Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ з практики 3 КУРС.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
107.29 Кб
Скачать

42

ЗМІСТ

Y

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА «ДЕРЖЛІСГОСПУ» 5

1.1. Історія розвитку підприємства 5

1.2. Теоретико-методичні основи аналізу виробництва продукції, робіт, послуг 8

1.3. Організаційна структура управління підприємством 13

РОЗДІЛ 2. МАРКЕТИНГОВА ДІЯЛЬНІСТЬ «ДЕРЖЛІСГОСПУ» 15

2.1.Аналіз виробничих потужностей Ківерцівського "Держлісгоспу" 15

2.2. SWOT – аналіз "Держлісгоспу" 21

2.3. Аналіз та оцінка маркетингової діяльності "Держлісгоспу" 22

РОЗДІЛ 3. «РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПОКРАЩЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ 33

МАРКЕТИНГУ В «ДЕРЖЛІСГОСПІ» 33

ВИСНОВКИ 38

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 40

ДОДАТКИ 42

ВСТУП

У сучасній системі сформованих міжгалузевих комплексів важливу роль відіграє лісовий комплекс. В умовах переходу до числа проблем, які потребують новаторських методологічних підходів належить проблема забезпечення ефективності функціонування виробничих підприємницьких структур, що має привести в дію механізм виходу економіки України з кризи і забезпечити її прогресивний розвиток. Особливо актуальною сьогодні вона є для підприємств саме лісового комплексу і, насамперед, деревообробної промисловості, як одного з провідних постачальників продуктів переробки лісу. Лісовий комплекс забезпечує здійснення низки міжгалузевих функцій, які постадійно об'єднуються у ланцюг "лісовирощування - заготівля - переробка".

Маркетинг є основною складовою цього процесу фірми. В умовах ринкової трансформації економіки України особливої актуальності набуває маркетинг.

У лісовій та деревообробній промисловості України діє більше 300 підприємств. Саме лісовим галузям належить важливе місце в структурі Волинського територіального виробничого комплексу. Провідною у складі лісовиробничого комплексу Волині є деревообробна галузь, на яку щорічно припадає близько 60% валового випуску його продукції.

Чільне місце у розвитку деревообробної промисловості посідає Державне Лісогосподарське об'єднання "Волиньліс", до складу якого організаційно входять 14 держлісгоспів та 4 промислових господарства. Одним з держлісгоспів, де досягнуто найкращих показників ефективності господарювання є Ківерцівський Держлісгосп - це рентабельне та фінансовостійке підприємство, яке володіє потужною техніко-технологічною базою, а отже має значні резерви підвищення ефективності виробництва та розвитку. Це стосується, перш за все, впроваджень досягнень НТП і ресурсозберігаючих технологій, оптимізації системи організації виробництва.

Підприємство створено з метою:

- ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів;

- охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування Підприємство.

Основними напрямками діяльності Підприємства є: проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із технічно цінних порід. Здійснення заходів із замінами малоцінних низькопродуктивних насаджень на високопродуктивні. Організація лісонасінневої справи і лісових розсадників. Поліпшення стану і підвищення продуктивності лісів.

Охорона лісів і захисних лісонасаджень від не законних порубів, пошкоджень, самовільного сінокосіння, випасання худоби в заборонених місцях. Охорона лісів і захисних лісонасаджень від пожеж, здійснення протипожежних заходів, захист лісів від хвороб та шкідників. Організація та проведення полювання, в тому числі і полювання іноземними громадянами, реалізація мисливських тварин та продукції полювання, в тому числі і закордон з урахуванням вимог чинного законодавства. Складання виробничих, фінансових та інших планів в межах установлених контрольних цифр та лімітів. балансів прибутків та витрат, кошторисів.

Розділ 1. Загальна характеристика «держлісгоспу»

1.1. Історія розвитку підприємства

Ківерцівське державне лісогосподарське підприємство - Держлісгосп, засноване на державній власності, входить до складу державного лісогосподарського об'єднання "Волиньліс" і підпорядковане Державному Комітету лісового господарства України.

Ківерцівський держлісгосп розташований в південній частині Волинської області на території Ківерцівського, Луцького і Рожищенського районів.

Юридична адреса: м. Ківерці, вул. Кузнецова,4, поштовий індекс: 45200.

Ківерцівський лісгосп організований в 1939 році на базі приватних і казенних лісів, після об'єднання Західної і Східної України. У своїх першопочаткових кордонах він проіснував до 1960 року і називався Луцьким лісгоспом, а потім Ківерцівським міжлісгоспом.

У 1960 році Ківерцівський лісгосп був реорганізований у Ківерцівський виробничий лісгосп у складі 9 лісництв, який проіснував з незначними змінами до 1991 року, коли з нього виділили Луцький держлісгосп. Наказом Мінлісгоспу України № 133 від 31.10.1991 року з метою покращення державного управління лісовим господарством лісгоспзаг перейменовано у держлісгосп.

Держлісгосп є юридичною особою. Має самостійний баланс, розрахунковий і валютний рахунки, печатку, товарний знак.

Господарську діяльність Держлісгоспу направлено на комплексну експлуатацію лісових ресурсів, своєчасне відновлення і підтримання в хорошому санітарно - гігієнічному стані.

В господарській практиці Держлісгоспу можна розглядати 2 основні діяльності:

  1. лісогосподарську

  2. лісозаготівлею і лісопереробну, включає лісопилку, первинну деревообробку, лісохімію, переробку харчових продуктів і знаходиться на госпрозрахунку).

  3. Перша, тобто лісогосподарська (об'єднує весь комплекс робіт, пов'язаних з лісовирощуванням). Друга, тобто лісозаготівля (фінансується за

  4. рахунок держбюджету), а лісопереробна, включає лісопилку, первинну деревообробку, лісохімію, переробку харчових продуктів і знаходиться на госпрозрахунку.

  5. Загалом, господарська діяльність Держлісгоспу направлена на комплексну експлуатацію лісових ресурсів, своєчасне відтворення і утримання їх в хорошому санітарному стані. Важливим видом діяльності є переробка лісу в цехах. Лісопереробний комплекс Ківерцівського Держлісгоспу включає в себе: деревообробний, столярний, сувенірний цехи, цех малоформатної фанери, цех по виробництву дверей і шпону, пилораму, цех по виробництву прищепок. Ківерцівський держлісгосп пропонує споживачам широкий асортимент продукції. Це, насамперед, пиломатеріали, паркет, прищепки, столярні вироби, ДВГ, дверні коробки, дверні полотна, шпон, кухонні комплекти, європіддони, каніфоль та інше.

  6. Об'єми виробництва лісопродукції з кожним наступним роком збільшуються за рахунок кращої організації виробництва та встановлення нового, більш продуктивного, обладнання, таким чином і зростає попит на товари, які пропонує Держлісгосп.

  7. Так як Ківерцівський Держлісгосп - комплексне багатогалузеве підприємство, загальною площею 21295 га, то в наявності воно має значні потужні виробничі фонди і їх збільшення сприяє потенційним можливостям даного підприємства. Технічне озброєння Держлісгоспу достатнє для здійснення існуючих і проектних об'ємів робіт. Ступінь забезпеченості транспортними засобами складає 95%. Ступінь використання наявного парку машин і механізмів достатньо висока, але лісгоспу для його більш повного використання постійно бракує паливо-мастильних матеріалів.

  8. Управління Держлісгоспом здійснює директор за принципом єдиного начальства. Загалом, штат працівників Держлісгоспу повністю укомплектований, достатній і відповідно кваліфікований для виконання робіт, за винятком лісової охорони. Проте, нестача постійних робітників

  9. поповнюється за рахунок сезонних і тимчасових робітників. Основною формою організації праці в лісгоспі є бригадна, з оплатою по кінцевому результату.

  10. Організаційна структура Ківерцівського державного лісогосподарського підприємства подана в додатку 1.

  11. В цілому, Держлісгосп є рентабельним підприємством. Із загальної суми затрат на лісове господарство найбільш питому вагу займають витрати на лісогосподарські роботи /37,5%/ і витрати на утримання лісогосподарського апарату /29,6%/. У випадку нестачі власних надходжень для покриття витрат, частина її покривається за рахунок бюджетних асигнувань.

  12. За умов ринкової економіки нормальне функціонування підприємства, ефективність його роботи значною мірою залежить від його фінансового стану. Перехід до роботи за принципами самофінансування вимагає стабільності показників фінансового стану, адже лише за цих умов підприємство зможе виконувати свою виробничу програму, забезпечувати своєчасність і повноту розрахунків з постачальниками, бюджетом, банками.

  13. Ознайомившись з загальною характеристикою Ківерцівського лісового господарства, варто сказати, що загалом господарська діяльність направлена на комплексну експлуатацію лісових ресурсів, своєчасне відтворення і утримання їх в хорошому санітарному стані. Важливим видом діяльності є переробка лісу в цехах. Лісопереробний комплекс Ківерцівського Держлісгоспу включає в себе: деревообробний, столярний, сувенірний цехи, цех малоформатної фанери, цех виробництва дверей і шпону, пилораму, цех виробництва прищепок. Ківерцівський держлісгосп пропонує споживачам широкий асортимент продукції.

Це, насамперед, пиломатеріали, паркет, прищепки, столярні вироби, ДВГ, дверні коробки, дверні полотна, шпон, кухонні комплекти, європіддони, каніфоль та інше.