Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

8. Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань

Без капiталу неможливо почати бiзнеc, адже навiть найменше пiдприємство вимагає певної суми, щоби зареєструвати його в органах виконавчої влади, вiдкрити рахунок в банку, виготовити печатку i штампи, придбати необоротнi та оборотні активи, найняти робочу силу тощо. Для цього треба авансувати грошi, якi використовуються на рiзнi платежi, а частина вноситься на поточний рахунок в банку.

При створеннi пiдприємства iнвестується капiтал у придбання майна (матерiальних цiнностей, основних засобiв, необоротних i нематерiальних активів) та фiнансовi ресурси, якi в сукупності становлять статутний капітал. Крiм нього в процесi дiяльностi пiдприємства нагромаджується iнший капітал. У сукупностi сума рiзних капiталiв має назву власного капiталу.

Утворення власного капiталу дає гарантiю для iнвесторiв, кредиторiв, постачальникiв, позичальникiв, що пiдприємство є кредитоспроможним i йому можна довiряти, мати з ним ділові й партнерськi стосунки.

Пiсля утворення пiдприємства власний капiтал може поповнюватися за рахунок внесення засновниками грошей та iншого

майна, а також за рахунок отриманого у процесi операцiй фiнансової чи інвестиційної дiяльностi прибутку, який залишається у його розпорядженнi.

До власного капіталу належать:

– статутний капiтал;

– пайовий капiтал (у кооперативних організаціях);

– додатковий капiтал;

– резервний капiтал;

– вилучений капітал;

– неоплачений капiтал;

– нерозподiленнй прибуток (непокритi збитки при поганiй роботi).

До власного капiталу прирiвнюється забезпечення таких витрат i платежiв, якi створюються за рахунок коштiв пiдприємства i служать гарантiєю покриття деяких витрат пiдприємства:

– забезпечення виплат персоналу (створення резерву);

– іншi забезпечення (гарантiйний ремонт тощо);

– цiльове фiнансування.

Серед названих видiв капiталу найважливiше мiсце належить статутному. На державних пiдприємствах статутний капiтал включає державні кошти, видiленi у постiйне розпорядження i для використання у виглядi основних і оборотних коштів, виходячи з масштабів дiяльностi пiдприємства. На пiдприємствах недержавної форми власностi статутний капітал формується з внескiв засновників.

При створеннi нового пiдприємства затверджується його статут, в якому зазначається розмiр видiлених грошей, основних і оборотних коштiв iз детальним їх описом, звiдки цей капiтал i отримав назву статутного.

Статутний капiтал не повинен змiнюватися у процесi господарської дiяльностi (збільшуватися або зменшуватися) після державної реєстрації. Сальдо рахунка 40 «Статутний капiтал» повинно вiдповiдати розмiру статутного капіталу, вiдображеному в установчих документах i статутi пiдприємства, незалежно вiд форми власностi. Зменшення чи збiльшення статутного капiталу можливе лише пiсля внесення змiн до установчих документiв та перереєстрації статуту пiдприємства.

На недержавних пiдприємствах статутний капiтал складається з коштiв, внесених засновниками (учасниками). Вiн фiксує не тiльки внесок кожного учасника у формування загального майна, а й регулює вiдносини власностi пiдприємства (розподiл майна при виході учасника зi складу засновникiв, отриманих дивiдендiв, прибутку). Частка засновника дає право на участь в управлiннi та визначеннi кiлькості голосiв.

Формування статутного капiталу за рахунок вкладiв засновникiв є обов’язковою умовою при реєстрації установчих документів.

Сума статутного капiталу залишається незмінною, а додатковi внески реєструються як додатковий капiтал. Ця обставина має принципове значення при банкрутствi пiдприємства, оскiльки учасники вiдповiдають лише в частинi коштiв, зареєстрованих у статутному капіталі, а внески коштiв до додаткового чи резервного капiталу не беруться до уваги.

Внесення змін до статутного капiталу пов’язане з перереєстрацією установчих документiв.

Вкладами у статутний капiтал товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю чи акцiонерного товариства можуть бути гроші, будiвлi, машини, устаткування, iнвентар, худоба, цiннi папери, права користування землею, водою, надрами, нематерiальнi активи та iн. Статутний капiтал акцiонерного товариства дiлиться на певну кiлькiсть акцiй, якi викуповуються акцiонерами.

Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю вiдповiдають перед боржниками в межах зареєстрованого статутного капiталу, а акцiонернi товариства — у межах належних їм акцiй.

Пайовий капітал утворюється за рахунок пайових внескiв спiлок, кооперативних пiдприємств і організацій. Члени кооперативу чи спiлки — це фiзичнi та юридичнi особи, котрi формують юридичну особу — підприємство. Пайовий капiтал формується у споживчiй кооперацiї, колективних сільськогосподарських пiдприємствах, житлово-будiвельних кооперативах, кредитних спiлках, виробничих кооперативах промисловостi, будiвництва та iнших сферах господарської дiяльностi.

Розмiр пайового капiталу визначається загальними зборами пайовикiв. При вибуттi з членiв кооперативу обов’язково повертаються пайові внески. При розподілі прибутку щорiчно, за рiшенням зборiв пайовикiв, повиннi нараховуватися дивiденди, якi можуть бути зарахованi на поповнення паю за згодою власникiв.

Додатковий капiтал облiковується на рахунку 42 «Додатковий капiтал», утворення якого спецiально не регламентується. Він є абстрактним поняттям, яке виражає вiдхилення вiд статутного капiталу з рiзних причин:

  • – емiсiйний дохід;

  • – додатково вкладений засновниками капiтал;

  • – дооцінка активiв;

  • – безоплатно отриманi основнi засоби, необоротнi й. нематерiальнi активи та ін.

Для обліку та узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу підприємства СП ТОВ «Модерн-Експо» призначений рахунок 40 “Статутний капітал”. На кредиті цього рахунка відображають збільшення статутного капіталу, а на дебеті – його зменшення Сальдо на рахунку 40 “Статутний капітал” має відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства.

Додатковий капітал є складовою власного капіталу. Для обліку додаткового капіталу використовується рахунок 42 “Додатковий капітал”: для узагальнення інформації про суми дооцінки активів і вартості нематеріальних активів, безоплатно одержаних підприємством від інших юридичних і фізичних осіб.

Рахунок 42 “Додатковий капітал” є пасивним; на кредиті відображають збільшення додаткового капіталу, а на дебеті – зменшення.

Рахунок 42 «Додатковий капiтал» має такi субрахунки:

– 421 «Емiсiйний дохід»;

– 422 «Iнший вкладений капiтал»;

– 423 «Дооцiнка активiв»;

– 424 «Безоплатно отриманi необоротнi активи»;

– 425 «Інший додатковий капiтал».

На субрахунку 421 «Емiсійний доход» вiдображається різниця мiж продажною i номiнальною вартiстю акцiй, оголошених до реалiзацiї.

Нерозподілений прибуток є складовою власного капіталу. Для обліку нерозподіленого прибутку використовується рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”. На цьому рахунку ведеться облік нерозподілених прибутків і непокритих збитків, а також сум прибутку поточного й минулого року, які були використані у звітному році і відображається в „Декларації про прибуток”.

Облiк цiльових надходжень i цiльового фiнансування ведеться на рахунку 48, який призначений для відображення наявностi та руху коштiв на будь-якi спецiальнi проекти та програми, включаючи гуманiтарну допомогу.

На рахунку 48 «Цiльовi надходження i цiльове фiнансування» збираються кошти, якi використовуються за призначенням, наприклад: на утримання дитячих установ, на проведення наукових і практичних конференцiй, симпозiумiв, конгресiв; а також отримання вiд держави цiльових внескiв та iнвестицiй, освоєння iнновацiйних проектiв, соцiальний захист населення (субсидії, гранти, гуманітарна допомога) та iншi цiлi.

Надходження коштiв на підприємство оформляється записами:

Д 10 «Основні засоби» (гуманiтарна допомога цiльового при- значення);

Д 11 «Iншi необоротнi матерiальнi активи» (передача для спiльного проекту);

Д 12 «Нематерiальнi активи» (передача для спiльного проекту);

Д 15 «Капiтальнi iнвестицiї» (передача для монтажу);

Д 20 «Виробничi запаси» (переданi матерiальнi цiнностi як внески);

Д 30 «Каса» (отримано внески готiвкою);

Д 31 «Рахунки в банках» (отримано внески через банк);

Д 60 «Короткострокові позики» (погашено заборгованiсть як внесок);

Д 63 «Розрахунки з постачальниками i пiдрядниками» (погашено заборгованiсть за рахунок внескiв);

Д 68 «Розрахунки за іншими операцiями» (погашено заборгованiсть за рахунок внескiв);

К 48 «Цiльовi надходження і цiльове фiнансування».

Згідно статуту СП ТОВ «Модерн-Експо» майно підприємства складають основні фонди та оборотні кошти, а також цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

Майно підприємства є державно власністю і закріплюється за ним на праві повного господарського відання. Здійснюючи право повного господарського відання, підприємство володіє, користується й розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, застосовуючи щодо нього будь-які дії, що не суперечать чинному законодавству та статуту підприємства.

Джерелами формування майна підприємства є:

  • майно, передане йому органами державного управління;

  • доходи, отримані від реалізації продукції, а також від інших видів фінансово-господарської діяльності;

  • доходи від цінних паперів;

  • кредити банків, фінансово-кредитних установ та інших кредиторів;

  • капітальні вкладення та дотації з бюджетів;

  • безоплатні та благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

  • придбання майна іншого підприємства, організації;

  • інше майно, набуте на підставах, не заборонених законодавством.