Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

1.2. Флювіальна геоморфосистема

1.2.1. Геоморфосистема

Поняття геоморфосистеми стосується закономірної сукупності візуально окреслених форм і елементів поверхні, котрі поєднані поміж собою узгодженою структурою, єдністю умов функціонування, тобто потоками речовини/енергії, й спільною механізмом їхнього саморегулювання, що виникає спонтанно.

З інформаційної точки зору, закономірна сукупність (композиція) нерівностей різного розміру у своїх правильних сполученнях і чергуваннях, що проглядають крізь мережу випадковостей, визначає морфологічну сутність геоморфосистеми. Структурно вона виявляється в тому, що елементи, форми, композиції форм - неодмінно мають морфологічну виразність. Вони обов‘язково помітні й однозначно різняться поміж собою візуально і сполучаються у певних порядках, тому чітко виділяються з навколишньої загальної поверхні за зовнішніми обрисами. Завдяки останній властивості, тобто певному порядку чергування природних елементів і форм, штучні форми відразу вирізняються на рельєфі і досить легко розпізнаються.

У цій роботі маємо обмежити предмет вивчення лише геоморфосистемами флювіального ряду. Поряд з ними, геоморфологією мають вивчатися геоморфосистеми інших функціонально-генетичних рядів – денудаційного, еолового, кріогенного, аквально- та субаквально-морського. Але у даній роботі вони не розглядаються. Отже, надалі йтиметься про флювіальні геоморфосистеми (ФГМС) – тобто геосистеми, складові котрих поєднуються у ціле через флювіальний процес. Останній є генетичним різновидом геоморфологічного процесу. Флювіальний процес образно можна назвати стрижнем ФГМС.

Флювіальний процес є притаманним тій частині рельєфу земної поверхні, котра розвивається дією текучих вод. Обмежимо поняття ФГМС лише такими складовими флювіального рельєфу, котрі актуально є ареною флювіального процесу. У такому разі, не весь флювіальний рельєф може розглядатися як ФГМС, тобто між цими поняттями немає однозначної відповідності. У флювіальному рельєфі є елементи, що реально не беруть актуальної участі у енерго-масопереносі, будучи законсервованими чи залишаючись реліктовими. ФГМС обмежується тими елементами рельєфу, що безпосередньо взаємодіють актуально, беручи участь у згадуваному літодинамічному потоці. Характерною і необхідною (але недостатньою) властивістю ФГМС є саморегуляція літодинамічного потоку, про що неодноразово писали різні дослідники, у тому числі автори цієї роботи. В часовому розрізі, ФГМС має ще й більш складну властивість самоорганізації, тобто здатність підтримувати, відновлювати й удосконалювати структуру і функції геоморфологічного процесу, у якому літодинамічний потік є його частиною.

Отже, на нашу думку, до ФГМС належать лише ті комплекси флювіального рельєфу, котрі мають наступні властивості:

  • морфологічну виразність: звичайно це водозбір визначеного порядку, включаючи лінії стоку і гребені (лінії вододілів), що є основними організуючими елементами ФГМС;

  • динамічну єдність: кожна точка ФГМС постійно знаходиться в динамічній єдності з іншими її точками;

  • сталу неврівноваженість процесу: у кожній точці рельєфу (крім гребенів) відбувається односпрямований процес енерго-масопереносу, що фізично можливий тільки тоді, коли є градієнти властивостей, тобто стійкі в часі просторові відміни;

  • саморегуляцію: здатність спонтанно підтримувати чи регулювати процес енерго-масопереносу, що призводить до формоутворення автономно від зовнішніх умов чи, навпаки, в залежності від них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]