Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

45

ВСТУП

У сучасній системі сформованих міжгалузевих комплексів важливу роль відіграє лісовий комплекс. В умовах переходу до числа проблем, які потребують новаторських методологічних підходів належить проблема забезпечення ефективності функціонування виробничих підприємницьких структур, що має привести в дію механізм виходу економіки України з кризи і забезпечити її прогресивний розвиток. Особливо актуальною сьогодні вона є для підприємств саме лісового комплексу і, насамперед, деревообробної промисловості, як одного з провідних постачальників продуктів переробки лісу. Лісовий комплекс забезпечує здійснення низки міжгалузевих функцій, які постадійно об'єднуються у ланцюг "лісовирощування – заготівля – переробка".

Стратегічний маркетинг є складовою маркетингового менеджменту та стратегічного менеджменту фірми. В умовах ринкової трансформації економіки України особливої актуальності набувають питання розробки ринкової стратегії.

У лісовій та деревообробній промисловості України діє більше 300 підприємств. Саме лісовим галузям належить важливе місце в структурі Волинського територіального виробничого комплексу. Провідною у складі лісовиробничого комплексу Волині є деревообробна галузь, на яку щорічно припадає близько 60% валового випуску його продукції.

Чільне місце у розвитку деревообробної промисловості посідає Державне Лісогосподарське об'єднання "Волиньліс", до складу якого організаційно входять 14 держлісгоспів та 4 промислових господарства. Одним з держлісгоспів, де досягнуто найкращих показників ефективності господарювання є Ківерцівський Держлісгосп- це рентабельне та фінансовостійке підприємство, яке володіє потужною техніко-технологічною базою, а отже має значні резерви підвищення ефективності виробництва та розвитку. Це стосується, перш за все, впроваджень досягнень НТП і ресурсозберігаючих технологій, оптимізації системи організації виробництва.

Підприємство створено з метою:

  • ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів;

  • охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування Підприємство.

Основними напрямками діяльності Підприємства є: проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із технічно цінних порід. Здійснення заходів із замінами малоцінних низькопродуктивних насаджень на високопродуктивні. Організація лісонасінневої справи і лісових розсадників. Поліпшення стану і підвищення продуктивності лісів.

Охорона лісів і захисних лісонасаджень від не законних порубів, пошкоджень, самовільного сінокосіння, випасання худоби в заборонених місцях.

Охорона лісів і захисних лісонасаджень від пожеж, здійснення протипожежних заходів, захист лісів від хвороб та шкідників. Організація та проведення полювання, в тому числі і полювання іноземними громадянами, реалізація мисливських тварин та продукції полювання, в тому числі і закордон з урахуванням вимог чинного законодавства. Складання виробничих, фінансових та інших планів в межах установлених контрольних цифр та лімітів. балансів прибутків та витрат, кошторисів.

Розділ 1. Загальна характеристика державного лісового господарства

Ківерцівське державне лісогосподарське підприємство – Держлісгосп, засноване на державній власності, входить до складу державного лісогосподарського об'єднання "Волиньліс" і підпорядковане Державному Комітету лісового господарства України.

Ківерцівський держлісгосп розташований в південній частині Волинської області на території Ківерцівського, Луцького і Рожищенського районів. Юридична адреса: м. Ківерці, вул. Кузнецова,4, поштовий індекс: 45200.

Ківерцівський лісгосп організований в 1939 році на базі приватних і казенних лісів, після об'єднання Західної і Східної України. У своїх першопочаткових кордонах він проіснував до 1960 року і називався Луцьким лісгоспом, а потім Ківерцівським міжлісгоспом.

У 1960 році Ківерцівський лісгосп був реорганізований у Ківерцівський виробничий лісгосп у складі 9 лісництв, який проіснував з незначними змінами до 1991 року, коли з нього виділили Луцький держлісгосп. Наказом Мінлісгоспу України № 133 від 31.10.1991 року з метою покращення державного управління лісовим господарством лісгоспзаг перейменовано у держлісгосп.

Держлісгосп є юридичною особою. Має самостійний баланс, розрахунковий і валютний рахунки, печатку, товарний знак.

Господарську діяльність Держлісгоспу направлено на комплексну експлуатацію лісових ресурсів, своєчасне відновлення і підтримання в хорошому санітарно - гігієнічному стані.

В господарській практиці Держлісгоспу можна розглядати 2 основні діяльності:

  • лісогосподарську;

  • лісозаготівлею і лісопереробну, включає лісопилку, первинну;

  • деревообробку, лісохімію, переробку харчових продуктів і знаходиться на госпрозрахунку).

Перша, тобто лісогосподарська (об'єднує весь комплекс робіт, пов'язаних з лісовирощуванням). Друга, тобто лісозаготівля (фінансується зарахунок держбюджету), а лісопереробна, включає лісопилку, первинну деревообробку, лісохімію, переробку харчових продуктів і знаходиться на госпрозрахунку.

Загалом, господарська діяльність Держлісгоспу направлена на комплексну експлуатацію лісових ресурсів, своєчасне відтворення і утримання їх в хорошому санітарному стані. Важливим видом діяльності є переробка лісу в цехах. Лісопереробний комплекс Ківерцівського Держлісгоспу включає в себе: деревообробний, столярний, сувенірний цехи, цех малоформатної фанери, цех по виробництву дверей і шпону, пилораму, цех по виробництву прищепок. Ківерцівський держлісгосп пропонує споживачам широкий асортимент продукції. Це, насамперед, пиломатеріали, паркет, прищепки, столярні вироби, ДВГ, дверні коробки, дверні полотна, шпон, кухонні комплекти, європіддони, каніфоль та інше.

Об'єми виробництва лісопродукції з кожним наступним роком збільшуються за рахунок кращої організації виробництва та встановлення нового, більш продуктивного, обладнання, таким чином і зростає попит на товари, які пропонує Держлісгосп.

Так як Ківерцівський Держлісгосп – комплексне багатогалузеве підприємство, загальною площею 21295 га, то в наявності воно має значні потужні виробничі фонди і їх збільшення сприяє потенційним можливостям даного підприємства. Технічне озброєння Держлісгоспу достатнє для здійснення існуючих і проектних об'ємів робіт. Ступінь забезпеченості транспортними засобами складає 95%. Ступінь використання наявного парку машин і механізмів достатньо висока, але лісгоспу для його більш повного використання постійно бракує паливо-мастильних матеріалів.

Управління Держлісгоспом здійснює директор за принципом єдиного начальства. Загалом, штат працівників Держлісгоспу повністю укомплектований, достатній і відповідно кваліфікований для виконання робіт, за винятком лісової охорони. Проте, нестача постійних робітників. поповнюється за рахунок сезонних і тимчасових робітників. Основною формою організації праці в лісгоспі є бригадна, з оплатою по кінцевому результату.

Організаційна структура Ківерцівського державного лісогосподарського підприємства подана в додатку 1.

В цілому, Держлісгосп є рентабельним підприємством. Із загальної суми затрат на лісове господарство найбільш питому вагу займають витрати на лісогосподарські роботи /37,5%/ і витрати на утримання лісогосподарського апарату /29,6%/. У випадку нестачі власних надходжень для покриття витрат, частина її покривається за рахунок бюджетних асигнувань.

За умов ринкової економіки нормальне функціонування підприємства, ефективність його роботи значною мірою залежить від його фінансового стану. Перехід до роботи за принципами самофінансування вимагає стабільності показників фінансового стану, адже лише за цих умов підприємство зможе виконувати свою виробничу програму, забезпечувати своєчасність і повноту розрахунків з постачальниками, бюджетом, банками.[6, с.185]

Ознайомившись з загальною характеристикою Ківерцівського лісового господарства, варто сказати, що загалом господарська діяльність направлена на комплексну експлуатацію лісових ресурсів, своєчасне відтворення і утримання їх в хорошому санітарному стані. Важливим видом діяльності є переробка лісу в цехах.

Це, насамперед, пиломатеріали, паркет, прищепки, столярні вироби, ДВГ, дверні коробки, дверні полотна, шпон, кухонні комплекти, європіддони, каніфоль та інше.

Динаміку основних показників господарської діяльності ДП „Ківерцівське лісове господарство" подано в таблиці 1.1.

З таблиці 1.1 можна зробити висновок, що ДП „Ківецівське лісове господарство" розвивається в сторону зростання. За останні роки (2009–2011) спостерігається зростання основних показників господарської діяльності. Зокрема, обсяги виробництва зросли за 2010-2009 роки на 17 %, а за 2011–2010 роки на 49 %. Відповідно зросла і собівартість виготовленої продукції за 2010–2009 роки на 23 %.Вартість основних фондів зростає динамічно на 9 % щорічно. Також спостерігається зростання показника зносу основних засобів, зокрема, за 2011–2010 роки на 1 %, а за 2010–2011 роки на 3 %. Прибуток підприємства дуже важливий показник господарської діяльності, адже це є першочерговою метою.

Таблиця 1.1

Основні показники господарської діяльності

Показники

Одиниці виміру

Роки

Відхилення, %

2009

2010

2011

2010/2009

2011/2010

Обсяг виробництва продукції

Тис. грн

5537,5

6477,4

9657,4

+ 17

+49

Собівартість виготовленої продукції

Тис. грн

3863,8

4740,9

7355,1

+23

+55

Вартість основних фондів

Тис. грн

8706,7

9458,9

10266,8

+9

+9

Знос основних фондів

Тис. грн

4126,8

4179,6

4286,5

+1

+3

Прибуток підприємства

Тис. грн

22,8

ПД

17,2

-51

+55

Середня заробітна плата

Грн.

272

418

566

+52

+35

Чисельність працюючих

Чол.

520

385

441

-25

+ 14

Фонд оплати праці

Тис. грн

1694,8

2355,4

2984,6

+39

+27

Вартість основних засобів

Тис. грн

8706,7

9458,9

10266,8

+8,6

+9

З Таблиці 1.1 бачимо, що цей показник за 2009-2010 роки знизився на 51 %, а за 2010-2011 роки спостерігається зростання на 55 %. З таблиці 1.1 бачимо зростання заробітної плати по підприємству. Зокрема, за 2010-2011 роки на 52 %, а за 2011-2010 роки на 35 %. Хоча спостерігається зростання, але це є дуже низький рівень.

Отже, з наведеної вище характеристики можна зробити висновок, що ДП „Ківерцівське лісове господарство" розвивається не динамічно. На це впливає специфіка даного підприємства, адже воно знаходиться на державному утриманні. У лісовій та деревообробній промисловості України діє більше 300 підприємств.

Саме лісовим галузям належить важливе місце в структурі Волинського територіального виробничого комплексу. Провідною у складі лісовиробничого комплексу Волині є деревообробна галузь, на яку щорічно припадає близько 60% валового випуску його продукції.[11, с.234]

Результати господарської діяльності залежать передовсім від ефективності використання живої праці – найбільш активного і власне, вирішального фактора виробництва. Забезпеченість підприємства необхідними трудовими ресурсами, їх раціональне використання, високий рівень продуктивності праці сприяють збільшенню обсягів виробництва продукції, ефективному використанню обладнання, машин, механізмів, зниженню собівартості та зростанню прибутку.

Одним із найважливіших завдань економічного аналізу є контроль за правильним і ефективним використанням трудових ресурсів. Аналіз забезпеченості підприємства робочою силою здійснюється способом порівняння фактичної чисельності працівників за категоріями із плановими показниками і з показниками, досягнутими в минулому періоді. Це дає можливість визначити рівень виконання плану (завдання), а також динаміку показників.

Аналіз забезпеченості робочою силою та використання її проводиться в тісному зв'язку з аналізом обсягу виробництва продукції, продуктивності праці, трудомісткості та використання робочого часу.

Основними показниками використання трудових ресурсів є дані про чисельність персоналу різних категорій і професій, його кваліфікацію та освітній рівень, про витрати робочого часу в людино–днях, людино–годинах, кількість виробленої продукції або виконаних робіт, а також відомості про рух особового складу підприємства.

Зміни особового складу працівників підприємства відображаються в первинних документах: наказах та розпорядженнях про приймання, переведення, звільнення, надання відпусток. Розрахункову чисельність працівників (особовий склад) визначають за планово-нормативними розрахунками самого підприємства; фактичну чисельність беруть за даними облікового складу, які наявні в службі (відділі) кадрів.

Працівники підприємства за характером участі у виробничому процесі розподіляються на працівників основної діяльності, які зайняті безпосередньо виготовленням продукції, і невиробничий персонал, що зайнятий в обслуговуючих та інших господарствах.

Ознайомившись з загальною характеристикою Ківерцівського Лісового господарства, варто сказати, що загалом господарська діяльність Держлісгоспу направлена на комплексну експлуатацію лісових ресурсів, своєчасне відтворення і утримання їх в хорошому санітарному стані.

Важливим видом діяльності є переробка лісу в цехах. Лісопереробний комплекс Ківерцівського Держлісгоспу включає в себе: деревообробний, столярний, сувенірний цехи, цех малоформатної фанери, цех по виробництву дверей і шпону, пилораму, цех по виробництву прищепок.

Ківерцівський держлісгосп пропонує споживачам широкий асортимент продукції.

Це, насамперед, пиломатеріали, паркет, прищепки, столярні вироби, ДВГ, дверні коробки, дверні полотна, шпон, кухонні комплекти, європіддони, каніфоль та інше.

Таблиця 1.2

Об'єми виробництва продукції Держлісгоспу

Назва продукції

Од. виміру

На початок року

2007

2008

2009

2010

2011

Товарний випуск

куб. м

3265,38

4575,5

4672,1

5130,27

5490,7

Тара

куб. м

203,27

253,31

272,2

310,1

346,0

Планка декоративна

куб. м

3570

8950

9001,31

9420,5

10370,2

Паркет штучний, 15 мм

кв. м

14249,9 7

17263,8

18316,0

1967,8

1998,9

Столярні вироби

куб. м

-

121,78

130,7

141,4

159,4

Прищепки

т. шт.

5339

10148

10240

11033,3

1207,0

Щит формований

кв. м

474,27

503,01

671,2

715,4

813,9

Двп

кв. м

585,17

968,79

1034,57

1341,0

1594,8

Щит меблевий

кв. м

96,51

781,05

864,5

903,05

1202,3

Соснові дверні коробки

кв. м

4750

5352,64

6412,13

6578,9

7030,0

Дверні полотна

кв. м

3272,58

5176,52

5784,2

6001,03

6863,4

Шпон струганий

кв. м

156435, 57

112975 77

17347,55

17999,0

1813,7

Шпон лущений

куб. м

203,14

225,4

273,4

297,7

312,0

Кухонні комплекти

шт.

7,5

17

19,5

22,03

25,3

Паркет штучний,

22 мм

куб. м

2436,94

5496,89

6193,15

6783,0

7304,8

Паркет індустр.

куб. м

58,3

170,73

190,3

198,6

206,4

Заготовки на експорт

  • дубові

  • листові

куб. м куб. м

344,59 22,45

346,82 94,158

412,2

498,9

519,0

Палєта

куб. м

1533,34

2517,53

97,80

102,0

134,7

Євро піддони

шт.

195

428

554

563,4

603,5

Хвойний екстракт

12,8

27,2

29,57

31,07

37,08

Каніфоль

67,5

38,0

51,1

58,9

63,1

Скипидар

77

9,7

10,3

12,0

15,31

Об'єми виробництва лісопродукції з кожним наступним роком збільшуються за рахунок кращої організації виробництва та встановлення нового, більш продуктивного, обладнання, що в свою чергу забезпечує зменшення витрат виробництва.

В порівнянні: в минулому обсяги випуску продукції переробки були значно меншими, адже техніко-технологічний парк Держлісгоспу був морально і технічно застарілий, що потребувало значних затрат живої праці, матеріальних і сировинних ресурсів. З процесом виведення старого обладнання та установкою нового, більш прогресивного та введеним в дію ресурсо – і енергозберігаючих технологій результати роботи значно покращились.

Дотримання тенденції впровадження досягнень НТП у господарську діяльність Ківерцівського Держлісгоспу в перспективі принесе значні результати.[3, с.43]

Вдосконалення техніко-технологічної бази дозволить знизити витрати виробництва, отже і відпускні ціни, що принесе переваги над конкурентами. Планується значне розширення асортименту лісопродукції.

Цей факт дасть поштовх до покращення фінансових результатів підприємства, зокрема призведе до підвищення виручки від реалізації продукції, валового та чистого прибутку. А саме:

2009 р. виручка від реалізації продукції була рівною 5085,7 тис. грн., валовий прибуток становив 980,5 тис. грн., чистий прибуток –206,3 тис. гри..

2010 р. – 5086,7 тис. грн., 1170,3 тис. грн., 241,9 тис. грн.

2011р. – 6942,0 тис. грн., 1298,0 тис. грн., 121,7 тис. грн. В майбутньому планується спостерігати помірне зростання даних показників.

Підприємство створено з метою: ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів; охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування Підприємство.

Основними напрямками діяльності Підприємства є: проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із технічно цінних порід. Здійснення заходів із замінами малоцінних низькопродуктивних насаджень на високопродуктивні. Організація лісонасінневої справи і лісових розсадників. Поліпшення стану і підвищення продуктивності лісів.

Охорона лісів і захисних лісонасаджень від не законних порубів, пошкоджень, самовільного сінокосіння, випасання худоби в заборонених місцях. Охорона лісів і захисних лісонасаджень від пожеж, здійснення протипожежних заходів, захист лісів від хвороб та шкідників. Організація та проведення полювання, в тому числі і полювання іноземними громадянами, реалізація мисливських тварин та продукції полювання, в тому числі і закордон з урахуванням вимог чинного законодавства. Складання виробничих, фінансових та інших планів в межах установлених контрольних цифр та лімітів. балансів прибутків та витрат, кошторисів.

Здійснення зовнішньоекономічної діяльності, співробітництво з міжнародними та іноземними організаціями і громадянами, відкриття валютних рахунків в установах банків. Торговельна діяльність у сфері оптової, роздрібної, комісійної торгівлі та громадського харчування по реалізації продукції, продовольчих і непродовольчих товарів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Виробництво товарів народного споживання. Внутрішні та міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним та залізничним транспортом.

Підприємство здійснює свою діяльність на основі і відповідно до чинного законодавства України та Статуту, який затверджується органом управління майном. Підприємство веде самостійний баланс, має розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням. Підприємство може мати товарний знак, який реєструється згідно до чинного законодавства.

Майно підприємства становлять основні фонди та оборотні засоби, кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається самостійному балансі підприємства. Джерелами формування майна підприємства є майно, що передане йому органом управління майном, доходи одержані від реалізації продукції, а також від інших видів фінансово–господарської діяльності, доходи від цінних паперів, кредитів банків та інших кредиторів. Збитки, завданні підприємству в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються підприємству за рішенням суду.

Підприємство самостійно планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки свого розвитку відповідно до галузевих науково-технічних прогнозів та пріоритетів, кон'юнктури ринку продукції, товарів, робіт. послуг та економічної ситуації. Підприємство реалізую свою продукцію, послуги, залишки від виробництва за цінами, що формуються відповідно до умов економічної діяльності. Підприємство має право на випуск цінних паперів, реалізацію їх юридичним особам, і громадянам України та інших держав з чинним законодавством.

Структуру Ківерцівського державного лісогосподарського підприємства створює сукупність усіх виробничих, невиробничих та управлінських підрозділів.

Управління держлісгоспом здійснює директор. Він самостійно вирішує питання діяльності підприємства, за винятком тих. які віднесені статутом до компетенції Державного комітету лісового господарства України, а також діє без довіреності від імені Держлісгоспу, представляє його у всіх установах та організаціях.[7, с.193]

Виконання маркетингових функцій Ківерцівського держлісгоспу покладено на маркетолога. У його штаті працює 4 відділи, зокрема:

– відділ постачання,

– відділ збуту

– відділ реклами

  • відділ транспорту

Заступник директора з питань економіки очолює головний економіст. Він відповідає за організацію планової роботи на підприємстві.

Виконання маркетингових функцій Ківерцівського Держлісгоспу покладено на заступника директора з комерційних питань. У його штаті працює чотири відділи, зокрема: відділ постачання, відділ збуту, відділ реклами, відділ транспорту. Маркетингові функції вивчення попиту, ринків збуту, реклами просування товарів, а також матеріально – технічного забезпечення виробництва, це все виконує заступник директора з комерційних питань.

Заступник директора з питань економіки очолює головний економіст. Він відповідає за організацію планової роботи на підприємстві. Підпорядкований йому відділи здійснюють контроль за виконанням планових завдань, проводять аналіз діяльності підприємства. У його компетенції є також питання фінансів, організації праці та заробітної плати.

Організаційна структура Ківерцівського Державного лісового господарства наведена в додатку А.

Для нашого підприємства, що випускає широкий асортимент продукції та реалізуює її на різних ринках, ефективним є використання товарно-ринкової структури управління маркетингом. Така структура дає змогу розробити комплексну програму виходу на ринок із охопленням різнорідних сегментів споживачів. При цьому фахівці служби маркетингу при реалізації такої структури володіють повними і вичерпними знаннями щодо товарів, які підприємство реалізовує.

Організація – це процес створення такої структури підприємства, яка б надавала можливість людям ефективно працювати разом для досягнення поставлених цілей організації. Організація може розглядатися в двох аспектах:

  • розподіл всього обсягу роботи між конкретними підрозділами;

  • організація взаємозв'язку між рівнями повноважень та відповідальності.

Структуру Ківерцівського державного лісогосподарського підприємства створює сукупність усіх виробничих, невиробничих та управлінських підрозділів.

Управління держлісгоспом здійснює директор. Він самостійно вирішує питання діяльності підприємства, за винятком тих, які віднесені статутом до компетенції Державного комітету лісового господарства України, а також діє без довіреності від імені Держлісгоспу, представляє його у всіх установах та організаціях.

Виконання маркетингових функцій Ківерцівського Держлісгоспу покладено на заступника директора з комерційних питань. У його штаті працює чотири відділи, зокрема: відділ постачання, відділ збуту, відділ реклами, відділ транспорту. Маркетингові функції вивчення попиту, ринків збуту, реклами просування товарів, а також матеріально – технічного забезпечення виробництва, це все виконує заступник директора з комерційних питань.

Заступник директора з питань економіки очолює головний економіст. Він відповідає за організацію планової роботи на підприємстві. Підпорядкований йому відділи здійснюють контроль за виконанням планових завдань, прово аналіз діяльності підприємства. У його компетенції є також питання фінансів, організації праці та заробітної плати.[5, с.253]

Слід проаналізувати, що на заступника директора з комерційних питань покладено переважно виконання функцій продажу. Важлива функція вважається аналітична, яку повинен виконувати маркетолог. На підприємстві ще не впроваджено відділ маркетингу, адже саме він проводить маркетингові дослідження, прогнозування збуту і таке інше. Тому на підприємстві потрібно якомога скоріше впровадити посаду маркетолога.

Контроль – необхідний елемент забезпечення досягнення підприємством поставленої мети. Процес контролю складається із встановлення стандартів, виміру фактично досягнутих успіхів і проведення корекції в тому разі, якщо досягнуті результати істотно відрізняються від встановлених стандартів.

До стандартів, які необхідно встановити в процесі стратегічного управління, слід зарахувати передусім ті, які відображають ключові фактори успіху, закладені у вибраній стратегії. Кожна із стратегій, які складають стратегічний портфель, має свої стандарти. Виконання функціональних та ресурсних стратегій здійснюється на середньому та нижньому рівнях управління, і тому необхідно, щоб стандарти відображали не тільки результати діяльності певного підрозділу, а й встановлювались з урахуванням вимог вибраних базової та конкурентних стратегій.

Контроль можна вважати ефективним лише тоді, коли організація фактично досягає бажаної мети і спроможна сформулювати нові цілі, які забезпечують її майбутнє. Для того, щоб бути ефективним, контроль повинен відповідати контрольованому виду діяльності, об'єктивно вимірювати та оцінювати те, що справді важливе.

Як правило, найефективніший контроль – це найпростіший контроль стосовно тих цілей, для яких він застосований.

Щоб бути ефективним, контроль має відповідати потребам і можливостям людей, які взаємодіють із системою контролю та реалізують її. Якщо контроль вимагає непропорційно великих витрат і зусиль, він буде неефективним. Для того, щоб визначити реальне співвідношення витрат і інші заходи.

На проведення маркетингових заходів в подальшому планується виділити 8 – 10% від чистого прибутку. За рахунок цього зростуть обсяги продажу продукції. прибутку, необхідно розглядати як довгострокові аспекти контролю, так і короткострокові. Існує тверде правило, що контроль, який коштує більше, ніж він дає для досягнення мети, не покращує контроль над ситуацією, а спрямовує роботу по хибному шляху, що є втратою контролю.

Бюджет включає кошти, які підприємство виділяє на такі заходи, зокрема: аналіз маркетингового середовища, маркетингові дослідження, аналіз споживачів, прогнозування обсягів попиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]