Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 9.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
33.02 Кб
Скачать

Завдання 1

1. Коротко охарактеризувати держзамовлення у зед

Держзамовлення ® матеріальні + фінансові (включаючи валютні ресурси)

Суб'єкти ЗЕД приймають державні замовлення виключно на добровільних засадах на умовах і в обсязі, які визначаються цивільно-правовими договорами (контрактами), що укладаються між цими суб'єктами та державним замовником.

Іноземні суб'єкти господарської діяльності користуються рівними правами і повинні нести рівні обов'язки з суб'єктами ЗЕД України в разі проведення конкурсу на розміщення державного замовлення.

2. Місце зовнішньоторговельної діяльності серед видів зед

Зовнішньотоговельна діяльність складається з експорту товарів та їх імпорту. Для будь-якої країни дуже важливим є співвідношення суми експорту та імпорту — зовнішньоторговельне сальдо. Воно повинно бути позитивним, що дає змогу країні мати вільні кошти для розширення виробництва чи інвестування їх в своїй або чужій країні.

3. Охарактеризувати консорціуми як суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності

Консóрціуми — тимчасові статутні об'єднання промислового і банківського капіталу для досягнення спільної мети (спільне розміщення позики або здійснення єдиного промислового проекту).Консорціум може створюватися для здійснення крупного капіталомісткого проекту або для сумісного розміщення позики. У міжнародній торгівлі консорціуми створюються для сумісної боротьби за отримання замовлень. Усередині консорціуму ролі розподіляються так, щоб кожен учасник працював в тій сфері діяльності, де він досяг найвищого технічного рівня при найменших витратах виробництва.

4. Дати характеристику галузевим зовнішньоекономічним і зовнішньоторговельним фірмам і об’єднанням, що опосередковують ЗТД і ЗЕД

Галузеві зовнішньоекономічні об'єднання покликані сприяти розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств і об'єднань галузі, виступають посередниками в певних галузях, створюються в рамках певних галузей, де зосереджено найбільше експортно-орієнтованих підприємств.

зовнішньоторговельні обєднання може укладати різні договори, угоди й здійснювати інші юридичні, в т. ч. кредитні, вексельні та банкові операції як в СРСР, так і за кордоном з установами, підприємствами, т-вами й окремими особами, що перебувають в СРСР і за кордоном; пред'являти позови й відповідати в суді й арбітражі. зовнішньоторговельні обєднання здійснює на монопольних основах торг. експортно-імпортні операції по певних групах товарів, зазначених у статуті кожного об'єднання.

5. Які підприємства і організації відносяться до групи «експортери-імпортери», що класифікуються за характером зовнішньоторговельних операцій

6. Визначити сутність і необхідність реалізації фінансових відносин в межах зовнішньоекономічних операцій.

Реалізація фінансових відносин є необхідною для погашення зобов’язань країн та розплати однією країною іншій за доставлення товарів чи послуг. У сучасних умовах зовнішньо, торговельної діяльності застосовуються два види платежів - готівкою і розрахунки при кредиті. До розрахунків готівкою належать розрахунки за допомогою чеків банківських переказів, акредитивів та інкасо.

Необхідність міжнародних розрахунків випливає з самої сутності існування людства, а також з розуміння соціального розподілу праці. самотня країна нормально існувати не може. Це пов’язано з тим, що в одній країні не можна налагодити виробництво всіх без винятку товарів народного споживання і виробничої спрямованості, щоб задовольнити всі потреби суспільства. Звідси випливає необхідність налагодження міжнародних зв’язків і міжнародного розподілу праці і як наслідок – торгівлі. А торгівля, безперечно, не може існувати без розвинутої системи розрахунків між підприємствами, громадянами і урядами різних держав світу. Тобто необхідність міжнародних розрахунків випливає з сутності людського буття.

7. В чому сутність управління контрактною діяльністю?

У багатьох підприємств є можливість самостійно виходити на зовнішні ринки. Але щоб фірма могла успішно працювати з іноземними партнерами, потрібно щоб на підприємстві була чітко налагоджена система керування контрактною діяльністю. Тому що саме контракт (договір) є основним документом, що регулює взаємини сторін у зовнішньоекономічній діяльності. У силу діючого на Україні законодавства всі учасники обороту незалежно від форм власності в праві самостійно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність. Оскільки укладення і виконання контрактів міжнародної купівлі-продажу товарів є одним з видів зовнішньоекономічної діяльності, це означає, що в принципі стороною таких контрактів можуть бути будь-які юридичні особи, зареєстровані в якості таких на території України.

8. Ціни зовнішньоторговельних контрактів.

Кожна зовнішньоторговельна операція повинна обов'язково містити умову про ціну, за якою продається товар, або вказівку способу визначення ціни цього товару. Поширеним способом визначення ціни є встановлення її за біржовим котируванням на день поставки.

При визначенні ціни товару у контракті купівлі-продажу називаються: одиниця виміру ціни, базис ціни, валюта ціни, засіб фіксації ціни і рівень ціни.

ОДИНИЦЯ ВИМІРУ ЦІНИ. Порядок визначення одиниці виміру ціни залежить від характеру товару і від практики, що склалася в торгівлі даним товаром на світовому ринку. Ціна в контракті може бути встановлена:

* за певну кількісну одиницю (або за конкретне число одиниць) товару, зазначену в звичайно вживаних у торгівлі одиницях виміру (маси, довжини, площі, обсягу, штук, комплектів тощо), або в числових одиницях (сотня, дюжина);

* за одиницю маси виходячи з базисного вмісту основної речовини в товарі (для руди, концентратів, хімікалій тощо);

* за одиницю маси залежно від коливань натуральної маси, вмісту побічних домішок і вологи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]