Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

4.Облік праці і заробітної плати

Однією із складових виробничого процесу є наймані працівники, які називаються персоналом. Від кількісного і якісного персоналу значною мірою залежить продуктивність праці, випуск і реалізація продукції.

Основний склад персоналу обліковується відділом кадрів, який фіксує його наявність, зміни у складі працівників та їх причини. Відділ кадрів відкриває особову справу на кожного працівника, веде облік приймання, переміщення та звільнення особового складу, оформляє надання відпусток, присвоєння кваліфікації, змін тарифних ставок і окладів. Такі дані відображаються в особових справах на основі записів про приймання, переміщення чи звільнення, наказів і розпоряджень адміністрації та інших документів [додатки № 1, 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12]

На кожну особу відкривається трудова книжка й алфавітна картка.

Особливе значення для бухгалтерії має табель обліку використання робочого часу, в якому відображаються дані про кожного працюючого щодо явок і неявок на роботу за кожен день і разом за місяць. У табелі за місяць вказується кількість відпрацьованих днів разом, годин разом, у тому числі надурочних, нічних, вечірніх, кількість вихідних і святкових.

На СП ТОВ «Модерн-Експо» табелі ведуться в розрізі підрозділів. Табелі здаються в бухгалтерію для нарахування заробітної плати.

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану ним роботу.

Із заробітної плати працівників підприємства проводяться відрахування на соціальні заходи (з фонду) та утримання.

Обов’язкові утримання включають ПДФО, утримання до Пенсійного фонду, збір на соціальне страхування на випадок безробіття, за виконавчими листами і приписами нотаріальних контор на користь юридичних і фізичних осіб.

В усіх випадках загальний розмір всіх утримань із заробітної плати не може перевищувати 20%, а в особливих випадках – 50% заробітної плати, що належить до виплати працівнику.

Збір до Пенсійного фонду України, що утримується із заробітної плати, складає 1% або 2%, якщо сукупний оподатковуваний дохід перевищує 150 грн., та збір на обов’язкове державне страхування на випадок безробіття – 0,5%.

Оплата праці ґрунтується на тарифній системі, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки і тарифно-кваліфікаційні довідники.

Оплата праці має певну структуру, яка визначається спiввiдношенням таких частин:

  • основної заробiтної плати (винагорода за виконану роботу

працiвникам за тарифними ставками чи окладами i за вiдрядними

розцiнками за обсяг роботи);

  • додаткової заробiтної плати (винагорода за роботу понад встановлені норми, за окремi показники й особливi умови праці

Сюди вiдносяться доплати, надбавки, компенсації, що передбаченi законодавством, премії за виконання виробничих завдань i функцій);

  • iнші заохочувальнi та компенсаційні виплати (виплати за результатами роботи за рiк, премiї за спецiальними системами,

компенсаційні грошовi та матерiальнi виплати, що не передбачені законодавством або виплачуються понад встановлені законом норми).

Гарантії оплати працiвникам:

  • щорiчних вiдпусток;

  • за час виконання державних обов’язків;

  • за час підвищення квалiфiкацiї з вiдривом вiд виробництва;

  • за час обстеження в медичних установах;

  • переведення за станом здоров’я на легшу роботу;

  • тимчасового переведення на іншу роботу з виробничої необхiдностi;

  • для вагiтних жiнок та тих, як мають дiтей віком до 3-х рокiв;

  • за виробниче навчання, переквалiфiкацiю;

  • для донорiв.

Гарантiї та компенсації при:

    • переїзді на роботу в iншу мiсцевiсть;

    • службових вiдрядженнях;

    • роботi у польових умовах.