Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
273.18 Кб
Скачать

2. Місце зовнішньоторговельної діяльності серед видів зед

Термін "зовнішньоторговельна діяльність" має на увазі складний механізм взаємовідносин, що виникають у поцессе купівлі-продажу товарів на світовому ринку. Фірми прагнуть до зовнішньоторговельної діяльності з різних причин.  Так, зокрема, може знадобитися закупівля сировини або яких-небудь товарів за кордоном з тієї причини, що немає можливості придбати дану  продукцію у вітчизняних виробників. Така ситуація призводить до  необхідності імпорту. Можлива і зворотна ситуація - коли фірма имеет товари, продаж яких за кордоном може виявитися більш вигідної, ніж у своїй країні. Так виявляється потреба в експорті. Нерідко трапляється, що фірми виступають на зовнішньому ринку і в якості торговельних посередників між продавцями і покупцями в різних країнах. Участь фірми у міжнародній торгівлі вимагає розуміння додатковуних труднощів, які з цією діяльністю пов'язані. Необхідно також знати, яку роль відіграють банки у забезпеченні засобів  і процедур у подоланні цих труднощів. 

3. Охарактеризуйте консорціуми як суб’єкти зед

Консóрціуми — тимчасові статутні об'єднання промислового і банківського капіталу для досягнення спільної мети (спільне розміщення позики або здійснення єдиного промислового проекту).

Консорціум може створюватися для здійснення крупного капіталомісткого проекту або для сумісного розміщення позики. У міжнародній торгівлі консорціуми створюються для сумісної боротьби за отримання замовлень. Усередині консорціуму ролі розподіляються так, щоб кожен учасник працював в тій сфері діяльності, де він досяг найвищого технічного рівня при найменших витратах виробництва.

Дії учасників координуються лідером, який отримує за це відрахування. Кожен учасник готує пропозицію на свою частку постачань, з яких формується загальна пропозиція консорціуму. Консорціум несе солідарну відповідальність перед замовником.

При утворенні консорціумів його учасники повністю зберігають свою самостійність. Але в тій частині спільної діяльності, яка стосується реалізації цілей консорціуму, вони підпорядковані спільно створеному органу управління.

4. Дати характеристику галузевим зовнішньоекономічним і зовнішньоторговельним фірмам і об’єднанням, що опосередковують ЗТД і ЗЕД

Галузеві зовнішньоекономічні об'єднання покликані сприяти розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств і об'єднань галузі, виступають посередниками в певних галузях, створюються в рамках певних галузей, де зосереджено найбільше експортно-орієнтованих підприємств.

зовнішньоторговельні обєднання може укладати різні договори, угоди й здійснювати інші юридичні, в т. ч. кредитні, вексельні та банкові операції як в СРСР, так і за кордоном з установами, підприємствами, т-вами й окремими особами, що перебувають в СРСР і за кордоном; пред'являти позови й відповідати в суді й арбітражі. зовнішньоторговельні обєднання здійснює на монопольних основах торг. експортно-імпортні операції по певних групах товарів, зазначених у статуті кожного об'єднання.

6. Визначити сутність і необхідність реалізації фінансових відносин в межах зовнішньоекономічних операцій.

Реалізація фінансових відносин є необхідною для погашення зобов’язань країн та розплати однією країною іншій за доставлення товарів чи послуг. У сучасних умовах зовнішньо, торговельної діяльності застосовуються два види платежів - готівкою і розрахунки при кредиті. До розрахунків готівкою належать розрахунки за допомогою чеків банківських переказів, акредитивів та інкасо.

Необхідність міжнародних розрахунків випливає з самої сутності існування людства, а також з розуміння соціального розподілу праці. самотня країна нормально існувати не може. Це пов’язано з тим, що в одній країні не можна налагодити виробництво всіх без винятку товарів народного споживання і виробничої спрямованості, щоб задовольнити всі потреби суспільства. Звідси випливає необхідність налагодження міжнародних зв’язків і міжнародного розподілу праці і як наслідок – торгівлі. А торгівля, безперечно, не може існувати без розвинутої системи розрахунків між підприємствами, громадянами і урядами різних держав світу. Тобто необхідність міжнародних розрахунків випливає з сутності людського буття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]