Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kr06145a.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.05 Mб
Скачать

16.1. Реалізація Енергетичної стратегії

Необхідною умовою реалізації цілей і завдань стратегії є розроблення таких основних програм та заходів (планів) за напрямками:

  1. Енергозбереження.

  2. Розвиток теплових електростанцій і теплоелектроцентралей (будівництво, реконструкція, модернізація).

  3. Розвиток гідроенергетики (будівництво, реконструкція, модернізація).

  4. Підвищення безпеки діючих енергоблоків атомних електростанцій.

  5. Подовження терміну експлуатації діючих енергоблоків атомних електростанцій.

  6. Будівництво нових потужностей на АЕС.

  7. Розвиток магістральних і міждержавних електричних мереж напругою 220-750 кВ.

  8. Інтеграція української енергосистеми в європейську (інтеграція в UCTE).

  9. Розвиток розподільних електричних мереж напругою 0,4-110 кВ.

  10. Розвиток електроопалення.

  11. Модернізація комунальної теплоенергетики.

  12. Розвиток уранового та цирконієвого виробництва та виробництва ядерного палива для АЕС.

  13. Розвиток вугільної промисловості із заходами щодо використання шахтного метану.

  14. Використання низькосортного і бурого вугілля на теплових електростанціях за сучасними технологіями та у виробництві синтетичного палива.

  15. Освоєння видобутку нафти і газу в акваторіях Азовського та Чорного морів.

  16. Розвідка та видобуток нафти і газу за межами України.

  17. Реконструкція, модернізація та розвиток газотранспортної системи.

  18. Реконструкція, модернізація та розвиток нафтотранспортної системи.

  19. Реконструкція, модернізація та розвиток газорозподільних систем.

  20. Скорочення обсягів споживання природного газу в економіці та соціальній сфері.

  21. Модернізація та розвиток систем теплозабезпечення в економіці та соціальній сфері на основі новітніх технологій виробництва тепла.

  22. Розвиток нафтопереробної галузі.

  23. Диверсифікація джерел постачання нафти і газу.

  24. Створення стратегічного запасу нафти і нафтопродуктів.

  25. Розвиток експортного потенціалу вітчизняного ПЕК (електроенергії, видобутку нафти і газу за межами України, надання послуг з будівництва енергооб’єктів).

  26. Розвиток нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії.

  27. Системне удосконалення цінової і тарифної політики.

  28. Розвиток Оптового ринку електроенергії.

  29. Організація ринку природного газу та ринків палива.

  30. Науково-технічне забезпечення ПЕК.

  31. Адаптація енергетичного законодавства України до законодавства ЄС.

  32. Кодифікація та систематизація енергетичного законодавства та розроблення рамкового (базового) закону про енергетику.

  33. Законодавче забезпечення створення та функціонування публічних компаній.

  34. Реформування відносин власності в енергетиці.

Зазначені програми (заходи) будуть розроблятись на період до 2015 – 2020 рр. В них повинна забезпечуватись висока ступінь деталізації з доведенням до проектів конкретних об’єктів і технологій; визначатися обсяги і можливі джерела фінансування робіт, заходи з екологізації підприємств ПЕК.

На період до 2010 року буде розроблений План заходів з реалізації цілей і завдань, визначених у стратегії на цей період.

У період до 2010 року реалізовуватимуться заходи щодо подальшого розвитку оптового ринку електричної енергії України та розроблення концепцій створення та вдосконалення ринків інших енергоносіїв, що сприятиме подальшому розвитку конкурентних відносин і створить умови для інтеграції енергетичних ринків України до енергетичних ринків країн ЄС.

У програмах розвитку теплових електростанцій та ядерної енергетики, зокрема в розділах, що визначатимуть уточнені обсяги введення нових потужностей ТЕС і АЕС, оновлення і модернізацію енергоблоків ТЕС, виведення з експлуатації енергоблоків ТЕС та інших враховуватимуться уточнені показники низки інших програм, що розробляються згідно з Енергетичною стратегією, як тих що визначають обсяги приросту енергоспоживання (використання енергії для опалення житла, експорту електроенергії тощо) так і тих, що дають зниження споживання енергії (енергозбереження, впровадження сучасних систем комбінованого виробництва електроенергії і тепла та інших новітніх технологій тощо), при цьому можливо зменшити потужності списання енергоблоків на ТЕС, збільшити обсяги реабілітації енергоблоків діючих електростанцій.

З урахуванням реальної динаміки розвитку економіки країни, зокрема, показників приросту ВВП, цінових тенденцій на світових ринках паливних ресурсів і відповідного корегування запланованих приростів енергоспоживання та зміни інших показників економічного розвитку в прогнозованих періодах, а також за умови максимального використання економічно доцільного потенціалу нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії та науково-технічних досягнень, ймовірна ситуація, яка може дозволити в сумарному обчисленні суттєво знизити передбачені стратегією обсяги виробництва електроенергії і введення нових потужностей на АЕС і ТЕС з відповідною корекцією фінансових, фізичних, екологічних та інших параметрів, визначених стратегією.

Відповідна корекція показників розвитку, визначених стратегією, здійснюватиметься в вугільній та нафтогазовій галузях.

Внесення коректив у заплановані показники розвитку ПЕК та редакцію стратегії здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Для практичної реалізації Енергетичної стратегії України до 2030 року, забезпечення належної підтримки прийняття важливих рішень в умовах значної невизначеності політичних сценаріїв розвитку енергетики, зумовлених загостренням геостратегічних процесів, можливості широкого впровадження принципово нових джерел, методів та шляхів використання енергоресурсів з урахуванням досвіду багатьох країн світу, доцільно впровадити постійно діючу систему моніторингу і планування розвитку ПЕК, на основі якої будуть послідовно уточнюватись Енергетична стратегія України, зазначені програми та плани робіт.

Міністр палива та

енергетики України І. Плачков

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]