Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Розділ 3. Маркетиногі дослідження діяльності «держлісгоспу»

Доцільно провести SWOT – аналіз для підприємства, оцінити сильні та слабкі сторони діяльності Ківерцівського "Держлісгоспу", а також його можливості та загрози. Все це наведено у таблиці 3.1

Таблиці 3.1

Матриця SWOT - аналізу для підприємств

Можливості:

  1. Покращення якості лісо продукції.

  2. Розширення асортименту.

  3. Вихід на нові ринки збуту.

  4. Впровадження у виробництво прогресивної техніки і технології.

  5. Підтвердження торгової марки.

Загрози:

    1. Поява нових економічно-стійких конкурентів.

    2. Подорожчання кредитних ресурсів.

    3. Коливання валютних курсів.

    4. Недобросовісна конкуренція.

Сильні сторони:

  1. Високоякісна продукція.

  2. Значна доля ринку.

  3. Застосування цінової конкуренції.

  4. Стабільна система з постачальниками додаткової сировини.

  5. Висока мотивація праці.

  6. Надання додаткових сервісних послуг.

Слабкі сторони:

    1. Зменшення чистого прибутку.

    2. Зниження обсягів товарної продукції та її рентабельності.

    3. Потреба у фінансових інвестиціях.

    4. Фінансова нестабільність

Отже, структура та особливості сучасного господарства вимагають особливої уваги до вивчення маркетингового середовища, тобто сукупності факторів активного зовнішнього та внутрішнього впливу на підприємство, які позначаються на рівні його життєздатності та прийнятті ним маркетингових рішень. Маркетингове середовище має вплив не тільки на оптимізацію маркетингових рішень, але й усієї сукупності аспектів функціонування суб'єкта

господарювання.

Як і будь–яке підприємство, "Держлісгосп" в своїй діяльності зіштовхується з проблемами невідповідності певних параметрів виробленої продукції з потребами та запитами споживачів. Для вирішення цього завдання дане підприємство знімає з виробництва певні товари, розробляє нові товари, пропонує споживачам різні їх модифікації, тобто здійснює маркетингову товарну політику. Дана політика на "Держлісгоспі" охоплює:

  • формування товарного асортименту відповідно до запиту споживачів;

  • забезпечення конкурентоспроможності товарів;

  • визначення товарних стратегій відповідно до стадії життєвого циклу товарів;

  • політику нововведень;

  • визначення товарної марки, упаковки і сервісу;

  • позиціонування товарів.

Отже, основне завдання товарної політики "Держлісгоспу" – створити такий товар і так ним керувати, щоб інші елементи маркетингової діяльності були непотрібні взагалі або їх використовували як допоміжні для досягнення цілей підприємства. Попит на товар Держлісгоспу з кожним роком зростає, незалежно від пори року. Адже на сьогоднішній день будуються нові будинки, садочки, церкви і таке інше, які купують товар, а зокрема: паркет, двері коробки, кухонні комплекти, на підприємстві.[12, с.276]

Структурно маркетингова товарна політика складається з трьох частин: розробки товару (створення нових чи модифікація існуючих), обслуговування товару. Особливо важливим є контроль за якістю продукції на всіх етапах – від розробки до продажу, елімінування – зняття товару з виробництва.

Найважливішою частиною маркетингової товарної політики на підприємстві "Держлісгосп" є розробка товарів. Це поняття передбачає або планування (створення ) нових товарів, які дадуть змогу підприємству вийти на нові ринки чи розширити існуючі, перемогти конкурентів, отримати відповідні доходи і прибутки, або модифікування існуючих товарів, тобто зміну їхніх властивостей та характеристик, що уможливить постійне привернення до них уваги споживачів і як результат збереження протягом тривалого часу обсягів збуту і доходів на даному підприємстві.

Обслуговування товарів на підприємстві "Держлісгосп" – це забезпечення сталості відповідних характеристик товарів, їхньої відповідності встановленим стандартам. Основним у цій частині маркетингової товарної політики є контроль за якістю продукції, своєчасне інформування виробництва про необхідність її поліпшення, проведення заходів зі збереження характеристик товарів під час товарного руху та збуту. Аналіз якості продукції ґрунтується на системі численних показників, серед яких слід вирізнити загальні й часткові, прямі й побічної дії.

Найбільш узагальнюючий характер мають питома вага продукції зі знаком якості, або атестованої державою як продукція вищої якості (зараз цей показник поновлюється); питома вага в загальному обсязі випуску продукції, що одержала товарні знаки. Своєрідним знаком якості є фірмовий знак корпорацій, котрі відомі у світі як виробники якісної продукції. Досить надійним показником якості може бути також і відповідність міжнародним стандартам.

Таблиця 3.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]