Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 9.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
33.02 Кб
Скачать

9. Сутність аукціонного торгу щодо зовнішньоторговельної сфери.

Міжнародні товарні аукціони являють собою спеціально організовані, періодично діючі у визначених місцях ринки, на яких шляхом публічних торгів у заздалегідь обумовлений час і в спеціально призначеному місці виробляється продаж попередньо оглянутих покупцем товарів, що переходять у власність покупця, що запропонував найбільш високу ціну. На аукціонах виробляється продаж товарів, що володіють індивідуальними властивостями. Це виключає можливість заміни партій однакових за назвою товарів, тому що вони можуть мати різні властивості - якість, зовнішній вигляд, смак і т.д. Тому аукціонні товари до продажу на аукціоні повинні бути оглянуті або дегустовані покупцем. Попередній огляд є обов'язковою умовою аукціонної торгівлі, тому що ні улаштовувачі аукціону, ні продавці після продажу товару з аукціону не приймають ніяких претензій у відношенні якості товару (крім прихованих дефектів).

10. Зміст і класифікація міжнародних транспортних операцій.

Міжнародні перевезення або міжнародні сполучення — це перевезення вантажів або пасажирів між кількома країнами, особливістю яких є обов´язковий перетин кордону як мінімум хоча б двох суміжних країн.

Класифікуються в залежності від ряду ознак:

предмету транспортних операцій (поділяються на вантажні та пасажирські);

виду транспорту (водяний, повітряний, наземний і змішаний);

виду товару (з генеральним вантажем, масовим, наливним, газоподібним);

періодичності (регулярні й нерегулярні);

порядку проходження кордону (перевантажувальні й не-перевантажувальні перевезення);

транспортно-технологічної системи (контейнерні, поромні, ліхтерні, ролкерні та ін.);

виду сполучення (пряме, поступовими перевезенням).

В часовому розрізі виділяють три групи транспортних операцій:

1) що передують зовнішньоторговій угоді;

2) що з'являються в процесі її реалізації;

3) операції після завершення угоди.

Завдання 2

1. Договір консигнації як розповсюджена форма договору комісії. Сторони договору

Договір консигнації - угода, за якою одна сторона (консигнатор) зобов’язується укладати за дорученням другої сторони (консигнанта) угоди з продажу товарів зі складу від свого імені за рахунок консигнанта.

сторонами договору консигнації є консигнатор та консигнант, якими можуть виступати без обмежень як резиденти, так і нерезиденти. Відповідно до Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» надання суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності України консигнаційних послуг іноземним суб’єктам господарської діяльності є одним з видів зовнішньоекономічної діяльності.

При цьому консигнант, будучи власником товару, поставляє його для продажу, а консигнатор, виступаючи посередником і не набуваючи права власності на товар, здійснює його продаж від свого імені та коштом консигнанта.

2. 2. Організація операцій з міжнародного співробітництва щодо будівництва промислових об’єктів

Будівництво промислових об'єктів характеризується концентрацією їх на відведеній території та складністю споруджуваних об'єктів. Роботи на одному місці ведуться понад рік. На організації, зайняті на спорудженні щодо довгострокових об'єктів, менше впливає перебазування засобів виробництва. На цих будівельних підприємствах, як правило, стабільний склад кадрів.

Будівництву об'єктів транспорту, магістральних трубопроводів, меліорації і водного господарства, об'єктів сільськогосподарського призначення та ліній електропередачі властиві: невеликий обсяг робіт на одному місці, необхідність ведення робіт на різних об'єктах, віддалених один від одного на відміну від сконцентрованих в одному місці, а також рухливість робочих місць у міру зведення того або іншого об'єкту і спорудження їх у необжитих місцях.

Завдання 3

1. Генеральна (загальна) торгівля: ГТ = Е+«х»+Т ; х = І;

де ГТ— генеральна (загальна) торгівля;

Е — вартість експорту;

І — вартість імпорту;

Т— вартість транзитних товарів, перевезених через територію країни.

2. Сальдо торговельного балансу: Ст = Ет – «х»; х-Iт;

де Ст — сальдо торговельного балансу;

Ет — вартість товарного експорту;

Іт — вартість товарного імпорту

3. Індекс диверсифікації експорту: замість hi був Х

де Sj — індекс диверсифікації експорту країни j; hij — частка товару і в загальному експорті країни j; hi — частка товару і в загальному світовому експорті.

4. Індекс умови торгівлі: замість Рm був Х

де у.т. — індекс «умови торгівлі»;

Рх — індекс експортних цін (в одиницях національної або ін­шої валюти);

Рт — індекс імпортних цін.

Завдання 4

Агентські операції – різновид посередницької діяльності в господарській практиці, сутність якої полягає в тому, що одна незалежна сторона угоди (агент) за рахунок і від імені іншої незалежної сторони угоди (принципала) здійснює фактичні та юридичні дії, пов'язані з купівлею або продажем товарів (послуг) на визначеній території.

Інкасо - форма розрахунків, за якою продавець доручає банку одержати від покупця за посередництвом банку-покупця, або іншого банку, платіж проти передачі документів, що засвідчують відвантаження товару, виконання робіт, або надання послуг.

Договір консигнації - угода, за якою одна сторона (консигнатор) зобов’язується укладати за дорученням другої сторони (консигнанта) угоди з продажу товарів зі складу від свого імені за рахунок консигнанта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]