Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теми анатовані 2011.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать
  1. Соціально-педагогічна профілактична робота з важковиховуваними підлітками

Для оволодіння засобами попередження та подолання педагогічної занедбаності підлітків у загальній системі виховної роботи педагогу важливо зрозуміти причини її виникнення й прояву. Розширить систему педагогічних знань допоможе вивчення змісту поняття „важковиховуваність” та психологічної характеристики „важкої” дитини. Науковій розробці цієї проблеми присвячені праці М. Алеманського, А.Макаренка, Т.Драгунової, Л.Злобіна та ін.

У курсовій роботі необхідно представити аналіз наукових поглядів щодо сутності поняття „важковиховуваність” та розкрити зміст, форми і методи профілактичної роботи з важковиховуваними підлітками.

Звернути увагу на характеристику головних напрямів подолання важковиховуваності та засобів корекційної роботи з „важкими” підлітками.

Бажано зхарактеризувати проблему подолання важковиховуваності у сім’ї, проаналізувати форми психологічної допомоги батькам, спираючись на науковий доробок дослідників С.Белічевої, О.Шаграєвої, Л.Столяренко, А.Захарова та ін. дослідників.

  1. Важковиховуваність як психолого-педагогічна проблема

У курсовій роботі необхідно представити результати дослідження проблеми важковиховуваності. З цією метою необхідно вивчити психолого-педагогічну характеристику особистості важковиховуваної дитини (наукові праці А.Кочетова, А.Макаренка, І. Невського, А.Бєлкіна та ін.) та надати змістовну відповідь на запитання: що таке важковиховуваність?; в чому полягають причини виникнення важковиховуваності?; які існують методи виховання та перевиховання важковиховуваних дітей та підлітків?

Бажано представити класифікацію важковиховуваності та навести приклади педагогічного діагностування.

  1. Теорії розвитку особистості

У курсовій роботі слід розкрити сутність поняття „розвиток особистості” та проаналізувати основні теорії розвитку особистості.

Охарактеризувати біогенетичні теорії (С.Холл, А.Гезелл та ін.), соціогенетичні теорії (Дж.Уотсон, Б.Скіннер, А.Бандура, Л.Виготський та ін.), теорії взаємодії факторів розвитку (З.Фройд, Е.Еріксон,Ж.Піаже тощо), персоналістичні теорії (А.Маслоу, К.Роджерс та ін.).

Бажано представити власні міркування про роль виховання у розвитку особистості.

  1. Тренінг як комунікативний метод розвитку особистості старшокласників

У курсовій роботі здійснити аналіз психологічної літератури (О.Грецов, В.Пузіков, Ю.Ємельянов, О.Лєванова, А.Волошіна та ін.) з питань теорії і практики організації тренінгових занять.

Пояснити специфіку і значення тренінгу як методу активного соціально-психологічного навчання особистості.

Охарактеризувати тренінг як засіб ефективного впливу на розвиток особистості старшокласника в контексті значення міжособистісного спілкування у тренінговій групі.

  1. Громадянське виховання школярів у дитячих організаціях

Спираючись на наукові дослідження Б.Боришевського, Б.Братуся, Т.Флоренської, О.Асмолова, В.Татенко, В.Роменця, В.Сухомлинського, А.Петровського та ін. у курсовій роботі розкрити особливості соціальної ситуації розвитку особистості під час навчання в загальноосвітній школі; схарактеризувати основні психолого-педагогічні механізми розвитку громадянськості особистості школяра. Звернути увагу на те, що у становленні громадянськості найважливіше значення має ідентифікація себе як громадянина певної країни.

Висвітлити мету і завдання громадянського виховання учнів ЗОШ; представити зміст громадянського виховання та обґрунтувати соціально-педагогічний потенціал дитячих громадських організацій у громадянському вихованні школярів.