Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теми анатовані 2011.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Ст. викладач Г. М. Александрова

Теми курсових робіт (анатовані), 2011-2012 навчальний рік

  1. Моральне виховання в динаміці руху від минулого до майбутнього

У курсовій роботі представити теоретичний аналіз класичних та сучасних наукових підходів до проблеми морального виховання особистості: дослідження вчених Ж.Піаже, Л.Колберга, К.Платонова, І.Беха, І.Булах, В.Рибалки та ін.

Звернути увагу на те, що різні наукові школи витлумачують сутність морального виховання як: формування в особистості стійких моральних переконань

(І.Бекешіна, Г.Залєсський, О.Раєв, О.Толстих та ін.); розвиток моральної рефлексії (В.Ганджин, П.Якобсон та ін.); виховання моральних почуттів (Г.Бреслав, Ф.Кадол, В.Татенко, М.Савчин та ін.) і моральних цінностей (І.Бех, Н.Кузнецова та ін.); здатність особистості до морального вибору (О.Власкін, С.Якобсон) та здійснення морального вчинку (Г.Гумницький та ін.).

Необхідно представити погляди науковців на специфіку морального виховання в історичній ретроспективі.

Бажано розкрити особливості змісту сучасного морального виховання особистості у різні вікові періоди.

  1. Функції і місце ціннісних орієнтацій в структурі особистості

У курсовій роботі необхідно висвітлити проблему визначення ціннісних орієнтацій у науковій літературі. Спираючись на праці Л.Виготського, В.М’ясищева, С.Рубінштейна, О.Леонтьєва, Б.Ананьєва, Л.Божович, Г.Костюка та ін. виокремити функції ціннісних орієнтацій та обґрунтувати їх місце і значення у структурі особистості.

Бажано представити власне розуміння сутності психічного розвитку як основи розуміння процесу становлення ціннісних орієнтацій; репрезентувати основні напрями діагностики ціннісних орієнтацій.

  1. Потреби й інтереси як основа ціннісної орієнтації особистості

У курсовій роботі розкрити психологічну сутність понять „потреба”, „інтерес”, „цінність”, „ціннісні орієнтації”; визначити основні функції потреб; представити структуралізацію інтересів; проаналізувати психологічні підходи до вивчення цінностей і ціннісних орієнтацій, їх функцій і місця в структурі особистості (наукові праці Б.Ананьєва, Г.Балла, І.Беха, Л.Божович, Л.Виготського, Г.Костюка, І.Кона, О.Леонтьєва, В.М’ясищева, В.Оссовського, С.Рубінштейна, Ю.Трофімова, Ю.Швалба та ін.).

За результатами дослідження представити базові психолого-педагогічні чинники розвитку ціннісних орієнтацій особистості; зробити висновок про діалектичний взаємозв’язок потреб, інтересів і цінностей та їх значення у формуванні ціннісної орієнтації особистості.

  1. Особливості виховання цінності іншої людини в підлітковому віці

Вивчити та проаналізувати психолого-педагогічну літературу з теми дослідження: наукові праці психологів Г.Балла, І.Беха, Л.Виготського, Г.Костюка, О.Леонтьєва, В.М’ясищева, Л.Спіріна та ін., педагогів А.Сиротенка, М.Левківського, М.Сметанського, О.Сухомлинської та ін. Розкрити суть, структуру та особливості виховання цінності іншої людини.

Охарактеризувати методи і засоби виховання цінності іншої людини в учнів підліткового віку.