Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

1.3.2. Симетрія

Поняття симетрії і показника її відсутності – асиметрії, вживаються в геоморфологічній і ландшафтознавчій літературі досить часто і вельми таки довільно, хоча у суміжній геології воно вважається більш розробленим 49. Аналіз цього поняття стосовно до рельєфу належить О.Г.Токарському 35 та Б.О.Казанському 10. О.Г.Токарський запровадив поняття коефіцієнта гомологічності річкової долини (білатеральної подібності – І.Ч.) як відношення проекції гомологічної площини l до глибини долини h, що відповідає тангенсові кута α відхилення гомологічної площини від уявної площини симетрії:

tg α = l/h .

Б.О. Казанський узагальнив роль принципів симетрії стосовно до геоморфологічного аналізу .

За нашими уявленнями 20-річної давнини 43, що їх ми дотримуємося й досі, поняття симетрії обіймає сукупність визначених просторових відносин елементів і форм рельєфу:

  • порядок їхнього взаємного розташування,

  • наявність особливих точок, ліній і поверхонь,

  • спосіб їхньої ієрархічної супідрядності.

Геоморфологові слід усвідомлювати, що симетрія рельєфу є поняттям, досить відмінним від його класичного фізичного розуміння (напр., серед мікросвіту кристалографії). В геоморфології воно є досить умовним, образним поняттям, тому що в природі неоднорідного мезосвіту геоморфосистем, де перетинаються й взаємодіють детерміновані й стохастичні відношення, спричинені відмінами у складі й властивостях гірських порід, інших компонентів фізико-географічного оточення важко розраховувати на можливість досягнення абсолютної симетрії. У такому разі тип симетрії вдається розпізнати лише приблизно, при візуальному зіставленні визначеної морфологічної структури з її еталонами, що, як відомо з теорії симетрії, визначаються сполученням і числом характерних точок, ліній і граней.

В флювіальному рельєфі виявляються три типи симетрії: сферична (кульова), конічна і білатеральна.

Сферична симетрія обмежено проявляється в загальній формі планетарного рельєфу (висот геоїда) та в плановому рисунку флювіальної (напр., рисунку меандр) та вододільної мереж.

Конічна симетрія знаходить широке місце у будові земної кулі в цілому у поєднанні зі сферичною симетрією (через наявність земного тяжіння, за І.І. Шафрановським та П.П. Плотніковим 49 та вертикальній будові окремих форм рельєфу (тобто таких, котрі мають єдину вертикальну вісь симетрії і форму, наближену до конусу: карстова чи суфозійна лійка (від‘ємна конічна форма), останець, що існує ізольовано, або ж пагорб (додатна конічна форма).

Білатеральна симетрія (симетрія листа рослини) найбільш універсально виявляє себе у ФГМС. Саме подібність правих і лівих частин поперечного перетину флювіальних форм - схилів, бортів долин і т.п. - завжди лежала в основі оцінок асиметричності рельєфу на противагу загальній думці про універсальне значення симетричності в класичних працях І. О. Головкінського, К. Бера, А.П. Павлова, Я.С. Едельштейна, І.С. Щукіна, К.І. Геренчука. У той же час, у ерозійному рельєфі деяких регіонів Євразії порушення симетрії білатерального типу скоріше правило, чим виняток, на що звернув увагу ще К.Бер.

Крім просторової, виділяється часова симетрія, за фізиком В.С. Готтом 8. Останній поняття симетрії розширив до такого, що відображає «процес співіснування й становлення тотожних елементів в певних умовах і у визначених відношеннях поміж різними й супротивними станами явищ», тобто він надав цьому поняттю динамічного змісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]