Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА З.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

3. Структура проектної пропозиції / заявки 1. Постановка проблеми (або обгрунтування потреб)

Будь проектну пропозицію починається з пояснення причин, що спонукали авторів до розробки проекту.

У -ньому розділі оцінюється і описується соціальна ситуація, що склалася в конкретному співтоваристві, виділяється з кола найбільш актуальних соціальних проблем одна, яка турбує авторів найбільше і яку вони мають намір вирішити.

Сам проект має бути направлений на вирішення конкретної проблеми, і треба вміти довести, що у вирішенні цієї проблеми зацікавлене велика кількість людей, і вміти пояснити, чому ця проблема актуальна для всіх.

Потрібно формулювати своє обгрунтування в розрахунку на людину, яка до цього моменту не замислювався про існування тієї проблеми, яка піднімається. При цьому потрібно постаратися уникати спеціальної термінології та надмірної науковості - не всі люди мають медичне, педагогічне або юридичну освіту. Якщо ж використання специфічних термінів здається доцільним, необхідно попутно роз'яснити їх значення.

У виграшній позиції знаходиться той проект, автори якого демонструють свою обізнаність у темі, вміють оперувати відповідними статистичними даними, знайомі з позиціями експертів, використовують таблиці та схеми і твердо знають, що означають наведені цифри.

Іншими словами, автори повинні чітко розуміти і вміти пояснити іншим людям (потенційним партнерам, інвесторам), навіщо потрібен цей проект. З рекомендацій проектній групі: У розділі "Постановка проблеми" fin повинні:

  • лоїїчно пов'язані завдання, що виконуються Вашою організацією, з проблемами, які Ви збираєтеся вирішити:

  • чітко визначити все коло проблем, над яким Ви збираєтеся працювати;

  • переконати співрозмовника в тому, що Ваша задача в принципі здійсненна, тобто її можна вирішити в реальний строк з наявними ресурсами, витративши певну суму;

• підтвердити нагальність проблеми за допомогою додаткових матеріалів -статистичних даних, групових заяв, приватних листів від Ваших клієнтів і професіоналі]!, що працюють у Вашій області, та ін;

• бути реалістичним - не намагатися вирішити всі світові проблеми в найближчі нівроку.

2. Цілі і завдання

Мета - це чітке розуміння, заради чого і для чого робиться проект. Що автори хочуть змінити, яка якість життя людей?

Цілі - це найбільш загальні твердження типу: створити умови для попередження соціального сирітства; забезпечити умови для отримання повноцінного вищої освіти для випускників сільських шкіл і т.д.

Твердження подібного роду не можуть бути оцінені кількісно. Тим самим цілі відрізняються від завдань.

Завдання - конкретний ефект, досягти якого потрібно в ході виконання проекту.

Завдання - конкретні і піддаються вимірюванню можливі .зміни ситуації, яка була описана в розділі «Постановка проблеми». Ці зміни (поліпшення) повинні відбутися в результаті здійснення проекту. Таким чином, завдання повинні бути максимально конкретизовані. У них повинні міститися кількісні дані про ступінь корисності проекту.

Коли ми говоримо в проекті про «посилення», «поліпшення» і «збільшення» чогось, то неясно, який конкретно результат дозволить вважати завдання виконаними, а проект здійсненим.

Твердження, що ефект не можна виміряти, що Ви не можете підібрати потрібних показників, рівносильно визнанню, що проект не дасть помітного ефекту.

Цілі і завдання повинні логічно випливати з постановки проблеми і мати логічний взаємозв'язок між собою - саме рішення поставлених завдань повинно гарантувати досягнення мети.