготівковій формі.

Умови платежів. Цей розділ визначає валюту платежу, спо­сіб, порядок та строки фінансових розрахунків та гарантії виконан­ня сторонами взаємних платіжних зобов'язань. Залежно від обра­них сторонами умов платежу в тексті договору (контракту) зазначаються: умови банківського переказу до (авансового плате­жу) та/або після відвантаження товару або умови документарного акредитива, або інкасо (з гарантією), визначені відповідно до по­станови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 21.06.1995 року № 444 «Про типові платіжні умови зовнішньо­економічних договорів (контрактів) і типові форми захисних засте­режень до зовнішньоекономічних договорів (контрактів), які пе­редбачають розрахунки в іноземній валюті»; умови за гарантією, якщо вона є, або коли вона необхідна (вид гарантії: на вимогу, умо­вна), умови та термін дії гарантії, можливість зміни умов договору (контракту) без зміни гарантій.

Бартерний контракт включає 2 контракти купівлі - продажу, умови контрактів повинні бути цілком ідентичні. Бартерний контракт носить разовий характер.

2.Інжинірингові послуги як об’єкт зе операцій

Одним із видів науково-технічної продукції, який значною мірою впливає на міжнародну торгівлю товарами і є додатковим засобом підвищення їх конкурентоспроможності, просування на закордонний ринок, є інженерно-технічні та консультативні послуги.

Інжиніринг (engineering) - це один із видів ЗЕД, який передбачає надання на підставі контракту на інжинірингові послуги однією стороною, яка іменується консультантом, іншій стороні, яка іменується замовником, комплексу або окремих видів послуг виробничого, комерційного та науково-технічного характеру.

Інжинірингові послуги (engineering services) можуть бути зв'язані Із: передпроектними техніко-економічними дослідженнями та обгрунтуванням запланованих капітальних вкладень; проектуванням, будівництвом та введенням об'єкта в експлуатацію, з розробкою нових технологічних процесів на підприємстві замовника, вдосконаленням наявних виробничих процесів; лабораторною або експериментальною доробкою технології чи прототипу, їх промисловою проробкою від ескізного варіанта до детального проекту виробу або об'єкта з видачею специфікацій компонентів чи обладнання; впровадженням виробу у виробництво; формуванням або вдосконаленням управлінської структури підприємства, системи контролю якості, системи збуту; консультуванням та навчанням персоналу замовника при виконанні проектних, будівельно-монтажних та інших робіт; підготовкою та навчанням інженерних кадрів; консультуванням уряду та його комісій закордонними експертами; управлінням складними технологічними лініями та об'єктами, наприклад, готелями.

Об'єктами, інжинірингу можуть бути:

• цілі проекти, які вперше розробляються та реалізуються;

• окремі самостійні, різні за масштабами технічні, економічні, фінансові, організаційні та інші заходи, спрямовані на підвищення ефективності виробництва.

Інжинірингові послуги надаються у вигляді технічної документації, результатів досліджень, вихідних даних для будівництва, економічних розрахунків, кошторисів, рекомендацій тощо.

Завдання 3

1.Зовнішньо торгівельний обіг

.ЗТО=е(експорт)+і(імпорт)

2.Індекс фізичного обсягу

де Iф.о — індекс фізичного обсягу;

р0 — ціна товару в базисному періоді;

q1 — кількість товару в періоді, що вивчається;

q0 — кількість товару в базисному періоді.

3.Індекс умови торгівлі

де у.т. — індекс «умови торгівлі»;

Рх — індекс експортних цін (в одиницях національної або ін­шої валюти);

Рт — індекс імпортних цін.

4.Індекс стану балансу

.

Е та І —відповідно, вартість експорту та імпорту.

Завдання 4

  1. Нетарифне регулювання - це комплекс заходів обмежено-заборонного порядку, що перешкоджають проникненню іноземних товарів на внутрішній ринок країни.

  2. Мультивалютне застереження — умова зовнішньоекономічного договору, що передбачає перерахунок початкової суми платежу у випадку зміни середньоарифметичного курсу декількох визначених валют щодо валюти платежу.

  3. Міжнародний ярмарок - це великий, періодично діючий і відкритий ринок, що проводиться у визначеному місці і пору року(час), і в установлений термін. Метою ярмарку є: укладання угод, демонстрація зразків товарів, обмін науково-технічною інформацією, ділові переговори.

Білет № 3, 10

1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]