Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_по_практиці.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать

2.2. Характеристика цінової та збутової політики

У політиці просування ВАТ "Луцьк-Фудз" використовує такі заходи як рекламу та спонсорство. Саме за допомогою цього підприємство і в майбутньому зможе проводити ефективну політику просування.

Продукція ВАТ "Луцьк-Фудз" розповсюджується тільки за допомогою дистриб'юторів, які знаходяться в кожній області. Підприємство має налагоджену дистриб'юторську мережу, яка лише в Україні охоплює більше, ніж 80 дистриб'юторів.

При реалізації своєї продукції на фірмі існує гнучка система знижок у залежності від обсягу закупок, при цьому використовується диференційований підхід до кожного дистриб'ютора. Продукція продається по передоплаті і з відстрочкою платежу на 5-7 банківських, 20 календарних днів.

Будь-яка ціна, встановлена виробником, так чи інакше позначається на рівні попиту на товар. ВАТ "Луцьк-Фудз" обрало стратегію стабільних цін. Зміна ціни болюча проблема, особливо для дистриб'юторів (негативно реагують на зниження ціни). Ефективність діяльності "Луцьк-Фудз" у великій мірі залежить від цінової політики.

Ціни на продукцію встановлюються у відповідності з попитом на ринку. Враховуються прогнози інфляції, динаміка цін на сировину і матеріали, прогноз обсягів продажів. Ціноутворенням займається економічний відділ фірми. Співставлення відпускних цін на продукцію компанії з цінами основних конкурентів показує, що ціни на більшість видів продукції ВАТ "Луцьк-Фудз" відповідають або дещо нижчі від цін на аналоги, вироблені вітчизняними конкурентами. Оптові ціни на аналогічні продукти імпортного виробництва, як правило, істотно вищі.

Аналіз показує, що при зниженні витрат і поліпшенні системи збуту, основна продукція фірми має значний запас зниження відпускної ціни, без зменшення загального прибутку підприємства. Приблизно ціни нижчі від

продукції конкурентів на 7%. Зміни цін, в основному, відбуваються при зміні курсу долара, а під час стабільності існує тенденція до їхнього зниження за рахунок збільшення обсягів реалізації і зменшення накладних витрат.

Безумовно, при збуті соусів враховують сезонну складову, але різких спадів та вершин попиту не спостерігається: літо - період відпусток, рибалки і шашликів; зима - період загального збільшення м'яса внаслідок свят.

Система забезпечення якості стосується всіх видів діяльності, пов'язаних з якістю продукції та взаємодії з ними. Вона охоплює всі стадії життєвого циклу продукції і процесів, починаючи з визначення потреб ринку та закінчуючи задоволенням вимог.

Процес розробки нових продуктів на підприємстві включає:

• пошук ідей нових товарів;

• селекція ідей нових товарів;

• економічний аналіз ідей нових товарів;

• розробка дизайну і упаковки товарів;

• створення товарної марки;

• оцінка якості товару та його конкурентоспроможності;

• впровадження товару на ринок.

• Розробкою та впровадженням нових товарів на підприємстві займається відділ маркетингу, товару фірми на циклі життєвого спаду.

Кожен товар проходить певний життєвий цикл, етапами якого є розробка, впровадження, зростання, зрілість, падіння. Життєвий цикл товару — концепція, що визначає послідовність періодів існування товару. Задача маркетологів полягає в раціональному подовженні життєвого циклу товару. Кожному етапу відповідають своя маркетингова стратегія і своя тактика.

Розглянемо життєвий цикл товару на прикладі соусу «Український з коріандром».

Перший етап - розробка товару. Якщо бути точними, слід визнати, що етап розробки товару не є етапом його життєвого циклу. Але саме на цьому етапі закладаються основи майбутнього комерційного успіху товару. Тривалий життєвий цикл забезпечується нововведеннями, які закладаються в товар на цьому етапі. Саме тому конкретні стратегічні заходи, завдяки яким здійснюються дослідження та розробка нового продуктів, прогноз-продаж, проведення тестів виробництва та маркетингу, підготовка та підбір персоналу. Новаторство на цьому етапі перспективне настільки ж, наскільки і ризиковане.

Другий етап - впровадження - період появи товару на ринку і поступового збільшення обсягу продажу. Збут зростає повільно. Причинами можуть бути технічні проблеми, неналагодженість каналів розподілу, небажання покупців зраджувати своїм звичкам. Стратегічні заходи, які проводить підприємство: налагодження ділових стосунків з надійними постачальниками; розширення обсягів виробництва; маркетингові заходи. Найбільша увага приділяється якості товару, поліпшенню сервісу, рекламі, витрати на яку в цей період значні.

Третій етап - зростання. Свідчить про визнання товару споживачами. Нарешті фірма отримує прибутки, обсяги продажу продовжують зростати, саме на цьому етапі знаходиться соус «Український з коріандром». На етапі зростання: ціни не змінюються, фірма шукає нові канали розподілу, приділяється посилена увага рекламі та стимулюванню здійснення покупок.

Наступний етап - етап зрілості. Коли товар вступить на цей етап темпи збуту уповільняться, тому що на ринку з'являється чимало конкурентних аналогів. Фірма має докласти значних зусиль для стабілізації попиту на свою продукцію. Зазвичай на цьому етапі фірма починає знижувати ціни; активізувати заходи для стимулювання збуту; шукати нові сегменти ринку; інтенсифікувати рекламні заходи.

П'ятий - етап падіння. Зняття товару з виробництва, розпродаж продукції за низькими цін.