Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
273.18 Кб
Скачать

4.Охарактеризувати асоціації зовнішньоекономічного співробітництва, що сприяють здійсненню зовнішньоекономічних операцій.

Основними завданнями асоціацій зовнішньоекономічного співробітництва є:

1) надання практичної допомоги учасникам зовнішньоекономічної діяльності в питаннях комплексного вивчення світових ринків, правового забезпечення зовнішньоторговельних угод, сприяння у підготовці зовнішньоторговельних контрактів і пошуку партнерів;

2) проведення семінарів, конференцій;

3) видання довідників, збірників.

Найбільшу роль у наданні допомоги учасникам ЗЕД належить Асоціаціям зовнішньоекономічного співробітництва. Асоціація - це добровільне об'єднання учасників ЗЕД у формі акціонерних компаній, які в основному займаються:

- Наданням допомоги за оцінкою кон'юнктурних параметрів майбутніх ринків збуту;

- Наданням допомоги при підготовці зовнішньоторговельних операцій та зовнішньоторговельних документів;

- Випуском не тільки інформаційної, а й міжнародної літератури, необхідної для учасників ЗЕД.

У діяльності цих асоціацій за останні 10 років спостерігаються такі тенденції:

1) Більша їх частина створена за галузевим принципом (у рамках галузей, де перебувають учасники ЗЕД, що дозволяє більш ефективно обслуговувати їхні інтереси). У складі таких асоціацій беруть участь транспортні, проектні, фінансові організації.

2) Інша частина створена за регіональним принципом, що дозволяє обслуговувати інтереси, перш за все, експортерів-виробників у регіоні їх діяльності. Частина таких регіональних асоціацій займається обслуговуванням учасників ЗЕД в прикордонних / прибережних зонах.

3) Обслуговування учасників ЗЕД за груповою ознакою, виходячи з форм обслуговуючих структур: інтереси холдингових компаній, малий і середній бізнес.

4) Принцип взаємодії в рамках самих асоціацій. Сферою отримання прибутку є послуги, які вони надають учасникам ЗЕД, виходячи з комісійних винагород.

6.Які підприємства і організації відносяться до групи «спеціалізовані посередники», що класифікуються за характером зовнішньоекономічних операцій.

Під торгово-посередницькими операціями у Зовнішньоекономічній діяльності розуміють операції, пов'язані з купівлею-продажем товарів, що здійснюються за дорученням експортера чи імпортера незалежним посередником на основі спеціальних угод чи окремих доручень. Посередники - це особи, що з'єднують сторони, які бажають укласти угоду.

До першого виду посередницького договору належить комісія. За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента. Другий вид посередництва — доручення, у рамках якого одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

Агентська діяльність , що полягає у наданні комерційним агентом послуг суб’єктам господарювання (принципалам) при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем та за рахунок суб’єкта, якого він представляє.

Зовнішньоекономічній діяльності більше притаманний такий вид посередницького договору, як договір консигнації, що є підвидом договору комісії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]