Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теми анатовані 2011.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать
  1. Спілкування як основа успішної взаємодії учасників навчально-виховного процесу

У курсовій роботі необхідно здійснити аналіз психолого-педагогічної літератури з теми дослідження, а саме наукові праці Г.Андрєєвої, І. Беха, Д.Блума, М.Духовної, І. Зязюна, В. Кан-Каліка, С.Кісельгофа, Г.Ковальова, Н.Кузьміної, Г.Макарової, А. Мудрика, В.Сластьоніна, Л.Спіріна, В.Сухомлинського та ін.

Розкрити сутність понять „спілкування”, „вербальна і невербальна комунікація”, „комунікативні уміння”.

Акцентувати увагу на тому, що проблема успішної взаємодії та взаєморозуміння учасників навчально-виховного процесу вивчалась науковцями в руслі саме таких проблем як мова, спілкування, психологічна сумісність, сприймання та розуміння людьми один одного.

Визначити: основні характеристики спілкування, соціокультурні аспекти спілкування, особливості процесу спілкування.

Репрезентувати соціально-психологічні особливості спілкування вчителя та учнів та зхарактеризувати їх вплив на продуктивність взаємодії у навчально-виховному процесі.

  1. Самостійність і активність дитини як педагогічна проблема

У курсовій роботі слід розкрити роль і значення психологічних категорій „активність” і „самостійність” у процесах навчання і виховання дитини. Для цього необхідно вивчити і систематизувати наукову літературу з проблеми дослідження

(Г.Крайг, Л.Виготський, В.Крутецький, С.Смірнов та ін.), пояснити зміст понять „активність” і „самостійність”, обґрунтувати їх значення в процесі особистісного становлення дитини.

  1. Методи активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів на уроках мови та літератури

У курсовій роботі розкрити сучасний стан розробки проблеми навчально-пізнавальної діяльності учнів ЗОШ. Звернути увагу на те, що у психолого-педагогічній літературі існують дослідження, в яких розглядаються різні аспекти цієї проблеми (А.Алексюк, Г.Ващенко, В.Оніщук, І.Лернер, А.Нікольська та ін.)

Вивчити та представити у курсовій роботі механізми саморегуляції особистості в навчальній діяльності, зокрема розкрити сутність саморегуляції в мовленнєвій діяльності школярів на уроках мови і літератури.

Охарактеризувати основні групи методів навчально-пізнавальної діяльності. Надати змістовну відповідь на запитання: які саме методи дійсно сприяють активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів на уроках мови і літератури?

  1. Педагогіка співробітництва на уроках мови і літератури

У курсовій роботі необхідно представити результати вивчення педагогічних ідей та практичного досвіду педагогів-новаторів 70-80 р.р. XX ст. Ш.Амонашвілі, І.Волкова, Є.Ільїна, М.Іванова, В.Шаталова, С.Лисенкової та ін. Звернути увагу на те, що кожний з цих представників „педагогіки співробітництва” намагався втілити у своїх інноваційних педагогічних технологіях сукупність ідей: співробітництва, вільного вибору, важкої мети, опори, великих блоків, випередження, самоаналізу.

Розкрити сутність цих ідей та їх застосування педагогами-новаторами та їх послідовниками на уроках мови і літератури.

Бажано навести приклади і коментарі щодо ефективності інноваційної течії „педагогіка співробітництва”, які були опубліковані в радянських освітянських виданнях 70-80 р.р. XX с .