Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_по_практиці.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать

1. Характеристика і аналіз маркетингу підприємства

Ринкові умови діяльності підприємств вимагають прийняття оптимальних управлінських рішень щодо визначення обсягів виробництва товарів, обрання цільових ринків їх реалізації, пошуку покупців своєї продукції. Це передбачає наявність достовірної ринкової інформації, яку «Луцьк Фудз» отримує самостійно і на її основі визначає найбільш ефективні напрями діяльності.

Підприємство є власником відомих торгових марок "РУНА", "ВИТЯЗЬ" та "КЕТЧА". Завод виробляє легке масло "Руна", освоєно виробництво соусів томатних в асортименті на будь-які вибагливі смаки та уподобання споживача, а саме: серія "Українських" соусів пропонує: "Український з перцем", "Український з коріандром", "Український з часником", "Український класичний". Для гурманів пропонує соус "Гострий екстра", "Кетча", "Херсонський", а також випускає традиційний соус "Краснодарський класичний". Підприємство виробляє аджики в асортименті: "Фірмова", "Поліська", "По-грузинські", "По-кавказьки", "По-домашньому". В 2003 році український споживач отримав нові види соусів з добавками - "Томатті з грибами", "Томатті з оливками", "Томатті з болгарським перцем", "Томатті з цибулею та морквою", які вже високо оцінені клієнтами. Асортимент солодких безалкогольних напоїв включає 11 видів. На підприємстві проводиться розлив підземних мінеральних вод (лікувальна, столова, лікувально-столова) з двох свердловин, що розташовані безпосередньо на території підприємства. Це мінеральні води "Волинська. Жива вода" та "Луцька. 900 М", які видобувають з глибини 300 та 900 метрів відповідно. Підприємство виготовляє оцет, а саме оцет "Елітний" винний", "Елітний" на травах" , "Елітний" пряний", "Елітний" яблучний" , "Оцет столовий 6%" , "Оцет столовий 9%" , "Оцет столовий 9% з дозатором" ,"Оцет столовий ароматизований 9%".

Продукція ВАТ "Луцьк Фудз" є високоякісною, конкурентоспроможною й продається по всій території України, проте основним споживачем є Центральний та Західний регіони, на які припадає більше 50% продажів. З 1999році було налагоджено перші експортні поставки в Росію, Естонію та Молдову. На цей час продукцію також споживають у Польщі, Грузії, Білорусі, Монголії, Вірменії, Азербайджані, Туркменістані, Казахстані.

ВАТ «Луцьк Фудз» проводить активно різні маркетингові заходи, які сприяють ознайомленню з товарами підприємства.

Характеристика маркетингових комунікацій наведена в таблиці № 1 і показує, що підприємство активно проводить заходи по просуванню товарів.

Таблиця № 1

/п

Вид засобу комунікації

Характеристика засобу

1

Газета «Луцьк і Лучани»

Оголошення розміром 10:12 см., друга сторінка газети за 12.07.2010р.

2

Газета «Волинь»

Оголошення розміром 10:6 см., перша сторінка газети за 22.07.2010р.

3

Журнал «Siti Laif»

Реклама продукції на ст. 7, 22, 31 за 18.08.2010

4

Радіо «Луцьк»

Сюжетний ролик тривалістю 30с.

5

Виставка «Якісне людям»

Проводилась 12-16.06.2010р. Місце проведення - м. Луцьк, Палац учнівської молоді. Виставкова площа - 5м2.

Оцінка якості та конкурентоспроможності «Луцьк Фудз» Основними конкурентами ВАТ "Луцьк-Фудз" є:

1. ВАТ "Волиньхолдинг" (торгова марка "Торчин-продукт") - виробник майонезу, кетчупу, соусів, гірчиці тощо. За оцінками експертів контролює біля 25% ринку майонезу та 55% ринку кетчупу, 18% ринку соусів. Якість продукції - висока, ціни - помірні.

2. South Foods (торгова марка "Чумак") - виробник майонезів і кетчупів. За оцінками експертів ця компанія контролює біля 15% ринку кетчупів і приблизно 5-10% ринку майонезів.

3. "Херсонпродсервіс" (торгова марка "Пані Христина") - виробник кетчупів низької якості, але привабливих низькою ціною. Його присутність можна оцінити в 10-12% ринку півдня України. Кетчупи "Верес" - наймолодша торгова марка кетчупів, що займає біля 10% ринку.

4. СП "Кама", Донецький, Харківський, Львівський, Київський масложиркомбінати (біля 5% ринку кожний).

Крім цього, практично в кожній області існують локальні виробники низькоякісного, але дешевого майонезу.

Найбільш серйозним конкурентом є ВАТ "Волиньхолдинг" з огляду на наявні можливості та один географічний сегмент ринку. ТМ "Нива" була розроблена спеціально для споживачів із невисоким рівнем доходів, а тому є прямим конкурентом продукції нашого підприємства. Проводить активну маркетингову політику (реклама, спонсорство).

Інші конкуренти (виробники майонезу, соусів та кетчупу) ставку роблять на конкурентні ціни (в наслідок низької якості, орієнтування на місцеві ринки), на традиційне вподобання споживача до місцевих продуктів.

Проаналізувавши ситуацію на ринку і визначивши основних конкурентів на ринку соусів, аджики, кетчупу та оцту можна, зробити такі висновки:11

На ринку оцту ВАТ "Луцьк-Фудз" є лідером, так як компанія займає найбільшу частку ринку у виробництві даної продукції. Серйозних конкурентів на цьому ринку немає.

Ринок соусів, кетчупу та майонезу поділяється між трьома вітчизняними виробниками (Торчин-Продукт, Чумак, Верес). Проте "Луцьк-Фудз" у своїй середній ціновій групі займає стійке становище, а також існує тенденція до зростання частки соусів та майонезі підприємства.

Найбільша конкуренція спостерігається на ринку майонезу та соусів. Тут найбільша кількість виробників, а отже, найжорсткіша конкуренція. Загальний ринок приправ в Україні розвинутий добре. Також слід приймати до уваги те, що харчова промисловість, де функціонує ВАТ "Луцьк-Фудз" - одна із провідних на Україні, і також одна із галузей, що розвивається швидкими темпами.

Конкуренти підприємства використовують, як правило, стратегію активного збуту, особливо це стосується ВАТ "Волиньхолдинг" та South Foods. ТМ "Верес" використовує стратегію низьких цін. Суть стратегії забезпечення високої конкурентоспроможності на підприємстві полягає у диференціації та розширенні асортименту продукції, а для цього підприємство постійно намагається нарощувати обсяги виробництва, стимулювати збут. Щодо стимулювання збуту, то можна виділити наступні цілі, які ставить перед собою ВАТ "Луцьк-Фудз": збільшити число споживачів, прискорити продаж найбільш вигідного товару, активізувати продаж продукції.

Отже, проаналізувавши управління конкурентоспроможністю на ВАТ "Луцьк-Фудз", можна стверджувати, що з кожним роком фірма зміцнює свої позиції на ринку (ріст частки ринку, обсягів реалізації, своєчасна оплата праці робітників, зростання грошових коштів на рахунку, збільшення асортименту). Тому загалом управління конкурентоспроможністю на підприємстві слід визнати як задовільне.

Недоліки, що не сприяють росту конкурентоспроможності фірми, є такими:

• потреба в удосконалення якості продукції, зокрема її упакування, тощо;

• невеликий асортимент продукції, який слід розширити;

• існування Буде створена система забезпечення якості, яка містить наступні положення:

• всі працівники мають розуміти та дотримуватись своїх обов'язків щодо виробничого процесу, розуміти, що система якості є впроваджена, діє та дає ефекти;

• продукція відповідає потребам і очікуванням споживача;

• враховані потреби суспільства та захисту навколишнього середовища;

• акцент зроблено на попередження проблем.