Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

6. Облік готової продукції та її реалізація

На кожному підприємстві здійснюють облік готової продукції.

Готова продукція – продукція, яка закінчена в обробці, пройшла випробування, приймання, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками і відповідає технічним умовам та стандартам.

В бухгалтерському обліку готова продукція оцінюється у відповідності до П(С)БО 9 “Запаси” за первісною вартістю, яка визначається згідно з П(С)БО 16 “Витрати”.

Облік готової продукції та її реалізації необхідний для контролю за наявністю, рухом, зберіганням продукції, для правильного і своєчасного її оприбутковування на склад, а також для отримання точних даних про залишки готової продукції на складі.

При організації обліку готової продукції основним є визначення її характеру. Згідно з цією ознакою продукцію групують за формою,ступенем готовності та технологічною складністю.

За формою готова продукція класифікується як уречевлена і як результат виконаних робіт чи наданих послуг.

За ступенем готовності розрізняють готову продукцію, напівфабрикати і неготову продукцію.

За технологічною складністю готову продукцію поділяють на просту і складну. Остання у свою чергу поділяється на основну, побічну і супутню.

Готова продукція обліковується на підприємствах за місцями їх зберігання та окремими видами у встановлених одиницях виміру:

  • натуральних, які характеризують кількість, обсяг та вагу продукції відповідно до її фізичних властивостей;

  • умовно-натуральних, які необхідні для одержання узагальнених показників з обліку однорідної продукції.

У бухгалтерії на підставі здавальних накладних ведуть Відомість випуску готової продукції за звітний місяць, у якій випущена з виробництва продукція групується по видах і сортах і відображається у двох оцінках:

  • за обліковими цінами;

  • за фактичною собівартістю, яка визначається наприкінці місяця після упорядкування звітної калькуляції, яка базується на даних аналітичного обліку.

На основі національних стандартів бухгалтерського обліку, міжнародного стандарту ІСО – 9002, методичних рекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) на СП ТОВ «Модерн-Експо» створений стандарт “Про порядок зарахування готової продукції, її реалізації, оформлення приймально-здавальної документації”.

Згідно даного стандарту продукція вважається готовою при умові, якщо:

  1. Повністю закінчені роботи, передбачені технологією ремонту по підприємству чи в даному структурному підрозділі;

  2. Повністю укомплектовані: відповідає технологічним вимогам, кресленням ДСТУ, технічним умовам;

  3. Прийнята відділом технічного контролю підприємства;

  4. Забезпечена встановленою і повністю оформлена технічною документацією;

  5. Здана на склад готової продукції підприємства (або в інший цех) і призначена для відправлення замовнику або структурному підрозділу.

Реалізованою продукцією підприємства вважається:

1. Для потреб МОУ – готова продукція, яка відвантажена згідно календарного плану держзамовлення, або виконані в повному обсязі етапи робіт, за яку надійшли кошти на розрахунковий рахунок підприємства, або проведено взаєморозрахунок товарообмінними операціями;

2. Для інших замовників – з настанням першого випадку (події): відвантаження продукції або надходження коштів;

3. Відвантаженою продукцією вважається продукція, яка знаходиться на відповідальному зберіганні у виробника або передана в державний резерв з належним оформленням документів.

У бухгалтерії складають або обробляють групувальні відомості оприбуткування продукції за її видами в розрізі підрозділів-виробників та за місцями зберігання. При безкартковому способі за допомогою ЕОМ кожен день складають оборотні відомості обліку випуску продукції з виробництва і руху готових виробів у розрізі складів та інших місць зберігання. При цьому необхідно звернути особливу увагу на збалансованість даних по оприбуткуванню, відпуску і залишках продукції. Залишки готових виробів періодично інвентаризуються.

Залежно від виду випуск готової продукції з виробництва оформлюється та відображається в обліку по-різному. Якщо продукція має речовий характер (виріб), то це означає, що її потрібно передати на склад, і в такому разі будуть оформлені первинні документи — акти, накладні тощо. Якщо продукція є унікальною (пароплав, будинок тощо), то відповідний випуск (передача замовникові) оформлюється актами з участю авторитетної фахово-інженерної комісії.

Відпуск (відвантаження) продукції покупцю оформлюється видатковими накладними, приймально-здавальними актами із зазначенням номера накладної і дати оформлення, номера і дати договору із замовником, назви та реквізитів замовника, одиниць виміру, кількості, оптової ціни і вартості.

Аналітичний облік прийому і відпуску готової продукції, який оформлюється прибутковими і видатковими документами, здійснюється за видами готової продукції, яка може відображатися за обліковими цінами (плановою собівартістю, оптовими та відпускними цінами тощо) з виділенням у регістрах відхилень фактичної виробничої собівартості виробів від їх вартості за обліковими цінами. Облік готової продукції повинен забезпечити контроль за виконанням завдань по випуску продукції згідно з договірним асортиментом на всіх стадіях її руху; зберіганням готової продукції за обсягом, асортиментом і якістю (в місцях складування і в дорозі); своєчасним виписуванням документів на відвантаження; поданням розрахункових документів покупцям та їх контроль за своєчасним здійсненням платежів; використанням матеріальних і фінансових ресурсів за допомогою складання планових і фактичних калькуляцій собівартості продукції.