Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

11. Звітність підприємства

Бухгалтерська звітність підприємства являє собою систему узагальнених показників, які характеризують підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємства за минулий період. Вона складається підрахунком, групуванням і спеціальною обробкою даних поточного бухгалтерського обліку і є завершальною його стадією.

Фінансова звітність – це сукупність форм звітності, складених на основі даних фінансового обліку з метою одержання користувачем узагальнюючої інформації про фінансовий стан діяльності підприємства, а також змінах у його фінансовому стані за звітний період, у встановленій формі для прийняття користувачем визначених ділових рішень.

Мета фінансової звітності – це забезпечення інформацією, яка допомагає користувачам приймати оптимальні економічні рішення. Виділяють дві групи тих, хто приймає рішення, використовуючи фінансові звіти: одна група – керівники, інша – зовнішні особи.

Перед складанням річної фінансової звітності обов’язкове проведення інвентаризації активів зобов’язань підприємства.

Складаючи фінансову звітність, потрібно дотримуватись таких принципів:

  • автономність підприємства – кожне підприємство є юридичною особою, яка відокремлена від власників;

  • безперервності діяльності – активи і зобов’язання підприємства оцінюються виходячи з припущення, що діяльність цього підприємства триватиме далі;

  • періодичності – діяльність підприємства розподіляється на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності;

  • історичної собівартості – пріоритетність оцінки активів, виходячи з витрат та їх виробництво та придбання;

  • нарахування та відображення доходів і витрат – фінансовий результат звітного періоду зіставляється шляхом зіставлення доходів звітного періоду з витратами, які були здійснені на для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку і звітності в момент їх виникнення незалежно від часу надходження і сплати грошей;

  • повного висвітлення – фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки операцій та подій, які можуть вплинути на рішенця, що приймаються на її основі ;

  • послідовності – постійне використання підприємством обраної облікової політики. Зміна останньої повинна бути обґрунтована і розкрита у Примітках до фінансової звітності.

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату.

Баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал [додаток №13].

Баланс складається з активу і пасиву. Актив містить чотири розділи:

І. Необоротні активи.

ІІ. Оборотні активи.

ІІІ. Витрати майбутніх періодів.

IV. Необоротні активи та групи вибуття.

Пасив балансу має п’ять розділів:

І. Власний капітал.

ІІ. Забезпечення майбутніх виплат і платежів.

ІІІ. Довгострокові зобов’язання.

ІV. Поточні зобов’язання.

V. Доходи майбутніх періодів.

Рахунки витрат і доходів у Балансі підприємства не відображаються, а використовуються для складання Звіту про фінансові результати.

У звіті про фінансові результати відображається інформація про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства [додаток №14].

Метою складання Звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період. Тобто у Звіті про фінансові результати розраховують чистий прибуток отриманий підприємством.

Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

І. Фінансові результати.

ІІ. Елементи операційних витрат.

ІІІ. Розрахунок показників прибутковості акцій.

Звіт про рух грошових коштів – це звіт, який відображає надходження і вибуття грошових документів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді.

Зміст, форма та загальні вимоги до розкриття статей Звіту про рух грошових коштів визначаються П(С)БО 4 “Звіт про рух грошових коштів”. Згідно цього стандарту передбачається використання непрямого методу складання звіту, внаслідок чого чистий прибуток (збиток) трансформується в чисту суму отриманих (витрачених) грошових коштів [додаток №15].

Звіт про рух грошових коштів складається з трьох розділів:

І. Рух коштів в результаті операційної діяльності.

ІІ. Рух коштів в результаті інвестиційної діяльності.

ІІІ. Рух коштів в результаті фінансової діяльності.

Складання звіту про рух грошових коштів проводиться в послідовності:

  1. збирається та підготовлюється необхідна інформація;

  2. визначається рух грошових коштів в результаті операційної діяльності;

  3. визначається рух грошових коштів в результаті інвестиційної діяльності;

  4. визначається рух грошових коштів в результаті фінансової діяльності;

  5. визначається чистий рух грошових коштів за звітний період та їх залишок на кінець року.

У Звіті не відображають не грошові операції, що не потребують використання грошових коштів або їх еквівалентів – бартерні операції, фінансовий лізинг, а також не відображають внутрішні зміни у складі грошових коштів та їх еквівалентів.