Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА З.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

6. План реалізації проекту

В-цьому розділі повинен були представлений детальний платы рафік проведення заходів з обов'язковим зазначенням дат проведення. Природно, кожен захід окремо і весь комплекс заходів, що проводяться повинні служити поставленої проектом мети і сприяти вирішенню визначених проектом завдань.

Ккенерти та люди, що приймають рішення про те, підтримувати чи пі ваш проект, повинні переконатися, що все. що ви плануєте зробити за проектом, дійсно необхідно і можливо зробити, щоб досягти заявленої мети.

Якщо мета проекту - створення умов для розвитку творчого потенціалу вихованців дитячих будинків, і пропонується влаштувати конкурс малюнків, все виглядає цілком логічно. Але якщо мета проекту - створення умов для забезпечення доступності вищої професійної освіти для вихованців дитячих будинків, а пропонується провести все той же конкурс, виникає сумнів у його доцільності.

7. Оцінка і звітність

З цього розділу повинно бути ясно, як автори припускають визначити в кінці, чи досяг проект мети, як вони будуть контролювати; процес виконання проекту, в якій формі представлять звіт про виконану роботу і витрачені кошти.

Вибір і затвердження способів оцінки проекту необхідні з двох причин. По-перше, щоб оцінити ступінь ефективності роботи в цілому і зрозуміти, наскільки вдалося досягти поставлених цілей. Подібна дія називається оцінкою результатів.

По-друге, може виникнути необхідність отримати відомості про хід проекту, здійсненні річних його етапів, щоб можна було відкоригувати проект безпосередньо в ході виконання. Гака оцінка називається оцінкою ходу роботи або моніторингом.

Все це дасть можливість по завершенні проекту відзвітувати перед спільнотою про виконану роботу і витрачені кошти.

Оцінка результатів

Для початку потрібно визначити показники (індикатори), які будуть використовуватися для оцінки розвитку проекту та йото результатів, і як досягнуті результати можуть бути виміряні (оцінені).

І Ііеля закінчення проекту в процесі оцінки результатів потрібно буде визначити:

• наскільки досягнуті цілі проекту.

  • наскільки по закінченні проекту змінилася ситуація, описана в розділі «Постановка проблеми»

  • не мав проект якогось важливого позитивною або негативного ефекту, не врахованої о раніше

  • чи добре були підібрані засоби (методи)

  • які фактори сприяли успіху проекту, а які заважали досягненню мети.

Слід вказати, хто і яким чином дасть відповідь на перераховані вище питання. Чи буде проект оцінюватися тільки авторами / виконавцями або передбачається проведення перевірок, інспекцій, експертиз з боку вищестоящих або сторонніх організацій?

Необхідно вказати критерії, які передбачається використовувати для оцінки.

Завдання, які піддаються вимірюванню, готують грунт для ефективної оцінки. Якщо при написанні цього розділу авторам складно визначити, які критерії краще використовувати в оцінці проекту. їм доведеться заново переглянути цілі і завдання. -ймовірно, вони недостатньо конкретні.

Моніторинг - це безперервний контроль за ходом виконання проекту.

У процесі моніторингу керівник проекту збирає інформацію про дотримання графіка роботи, надходження ресурсів та інших передумовах (тобто про зовнішні по відношенню до проекту умовах), перевіряє, чи мас місце передбачався ефект. За ними даними в будь-який момент Ви повинні знати, чи виконується проект відповідно до плану.

Важливо вибудувати план моніторингу вже в заявці і почати оцінку проекту з самого старту. Почати моніторинг, коли робота близька до завершення, важко, так як до цього моменту ряд цінних даних про хід проекту може бути втрачений.

З розділу повинно бути ясно:

• як Ви припускаєте оцінити в кінці, чи досяг проект мети, і як Ви будете контролювати процес виконання проекту:

• який план оцінки ступеня досягнення цілей (наскільки точно досягнуті цілі);

• який план оцінки і коректування методів у процесі виконання проекту (як буде контролюватися процес виконання проекту):

  • хто буде проводити оцінку і як ці люди (організації) будуть відбиратися. У розділі:

  • Чітко прописуються встановлені критерії успішності проекту.

  • Описується, як будуть відбиратися дані, і процес їх аналізу.

• Пояснюється, які способи аналізу будуть застосовуватися (ревізії, інспекції, запитальники).

• Вказується форма звітності.