Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_по_практиці.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать

3.Характеристика і аналіз технологічних питань

Підприємство має три цехи, по виробництву томатних соусів, томатної пасти, аджики, гірчиці, пакування яких здійснюється в одному приміщенні, також цех по виробництву мінеральної води та безалкогольних напоїв і оцтовий цех.

На підприємстві діє лабораторія, що здійснює контроль відповідності органолептичних та фізико - хімічних показників продуктів, що виробляються.

Політика керівництва підприємства спрямована на максимальне задоволення потреб споживачів постійний пошук високоефективних, безвідходних, економічно вигідних та ресурсозберігаючих технологій, які забезпечують випуск конкурентоздатної продукції.

Стабільність якості технологічного процесу досягається шляхом :

• суворого дотримання вимог нормативно-технічної документації;

• забезпечення виробництва якісною сировиною та допоміжними матеріалами;

• забезпечення високої технічної точності обладнання, засобів вимірювань та випробувань;

• дотримання вимог технологічного процесу;

• проведення контролю в процесі виробництва;

• дотримання технологічних режимів виробництва та контролю готової продукції;

• виявлення дефектів по всьому життєвому циклу продукції;

• організацією обліку виявлених дефектів, причин їх виникнення та оперативного прийняття рішень по їх усуненню;

• ізоляції невідповідної продукції;

• персональною відповідальністю кожного робітника на кожній операції.

Під час проходження практики на ВАТ «Луцьк Фудз» ми ознайомилися з основними технологічними процесами виробництва. Зважаючи на великі масштаби виробництва, вважаємо за потрібне охарактеризувати тільки лінію пакування томатних соусів, оскільки саме соуси є основною продукцією підприємства.

Машина моделі "IND-Wash52" призначена для миття теплою водою і підсушування сухою парою нових скляних банок, які використовуються для наповнення харчовим продуктом. До складу машини входять наступні основні частини: поворотний завантажувальний стіл, транспортуючий пристрій, миючий пристрій, вимикач, вихід пари. Даний автомат лінійного типу, продуктивністю до 6000 пл./год.

За допомогою світлового екрану банки проходять перевірку на цілісність і наявність бруду, а також правильного вертикального розміщення.

Машина дозування - моделі "IND-Dose 41", призначена для автоматичного дозування густих рідин і пастоподібних продуктів в пляшки і скляну тару по об'єму. Даний автомат 8-позиційний, лінійного типу, продуктивністю (в залежності від в'язкості продукту) 3-6 тис. пл./год.

Дозування проводиться декількома способами, залежно від продукту:

• Із зануренням дюз під рівень продукту при наповненні;

• 3 частковим зануренням дюз;

• Без занурення дюз.

Машина моделі "IND-Closel4", призначена для автоматичного закупорювання пляшок і банок "TWIST OFF" кришками і вакуумування за допомогою подачі пари у момент закупорювання. Даний автомат 8-позиційний, лінійного типу, продуктивністю 4-12 тис. пл./год.

Автомат "IND-Test 61" призначений для перевірки герметичності закупорювання скляних банок типу "TWIST OFF". Дана машина лінійного типу, продуктивність становить до 12 тис. банок/год.

Машина моделі Н1-КЭП призначена для наклеювання кругової і фронтальної етикеток висотою від 40 до 200 мм і завдовжки від 60 до 560 мм на скляну і полімерну тару циліндрової форми діаметром від 50 мм до 180 мм.26

Машина призначена для роботи у складі лінії або як самостійний агрегат. Продуктивність в залежності від розмірів етикетки від 2000 до 6000 шт./год.

Принтер конструкційний WILLET призначений для нанесення точного зображення будь-якої конфігурації. Продуктивність необмежена.

Автомат 15 Т-АЗ призначений для попередньої упаковки групи штучних товарів в термозбігальну поліетиленову плівку і подачі на транспортерну стрічку термозбігального тунелю. Автомат може працювати в двох режимах:

- автоматичний режим - призначений для групової упаковки штучних виробів з круглим поперечним перерізом;

-напівавтоматичний режим - призначений для упаковки виробів будь-якого поперечного перерізу, як сформованих в групу, так і одиночних.

Продуктивність до 12 упаковок в хвилину, яка залежить від стійкості пляшок і товщини плівки.

Установка є пристроєм що живить, формує і заздалегідь упаковує продукт перед надходженням на транспортерну сітку термотунелю.

Упаковуваний продукт поступає в накопичувач по живлячому транспортеру.

Зварка і відрізка обгорнутого пакету здійснюється за рахунок короткочасного зімкнення зварювальних колодок.

Машина МТУ-15Т - це термотунель з сітчастим транспортером призначений для групової і індивідуальної упаковки всіляких товарів і продуктів в термоузбігальну плівку . МТУ - 15 Т може бути укомплектована різними приводами і зварювальними пристроями.

Нагрівачами термокамери тени верхні (регульовані) 2,4 кВт (6 шт., Р = 14,4 кВт) та тени нижні (нерегульовані) 1,6 кВт (6 шт., включені попарно послідовно трикутником Р=8,29 кВт).

Для збільшення продуктивності машини МТУ-15Т можлива установка додаткової групи тенів нижніх (нерегульованих). Температура в камері до 250°С. Продуктивність до 15 упак./хв. (залежно від комплектації, зовнішніх умов роботи, упаковки).

Переміщення банок здійснюється за допомогою конвейєра ланцюгового типу ПК, який складається з рами, провідного ролика, веденого ролика, приводу, конвеєрного ланцюга.

Конвейєр комплектується шафою управління, на якому розташовані кнопки «Пуск» і «Стоп», на внутрішній панелі пульта управління встановлений перетворювач частоти. Використання перетворювача частоти проводиться у відповідності інструкцією з експлуатації.

Рекомендації щодо покращення технології пакування

Виробництво певного виду продукту передбачає не лише прибуток від його реалізації, але й певні втрати внаслідок недосконалості технологічного процесу. Підприємство ВАТ "Луцьк Фудз" також не застраховане від цього.

Першим фактором, який впливає на продуктивність технологічного процесу є простої обладнання внаслідок хибного налагодження, це впливає як на товарний вигляд продукції, а також якісні показники самого пакування.

На підприємстві ВАТ "Луцьк Фудз" є такі недосконалості:

• наявність на банці продукту, що пакується внаслідок різної густини продукту, а також характеристик дозуючих пристроїв;

• погане закупорювання тари, внаслідок чого кришка має випуклість, тобто всередині пакування наявна деяка частина повітря, що в подальшому впливатиме на органолептичні і фізико - хімічні показники продукту;

• відхилення горизонтального положення етикетки на банці, що впливає на товарний вигляд упаковки, тим самим знижуючи попит покупця;

• наявність на кришці банки краплинок води, що при нанесенні дати пакування розмивають зображення і роблять його нечітким;

• при створенні групової упаковки робітник ріжучим предметом робить надрізи на ній, аби забезпечити швидше охолодження середовища всередині пакування і зберегти товарний вигляд етикетки, що збільшує тривалість технологічного процесу і зменшує продуктивність.

Таким чином, аби усунути ці недоліки перш за все потрібно мати добре налагоджене технологічне обладнання. Для усунення краплин води на кришці можна у автоматі для закатки вмонтувати сушильну камеру, або на виході -лапку з матеріалом, що буде змітати і витирати краплі води. Для зменшення тривалості пакування в групову упаковку - замінити упаковку на інший вид або використовувати інший тип етикетки.29