Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ з практики 3 КУРС.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
107.29 Кб
Скачать

Висновки

Дослідження маркетингової системи проводилось на прикладі державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство», основним видом діяльності якого є ведення лісового господарства.

ДП «Ківерцівське ЛГ» - одне з найбільш конкурентоспроможних підпри-ємств району. За період з 2008 р. по 2010 р. обсяги виробництва його продукції зросли на 182 тис. грн., що склало 1,7 %, обсяги реалізації – на 173 тис. грн. або на 1,7 %. В 2010 р. одержано 87 тис. грн. чистого прибутку, що на 43 тис. грн. більше, порівняно з 2008 р. Збільшення середньорічної вартості основних фондів свідчить про розширення матеріально-технічної бази підприємства та її оновлен-ня. Проведені структурні і організаційні зміни, підвищення рівня механізації виробничих процесів сприяли скороченню чисельності працюючих, підвищенню продуктивності праці. Проте дуже низьким є рівень рентабельності виробницт-ва, що свідчить про загрозу банкрутства. Нестабільний фінансовий стан підпри-ємства підтверджують показники фінансової стійкості, ліквідності і платоспро-можності підприємства.

Ківерцівське лісове господарство здійснює товарну політику. Отже, основне завдання товарної політики "Держлісгоспу"— створити такий товар і так ним керувати, щоб інші елементи маркетингової діяльності були непотрібні взагалі або їх використовували як допоміжні для досягнення цілей підприємства. Попит на товар Держлісгоспу з кожним роком зростає, незалежно від пори року. Адже на сьогоднішній день будуються нові будинки, садочки, церкви і таке інше, які купують товар, а зокрема: паркет, двері коробки, кухонні комплекти, на підприємстві.

Для Ківерцівського лісового господарства найбільш прийнятною є стратегія помірного зростання, оскільки дане підприємство має постійно зростаючі показники діяльності підприємства. В рамках даної вибраної базової стратегії можливі декілька напрямків дій, які прийнято називати стратегічними альтернативами. А саме: зменшення витрат та збільшення доходу від продажів продукції; активізація фінансової діяльності; балансування на ринках; фінансова економія активів підприємства.

Одним з найсуттєвіших напрямків аналізу є цінова політика підприємства на товарних ринках.

Ківерцівський "Держлісгосп" на ринку деревообробної продукції приймає тип стратегії завищеної ціни або так званої стратегії «зняття вершків». Тобто підприємство встановлює вищі ціни, ніж у конкурентів із розрахунку на

покупця. ДП „Ківерцівське лісове господарство" пропонує своїм споживачам високоякісну продукцію. Серед конкурентів її ціни вважаються найвищими.

ДП „Ківерцівське лісове господарство" на території Волинської області має двох конкурентів по даних видах продукції. Це Ківерцівський деревообробний комбінат (також виробляє щит „СТАЄ" і ламель 14 мм) та ДП „Рожищенське лісове господарство" (виробник європіддонів та спецзаготовки дубової). Щит „СТАЄ", який виготовляє Ківерцівське лісове господарство є дорожчий на 40 грн.(+5 %) за той, який виготовляє Ківерцівський ДОК. Також дорожчими є європіддони виробництва Ківерцівського лісового господарства на 7%. Ці товари відповідають стандартам якості, тому користуються попитом не зважаючи на ціну. Дешевшими, по відношенню до конкурентних цін, є ламель та спецзаготовка дубова (відповідно -2% і -3 %).

Канали збуту - це сукупність підприємств чи окремих осіб, які виконують посередницькі функції щодо фізичного переміщення товарів і перебирають на

себе або сприяють переданню права власності на товари на шляху їх просування від виробника до споживача. Розрізняють прямі та непрямі канали збуту.

Основні завдання: оцінка динаміки, структури розповсюдження товарів та каналів збуту; оцінка охоплення ринку та його невикористані резерви; розроблення пропозицій щодо поліпшення мережі розповсюдження товарів та каналів збуту.