Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

1.3.3. Асиметрія

Асиметрія флювіального рельєфу - сукупність відхилень від білатеральної симетрії, що виявляються у відмінах морфології і морфометрії протилежних схилів ерозійних форм і вододілів. Характерним прикладом асиметрії флювіального рельєфу може служити типова для річкових долин позальодовикової зони правобічність: круті корінні праві борти долин і терасовані ліві положисті схили. У долинах великих рік співвідношення ширини правого і лівого схилів сягає 1:10 і більше. Найчастіше, асиметрію розглядають як наслідок планетарного вихору (закон Коріоліса), а в генетичному відношенні - як деяку діагностичну ознаку, що характеризує тектонічні, структурно-літологічні й інші такого роду відміни. Але дослідження показують, що асиметрія виникає також через динамічні причини саморегуляції, зокрема, велику інерційність водних потоків, а також унаслідок різних умов експозиції протилежних схилів, через що на них виникають різні геоморфологічні процеси й формуються відповідні відмінні екологічні умови існування рослинності – одного з дієвих факторів закріплення поверхні і саморегулювання флювіального процесу.

В асиметрії, безумовно, виявляються умови походження, розвитку і функціонування рельєфу в асиметричному середовищі, що передбачене відомими принципами Кюрі: симетрія (асиметрія) явища відображує симетрію (асиметрію) умов його розвитку. Асиметрія - це внутрішня властивість морфологічної структури, що відображає собою асиметрію (і анізотропію) зовнішнього середовища. Остання задається трьома факторами:

  • силою ваги, що створює фундаментальну анізотропію географічного простору,

  • силою Коріоліса (планетарним вихором), що формує латеральну асиметрію геоморфосистем,

  • асиметричністю сонячного сяйва щодо сторін світу, у результаті якої мають прояв різні за інтенсивністю й тривалістю процеси енерго-масопереносу. У сполученні з останніми, асиметрія рельєфу відбиває асиметрію середовища: інсоляції, циркуляції повітря, мікрокліматичних відмін схилів і їхню екологічну неоднорідність, обумовлену сполученням факторів середовища, що проявляється у відмінах ґрунтово-рослинного покриву.

Ф. Мільков [19 надав аналізові ландшафтної асиметрії, в основі якої лежать перелічені вище загальні принципи, емпіричної визначеності. Проаналізувавши структуру природних комплексів, він вперше встановив класи, генетичні типи і географічні види асиметрії, в основі яких багато в чому лежить асиметрія рельєфу. Перш за все, він виділив два класи асиметрії ландшафтних комплексів: повної, чи морфологічної, і неповної, або структурної.

Остання може виявлятися в умовах симетричного рельєфу за рахунок неповного повторення на симетричних формах різних композицій фацій і урочищ через кліматичну й екологічну асиметрію середовища.

Генетичними типами ландшафтної асиметрії Ф. М. Мільков називав наступні: загальнопланетарну, викликану добовим обертанням Землі; тектогенну; структурно-геологічну (напр., куести) і топогенну (за рахунок моноклінального падіння шарів гірських порід); інсоляційну і циркуляційну, обумовлені надходженням сонячної радіації і переважанням певного напряму пануючих вітрів. Гідродинамогенна асиметрія являє собою прояв динаміки природних водотоків (наприклад, меандри), а еоловогенна - діяльності вітру (залежно від рози вітрів). У зоні діяльності льодовиків відома гляціогенна асиметрія. Окремим випадком асиметрії, що залежить від інших проявів (наприклад, структурно-геологічної асиметрії), є асиметрія зсувного походження (зсувогенна).

Як географічні види асиметрії Ф.Мільков виділяв її конкретні прояви на визначеному типі ландшафтного комплексу, в основі якого завжди лежить рельєф. Це асиметрія річкової долини, балки, межирічного плато, різних екзотичних форм і комплексів форм рельєфу.

Так, загальновідоме поняття «асиметрія річкових долин Півдня Росії» означає, що правий і лівий борти кожної долини так істотно розрізняються за комплексом властивостей (геологічна будова, форма схилів, розбіжності ухилів і т.д.), що не можуть морфологічно порівнюватися. Ще ширше поняття «асиметрія ландшафтних комплексів», у якому до морфологічного додаються й інші, у тому числі мікрокліматичні, режимні й ін. відміни протилежних схилів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]