Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА З.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

8. Стійкість проекту (Подальше фінансування)

У даному розділі необхідно представити конкретний план фінансування в майбутньому, пояснити, яким чином, за рахунок яких ресурсів автори сподіваються зберегти і розширити досягнення даного проекту.

• Які можливі джерела фінансування після закінчення проекту?

місцеві приватні або державні установи, готові продовжити фінанс\ * шя проект виявиться успішним?

гний сам проект дати необхідні копни - наприклад, за рахунок плати за ..•о? ьея в рамках проекту, забезпечення клієнтів інформацією і т.н.? :н> оть які-небудь треті організації (особи), здатні оплачувати послуги, які - іадає своїм клієнтам? • Чи юираютьея автори займатися пошуком інших джерел фінансування? чиїшй план майбутнього фінансування - план, який не погребує подальшої і римки від донора. 9. Бюджет

Цей розділ містить список всіх ресурсів, необхідних для проведення запланованих заходів. Дуже важливо за всіма статтями бюджету мата дві колонки «Необхідні ресурси» і •.Наявні ресурси» (у цю графу можна включити засоби та послуги, що надаються на безоплатній основі (наприклад, приміщення, обладнання тощо), праця добровольців, будь-який грошовий внесок).

Потрібно пам'ятати, що потреба в тому чи іншому ресурсі повинна бути очевидною і виправданою. Якщо планується проводити той самий конкурс дитячих малюнків, то виграти на придбання витратних матеріалів здаються виправданими, а от необхідність придбання комп'ютера для організаторів - не очевидною. Інша розмова, якщо автори збираються відкрити віртуальну картинну галерею, тим самим, привертаючи увагу до долі вихованців дитячих будинків або збираючи кошти для реалізації якихось розвиваючих програм для цих дітей.

Інші розділи

Програми включають додаткові матеріали (листи підтримки, біографії учасників проекту, річний фінансовий звіт, буклети, добірка статей про діяльність організації, фотографії, ін.)

Історій організації

Досить часто якщо не обов'язковим, то бажаним розділом проекту є розділ, що відображає «історію успіху» організації, що представляє проект,

У цьому розділі докладно або коротко описується діяльність організації, основні досягнення, досвід управління проектами, людські та матеріальні ресурси.

У розділі містяться відповіді на питання, хто буде виконувати проект'? чому заявники / виконавці (в силу своєї кваліфікації, досвіду, переконань, репутації) найкращим чином виконають завдання проекту?

Репутація організації-заявника може виявитися важливіше, ніж зміст проекту.

Кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Стосовно теми соціального проектування можна сказати, що краще один раз спробувати самому, ттіж все життя спостерігати, як це роблять інші. Тим паче, що переваги проектного підходу вже ні в кою не викликають сумнівів, а принципи бюджетування, орієнтованого па результат, повсюдно впроваджуються в соціальну сферу, практично повністю збігаються з принципами соціального проектування в частині ресурсозабезпечення.

Конкурсні механізми передбачають наявність експертного підходу у визначенні переможців. Найчастіше в експертну раду входять представники різних організацій і секторів суспільства - органів влади, бізнесу, громадські діячі, люди науки і мистецтва, журналісти, чий авторитет визнають як організатори конкурсу, так і його учасники. Втім, «а судді хто» конкурсанти можуть і не знати - в ряді конкурсів список членів експертної ради залишається закритим, щоб уникнути тиску па експертів.

Отже, проекта оцінюють різні люди, і їх думки можуть не збігатися. 1 це правильно, тому що колективне рішення мас були гранично об'єктивним.