Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

7. Облік коштів і розрахункових операцій

Підприємства, організації та установи здійснюють грошові потоки в переважній більшості в безготівковому порядку через банківську систему. Одноразово, відповідно до діючого законодавства, підприємства мають право здійснювати готівкові обороти безпосередньо на місці своєї виробничо-фінансової діяльності. Для цього, за згодою банку, вони мають у своєму розпорядженні належно обладнані каси.

Грошові кошти організації знаходяться в касі у вигляді готівки та грошових документів, на рахунках в банках, у виставлених акредитивах, на спеціальних та депозитних рахунках, чекових книжках тощо. Їх примноження, правильне використання, контроль за збереженням – важливе завдання бухгалтерії.

Від успішного його вирішення багато в чому залежить платоспроможність підприємства, своєчасність оплати праці персоналу, розрахунків з постачальниками і підрядчиками, платежів до бюджету та ін.

За місцем зберігання грошові кошти СП ТОВ «Модерн-Експо», як і інших підприємств, поділяються на три позиції:

  • касова готівка;

  • кошти на банківських рахунках;

  • грошові документи.

Ліміти залишку готівки в касі встановлюються усім підприємствам, які мають рахунки в установах банків і здійснюють касові операції з готівкою.

Важливим елементом обліку грошових коштів підприємства є система рахунків. Для обліку готівки і руху коштів призначені рахунки: 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банку”. За класифікаційними ознаками дані рахунки відносяться до основних і активних. По дебету у них відображається надходження коштів, а по кредиту – їх видача.

Аналітичний облік готівки може вестися за центрами відповідальності, за кожною операційною касою чи касиром, а також за видами іноземної валюти. Аналітичний облік грошових документів ведеться за їх видами.

Видача грошей особам, яких немає в списковому складі підприємства, проводиться за видатковими касовими ордерами, що виписуються окремо на кожну особу, або за окремою відомістю на підставі укладених договорів.

З метою забезпечення зберігання грошових коштів, а також здійснення банківських розрахунків як із юридичними, так і з фізичними особами, підприємства відкривають рахунки в установах банків.

Поточні рахунки відкриваються підприємствам всіх видів та форм власноті, їх відокремленим підрозділам, а також фізичним особам – суб’єктам підприємницької діяльності для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України. Дане підприємство також має поточні рахунки, зокрема рахунок в національній валюті та валютний рахунок.

Аналітичний облік на рахунку 31 “Рахунки в банках” здійснюється за виписками банку. Періодично банк видає виписки з відповідного рахунку з копіями розрахункових документів. Операції на кредиті рахунку 31 відображаються у журналі –ордері №2, а на дебеті – у відомості №2.

Розрахунки з постачальниками і підрядчиками здійснюється на підставі документів постачальника: накладних, рахунків фактур, рахунків, актів прийнятих робіт, послуг, податкових накладних, товарно-транспортних накладних. Всі розрахункові документи, які надає постачальник, повинні бути акцептовані. Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядчиком в розрізі кожного документа (рахунку) на сплату.

На підприємстві проводяться також розрахунки з підзвітними особами. Під звіт видається готівка на операційні, господарські та витрати, пов’язані з відрядженням на визначені термін і мету. Підзвітна особа по закінченню встановленого терміну зобов’язана надати “Звіт про Використання коштів, наданих на відрядження або під звіт”, а також внести до каси невикористану суму.