Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
273.18 Кб
Скачать

Білет № 1

Завдання 1

1.На відміну від ЗЕЗ, які являють собою різні форми, засоби і методи зовнішньоекономічних відносин між країнами, ЗЕД висвітлює зовнішньоекономічну діяльність на рівні виробничих структур (фірм, організацій, підприємств, об'єднань і т.д.). ЗЕД розглядають як один із аспектів ЗЕЗ. Разом з тим, це самостійна діяльність підприємства, яка являється, з одного боку, складовою частиною господарської діяльності підприємства, а з другої-такою частиною його діяльності, котра здійснюється на іншому, міжнародному рівні, у взаємозв'язку з господарськими суб'єктами інших країн.

3. Посередницькі організації бувають двох видів – незалежні й залежні. До незалежних посередницьких організацій відносяться оптові підприємства, що обслуговують різні галузі промисловості і пропонують себе виробникам продуктів, що споживають ці галузі, як збутових посередників. До залежних - збутові організації, оптові бази і контори промислових компаній, які перебувають у корпоративному підпорядкуванні.Змішані товариства,концерни,оптово-посередницькі, роздрібні фірми і підприємства, роздрібні і оптові магазини, комерційні центри, торгові доми, агентські фірми.

4.ТОВАРИСТВО ЗМІШАНЕ [ОБЩЕСТВО СМЕШАННОЕ] - - форма організації і здійснен-ня господарської діяльності з використан-ням іноземного капіталу. Такі підприємства діють відповідно до законів своєї країни.

5.Проведення фінансових операцій і порядок їх оформлення залежить насамперед від міжнародної практики. Складність правильного ведення зовнішньоторговельних розрахунків для учасників ЗЕД в Україні полягає в невідповідності вітчизняної практики тієї, яка прийнята в інших країнах, що, однак, не звільняє їх від виконання уніфікованих міжнародних правил у розрахунках по зовнішньоторговельних операціях, навпаки - змушує враховувати наявні модифікації з метою правильного вибору конкретних валютно-фінансових умов контракту. 

6.Страхування у сфері зовнішньоекономічної діяльності і ЗТД охоплює комплекс видів страхування, які забезпечують захист інтересів вітчизняних і закордонних учасників тих чи інших форм міжнародного співробітництва. Воно включає страхування експортно-імпортних вантажів, засобів транспорту, що їх перевозять, вітчизняних майнових інтересів за кордоном, туризму й автотуризму, майнових інтересів іноземних фізичних і юридичних осіб у нашій країні, діяльності спільних підприємств, морське страхування, страхування зовнішньоторговельної діяльності. 

7.Конверсія валюти - обмін однієї валюти на іншу за діючим валютним курсом.

8.Ліцензійна угода - це договір між двома сторонами про умови передачі й експлуатації науково-технічних, економічних або будь-яких інших знань, які мають, або не мають правового захисту.

9.Поліс - це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов'язання у разі настання страхового випадку виплатити страхову суму або відшкодувати завданий збиток у межах страхової суми страхувальнику чи іншій особі, визначеній страхувальником, або на користь якої укладено договір страхування (надати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у визначені терміни та виконувати інші умови договору.

10.Міжнародні торги (тендери) - це метод укладання договорів за-купівлі-продажу чи підряду, за яким покупець (замовник) оголошує конкурс для продавців (постачальників) на товар (із заздалегідь ви-значеними характеристиками) і після порівняння отриманих пропо-зицій підписує контракт із продавцем (постачальником), що запропо-нував товар на найбільш вигідних для покупця (замовника) умовах.

Завдання 2

1.Бартерні угоди - це операції з обміну узгодженої кількості одного товару на іншийбез використання грошової форми розрахунків. В такій угоді встановлюється кількість взаімопоставляемих товарів або сума, на яку сторони зобов'язуютьсяпоставити товари. При визначенні вартості взаімопоставляемих товарів оцінкаробиться на основі світових цін з урахуванням витрат на рух товару. Бартерні угоди мають такі особливості: - Разовий характер угоди й участь в ній, як правило, двох сторін; - Оформлення угоди одним контрактом; - Визначення в контракті кількості та якості взаімопоставляемих товарів, іноді безвключення в договір їх грошової оцінки; - Здійснення угоди повністю на основі зустрічних зобов'язань без використаннягрошових переказів; - Одночасне виконання зустрічних поставок.

Частіше всього зустрічаються угоди типу "сировина - сировина", "сировина - готові вироби" між розвиненими і тими, що розвиваються країнами. В Україні, як і в інших країнах СНД, бартер складає достатньо велику частину зовнішнього товарообігу. Проте в останні роки спостерігається його зниження. Мета бартеру: 1) пом'якшення проблеми інвалютного фінансування імпорту; 2) спрощення порядку розрахунків; 3) розширення можливостей вкорінення на ринок країни контрагента; 4) додаткова можливість одержання імпортного обладнання, реалізація якого утрудняється на звичайних комерційних умовах та ін.

2.Біржова торгівля – це оптова торгівля масовими товарами, що мають стійкі та чіткі якісні параметри, при посередництві бірж. До основних ознак біржової торгівлі необхідно віднести наступне:

По-перше, предметна концентрація біржової торгівлі, яка припускає укладання біржових угод тільки з певними об’єктами (біржовий товар).

По-друге, територіальна концентрація біржової торгівлі, що фактично означає «здійснення операцій тільки в торгівельному залі біржі».

По-третє, «професійна» концентрація біржового попиту та пропозиції як ознаки біржової торгівлі полягає в наявності законодавчих обмежень щодо можливості тих або інших осіб виступати учасниками біржової торгівлі, які мають право на укладання біржових угод.

По-четверте, періодичність проведення біржових торгів.

Тенденції розвитку:

Розвиток біржової торгівлі викликав створення значної кількості спеціалізованих брокерських компаній, основним видом діяльності яких стали операції за кошти на ринку цінних паперів.  Перша біржа у світі була створена у бельгійському місті Брюгге. У цьому місті, поблизу готелю "Бурсе", з кінця XIV століття збиралися купці з різних країн для проведення торгових операцій. Біржова торгівля зароджувалась у формі простого аукціону за типом англійського. Продавці до початку біржових торгів подають свої заявки на продаж, які зводяться в інформаційні бюлетені. Під час аукціону за наявності конкуренції покупців ціна послідовно зростає крок за кроком (розмір кроку встановлюється до початку торгів), поки не залишиться один покупець, і товар продається за найвищою ціною пропозиції. За голландського аукціону торги починаються з максимальної ціни продавця. Маклер, що веде торги, послідовно пропонує меншу. Товар продається першому покупцеві, котрого влаштовує запропонований рівень ціни.

Біржі з формою заочного аукціону (або «натемну») дають змо­гу всім покупцям одночасно пропонувати свою ціну за виставлений на продаж товар. Товар дістається тому, хто зробив найвищу пропозицію.

На товарних біржах, де торги відбуваються у формі подвійного аукціону, потрібна достатня кількість товару, продавців і покупців. Ця форма торгу передбачає конкуренцію між продавцями і покупцями одночасно. Подвійний аукціон — це збільшення пропозиції покупців за одночасного зниження пропозиції продавців. Коли пропозиції ціни покупця і продавця збігаються, укладається угода. Різновидом форми подвійного аукціону є безперервний аукціон. За такої форми аукціону брокери збираються біля маклера, який веде торги і лише оголошує товар, а потім самостійно проводять торг — вигукують ціни і відшукують контрагента. Один покупець може укласти угоди з різними продавцями за різними цінами.

Види бірж:

  1. За видами біржових товарів:

    • товарні;

    • товарно-сировинні (в Україні до цього виду відносять аграрні, фондові та валютні).

  2.  Форма участі відвідувачів у торгах. За цією ознакою розрізняють біржі:

• закриті;

• відкриті.

У торгах на закритих біржах беруть участь їх члени та особи, що виконують роль біржових посередників. У торгах на відкритих біржах, окрім постійних членів і біржових посередників, можуть брати участь і відвідувачі.

3.  Характер укладення операцій. За цією ознакою виділяють біржі:

• реального товару;

• ф’ючерсні;

• опційні;

Біржа реального товару характерна для початкового етапу біржової торгівлі. На біржах реального товару операції здійснюються за відсутності товару як такого на основі його описової характеристики.

Ф’ючерсна біржа є ринком цін відповідних товарів і справляє істотний вплив і на біржові котирування, і на фактичні ціни конкретних операцій з реальним товаром (через хеджування), і, врешті-решт, на конкурентоспроможність фірми.

Опційні біржі  використовуються для посилення страхування учасників біржової торгівлі, оскільки дають можливість покупцям опціонів обмежити можливі збитки при висновку біржових операцій.

Завдання№3

  1. Зовнішньоторговельний оборот

ЗТО=Е+І

  1. Генеральна(загальна) торгівля

ГТ=Е+І+Т

  1. Індекс стану балансу

Іі/е = * 100%

  1. Сальдо торговельного балансу

Ст = Ет – Іт.

Завдання №4

1.Оферта — це письмова пропозиція товару, яку робить продавець покупцеві. 

2.Митний тариф — це систематизований перелік товарів, що підлягають обкладанню митом при ввезенні їх на митну територію країни або при вивезенні з неї.

3.Чек — це письмова безумовна пропозиція чекодавця платнику здійснити платіж зазначеної у чеку грошової суми чекодержателю готівкою або у безготівковій формі .

Білет №2, 7, 12

Завдання 1

  1. Нетарифні обмеження зовнішньоторговельних операцій

Нетарифні обмеження - це комплекс заходів обмежувально-заборонного характеру, що перешкоджають проникненню іноземних товарів на внутрішні ринки. Нетарифні обмеження прийнято класифікувати на такі групи: Обмеження, пов'язані з державним втручанням у торгівлю; Митні й адміністративні імпортні формальності, включаючи методи оцінки митної вартості товарів, класифікацію тарифів і т.д.; Стандарти, включаючи вимоги до упаковування і маркірування товарів.; Специфічні торгові бар'єри.; Імпортні збори

  1. Хто є брокер і які функції він виконує

Брокер - це торговий посередник, який не виступає самостійною стороною в угоді, а забезпечує встановлення контакту між продавцем і покупцем. Брокер надає послуги при укладанні комерційних, кредитних, валютних та інших угод, які здійснюються на біржах між продавцями та покупцями. Предметом угод може бути наявний товар чи валюта, а також послуги (страхування).

  1. Як реалізуються міжнародні клірингові угоди

У зовнішньоторговельних відносинах використовується міжнародний валютний кліринг, який представляє собою порядок проведення міжнародних розрахунків між країнами, заснований на взаємній заліку платежів за товари та послуги, що володіють рівною вартістю, обчисленої в так званої клірингової валюті за погодженими цінами. Система міжнародного валютного клірингу реалізується на основі міжурядових угод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]