Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА З.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

ТЕМА З

Проектний підхід у фандрайзингу

  1. 1 [оняття про проект, соціальний проект, соціальне проектування. Характерні особ л 11 нос ті 11 рос кіл'.

  2. Етапи розробки соціального проекту.

  3. Структура проектної пропозиції (заявки),

  4. Менеджмент проекту.

!, Пошити про проект, соціальний проект, соціальне проектування. Характерні особливое і і проекту.

Нерпі, ніж почати пошук грошей або інших матеріальних або нематеріальних ресурсів для громадської діяльності, ми повинні відповісти на ряд питань, і перший з них -навіщо нам потрібні ці ресурси?

Відповідь на не питання має на увазі розгорнуту відповідь:

  • Яку проблему ми будемо вирішувати?

  • Чому рішення цієї проблеми мас суспільну значимість'?

  • Що трапи і ься. якщо ця проблема не буде вирішена?

  • Чого ми хочемо досягти в чому наша мета'?

  • Що ми будемо робити - які соціальні завдання ми будемо вирішувати'.'1

• Які конкретні позитивні зміни в суспільному житті відбудуться в результаті наших дій - які очікувані результати, їх кількісні іа якісні характеристики?

  • Хто конкретно отримає користь від нашої роботи - які люди, групи людей'?

  • Як ми будемо це робити - які методи і технології ми будемо використовувати'?

  • Які ресурси нам для цього потрібні?

  • Якими ресурсами і в якому обся ¡i мас наша організація?

  • Які ресурси і в якому обсязі нам потрібно залучити, щоб реалізувати проект'.'

  • Де ми можемо отримати необхідні ресурси?

  • На яких умовах ми можемо їх отримати?

  • Які дії ми повинні зроби ти. щоб отримати потрібні ресурси'?

Слово «проект» прозвучало в контексті не випадково. Практика показує, що ефективність фандрайзингових гусиль безпосередньо залежить віл дотримання принципів проектного підходу в діяльності і ромадських організацій.

Переваги проектного підходу вже ні в кого не викликають сумнівів підтвердженням цього може слугувати хоча б тон факт, що в багатьох регіонах регулярно проходять різні конкурси та ярмарки соціальних проектів. Це означає, що шанси отримати кошти ростуть пропорційно опрацьованості проектних компонентів.

Донині не існує універсального визначення соціального проекту, шіе є декілька вельми поширених, що відображають окремі аспекти нього явища.

Проект - не що інше, як опис конкретних дій (методів, механізмів), спрямованих на досягнення конкретних змін (очікуваних результатів), конкретної ситуації (вирішення проблеми), причому змін обов'язково позитивних.

Проект завжди спрямований на вирішення соціальної проблеми, але не є її абсолютним рішенням - це лише один із способів зміни ситуації, «пробна куля», з більшою чи меншою вірогідністю здатний цих позитивних змін досягти.

Соціальний проект - це сукупність зусиль одних людей по залученню інших людей (цільових груп) у свідому діяльність, що приводить до поліпшення якості життя даної цільової групи або всього співтовариства силами самої цільової групи (спільноти).

Соціальний проект - це модель пропонованих змій в найближчому соціальному оточенні у вигляді:

а) словесного опису передбачуваних дій по здійсненню зазначених змін;

б) графічного зображення (креслень, схем і т.д.):

в) числових показників і розрахунків, необхідних для здійснення планованих дій.

Соціальне проектування с спосіб вираження і ісї поліпшення навколишнього середовища мовою конкретних цілей, завдань, заходів і лій і їх досягнення, а також опис необхідних ресурсів для практичної реалізації ?адум\ і конкретних термінів втілення описуваної мети.

Таким чином, можна зробити висновок, що проект - це особлива форма організації діяльності. Вона характеризується чітко сформульованим результатом, який планується досягти в заданий термін з використанням обмежених і заздалегідь певних засобів і ресурсів.

Будь-який проект спрямований на зміну певної ситуації на краше, на вирішення певної проблеми. Проект передбачає конкретний набір кроків, які повинні привести до бажаного зміни ситуації (процес). Для здійснення цих кроків використовуються різні ресурси (люди, обладнання, матеріали, технології, середа). Найважливішими елементами проекту є моніторинг та оцінка, які допомагають отримувати інформацію про хід і результати проекту, необхідну для прийняття управлінських рішень.

Потреба в проекті виникає, коли існуюча ситуація не задовольняє окремі трупи населення (недоступність міської інфраструктури для інвалідів-колясочників, обмежені можливості вихованців дитячих будинків в отриманні вищої освіти та виборі професії і т.д.) або все співтовариство (погіршення екологічної обстановки, зростання злочинності . поширення соціальних захворювань і т.д.).

Тому зміст проекту може змінюватися і вдосконалюватися в ході його реалізації. При ньому усунення одних проблем в ході реалізації проекту може породжувати ноти.

Результат реалізації будь-якого соціального проекту опосередковано, раніше чи пізніше, позначається на всіх аспектах життя - і на якості життя населення, і на що протікають процеси, і па розвитку соціально-економічної інфраструктури території.

Реалізація одного успішного проекту на території зазвичай породжує інші проекти.

Очевидно, що проект і наша повсякденна діяльність - не одне її те саме. У чому ж різниця?

Характерні особливості проекту:

!. Обмеженість - проект обмежений у часі і в просторі. Якщо наша громадська робота, розпочавшись одного разу, продовжується до тих пір. поки у нас і наших однодумців зберігається бажання і здатність її виконувати, то проект має встановлені терміни реалізації та жорстку «прив'язку» до місцевості - територія реалізації проекту повинна бути позначена з самого початку, будь то двір багатоквартирного будинку, район міста або.лее місто, кілька районів області або кілька суб'єктів Федерації. Масштабні проекти можуть охоплювати територію всієї країни, партнерські проекти нерідко поєднують кілька країн, на території яких організації-иартнери діють у загальних інтересах.

2, Формулювання - цілі, завдання і методи досягнення мети проекту не просто '.розумілі його авторам і виконавцям, але «матеріалізовані» - чітко сформульовані і описані. З опису так само повинно бути ясно, яких результатів і в які терміни потрібно чекати, скільки і яких ресурсів необхідно для реалізації проекту, хто несе відповідальність за виконання робіт і т.д.

.1. Етанніеть - це характеристика проекту, що дозволяє контролювати хід його реалізації за чітко визначеним етапам на підставі зазначених, вимірюваних результатів кожного етану відповідно до встановленого планом-графіком реалізації проекту.

  1. Цілісність - загальний зміст проекту зрозумілий і очевидний, кожна його частина відповідає загальному задуму і передбачуваного результату.

  2. Послідовність і зв'язність - в основі проектного підходу лежить логіка побудови частин, які співвідносяться і обґрунтовують один одного. Цілі і завдання безпосередньо випливають з поставленої проблеми.

  3. Інноваційність - проектний підхід передбачає використання інновацією у вирішенні обраної проблеми, проте зовсім не вимагає нових винаходів. Інноваційність може полягати \ використанні відомого методу технологи стосовно до інших цільових груп (наприклад, використання «відновлювазьних гехнологій» в армії) або на інших територіях (створення ресурсних центрів НКО в республіках Волго-Вятського регіону за прикладом Нижнього Новгорода). Тут необхідно зазначити, що будь-який досвід і будь-який метол повинен бути адаптований до місцевих умов з урахуванням особливостей соціально-економічного розвитку, національно-культурних традицій і т.д.

  1. Об'єктивність і обгрунтованість - доказовість того, що ідея проекту, підхід до вирішення проблеми виявилися не випадковим чином, а є плодом копіткої прані розробників з осмислення проблеми, причинно-наслідкових зв'язків, аналізу та узагальнення чужого досвіду в спробах цю проблему вирішити і оцінки власних можливостей впливу на ситуацію.

  2. Ефективність - наявність критеріїв, за якими можна судити, наскільки успішно обраний метод / технологія дозволяє вирішувати поставлені завдання, забезпечує отримання планованих результатів і наскільки отримані результати впливають на досягнення мсти (сприяють вирішенню проблеми).

9. Професійні компетенції виконавців - підтвердження знань і професійного досвіду учасників проекту, володіння технологіями, механізмами, формами і методами реалізації проекту.

10. Життєздатність / Стійкість - визначення перспектив розвитку проекту в подальшому, можливості його реалізації в інших умовах, ніж він може були продовжений.

2.Етапи розробки соціального проекту

КРОК 1. Визначення обов'язків та їх розподіл в проектній групі.

КРОК 2. Вивчення соціальної ситуації в місцевому співтоваристві в даний час.

КРОК 3. Визначення найбільш актуальних соціальних проблем. Визначення конкретної проблеми, на вирішення якої проектна група готова направити свої зусилля.

КРОК 4. Вивчення громадської думки з обраної проблеми.

КРОК 5. Визначення цілей і завдань соціального проекту.

КРОК 6. Вивчення реальних можливостей своєї проектної групи.

КРОК 7. Вибір методів / технологій вирішення поставлених завдань.

КРОК 8. Складання плану-графіка реалізації проекту.

КРОК 9. Розробка системи оцінки ефективності роботи над проектом.

КРОК 10. Визначення необхідних ресурсів і джерел їх фінансування.

КРОК 11. Визначення потенційних партнерів, зацікавлених у реалізації проекту / здатних взяти участь в реалізації проекту

КРОК 12. Складання бюджету проекту.

Говорячи про складання бюджету, ми говоримо про відповіді на ті питання, які вже звучали на початку розмови:

  • Які ресурси нам для цього потрібні - скільки грошей, комп'ютерів, скільки квадратних метрів, літрів бензину або метрів тканини, скільки фахівців і в яких галузях знань, скільки добровольців і т.д. - Залежно від того, в чому полягає діяльність за проектом.

  • Якими ресурсами і в якому обсязі має наша організація - чи є у нас гроші, комп'ютери, автомашини, для якої потрібен бензин, фахівці, готові вести заняття - знову-таки в залежності від того, в чому полягає діяльність за проектом.

  • Які ресурси і в якому обсязі нам потрібно залучити, щоб поставлені проектом завдання були викопані, а мста проекту досягнута?

• Де ми можемо отримати необхідні ресурси - які потенційні джерела?

Поняття проектного підходу і розуміння його суті в організації фандрайзингової діяльності громадських об'єднань грає в даний час першорядну роль. І справа навіть не в тому, що знання принципів проектування та вміння ними користуватися дозволяє з найменшими витратами досягти значних результатів у залученні ресурсів будь-якого типу. Набагато більше значення приймає проектний підхід як спосіб організації всієї діяльності громадського ооєднання чи ініціативної групи для досягнення суспільно важливої мети. Він дозволяє усвідомити основні завдання, на вирішення яких залучаються ресурси, оцінити ефективність запропонованих механізмів вирішення завдань і спрогнозувати результати. Маючи перед собою ясний план дій і можливість проаналізувати «рентабельність» вкладень, потенційне джерело таких необхідних ресурсів приймає відповідне рішення про те. давати громадської організації грошей чи ні. 1 в першу чергу, це стосується працівників органів влади, які приймають рішення про виділення бюджетних коштів на підтримку тієї чи іншої організації, і співробітників благодійних організацій, що приймають рішення про фінансування того чи іншого пропозиції (проектної заявки).

Говорячи про методики роботи громадських об'єднань з органами державної влади та місцевого самоврядування та взаємодії з благодійними організаціями в плані залучення фінансових ресурсів на забезпечення своєї діяльності, ми в першу чергу маємо на увазі принципи фінансування проектної діяльності або конкурси проектів.

Сходность методів полягає в тому, що обидва джерела орієнтовані на розгляд структурованих проектних пропозицій, відповідним чином оформлених та поданих відповідно до прийнятих процедур. Єдина відмінність, мабуть, в тому, що в окремих випадках органи державної влади можуть виділити обмежені кошти на реалізацію короткострокових проектів (наприклад, в рамках конкурсу варіативних програм з організації дитячого відпочинку в період шкільних канікул) або окремо взятих заходів, якщо вони вписуються в загальну концепцію міської чи регіональної програми («Підтримка інвалідів». «Підтримка багатодітних сімей». «Підтримка літніх», святкування Дня Перемоги. Дня сім'ї. Дня матері і т.д.). Однак навіть якщо мова йде про підтримку разового заходу, претендентам на бюджетні гроші необхідно прописати цілі і завдання пропонованого заходу, логічний взаємозв'язок з діючими цільовими програмами, очікувані кількісні та якісні результати і т.д.

Тому перш, ніж знайомитися зі специфікою роботи з бюджетними джерелами та благодійними організаціями, необхідно усвідомити принципи та структуру проектного підходу.