Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Конкуренти «Держлісгоспу»

Показники

Кількісний стан фактору

2009

2010

2011

Кількість, шт.

11

11

11

Доля ринку, %

19

15

18

У стратегії розширення ринку Ківерцівський ЛГ спирається на сумлінну нецінову конкуренцію. На відміну від підприємств-конкурентів, ЛГ досяг переваг над конкурентами шляхом реалізації якісної лісопродукції широкого асортименту за низькими відпускними цінами завдяки впровадження досягнень НТП у виробництво. Широко використовується реклама, що спрямована на те, щоб привернути увагу споживачів, інформувати про споживчі властивості товарів.

Також на підприємстві добре розвинена система до – і післягарантійного обслуговування. Застосування нецінової конкуренції, що повніше відображає інтереси споживача, збільшує привабливість підприємства, відкриває можливості витіснення конкурентів, які, в переважній більшості, застосовують методи цінової конкуренції.[10, с.90]

Сегментація ринку являє собою розподіл споживачів на певні групи, тобто сегменти, які відрізняються відносною однорідністю попиту, смаків, уподобань або реакцією на ті, чи інші види маркетингової діяльності. Ківерцівський "Держлісгосп" використовує потенційні фактори сегментації ринку.

Ринок можна сегментувати наступним чином:

1. За географічним фактором:

1.1. Географічна територія

– країна;

– район;

1.2 За кліматичними особливостями:

– північ;

– південь;

– захід;

– схід;

1.3 За рівнем урбанізації:

– місто;

– село;

– селище міського типу;

    1. За правовим станом:

– юридична особа;

– фізична особа;

2. За соціально – демографічним фактором:

2.1 За статтю:

– чоловік;

– жінка;

2.2 За кількістю осіб у сім'ї:

–1–2 особи;

–3–4 особи;

–5 і більше осіб; За рівнем доходів:

–низький;

–нижче середнього;

–середній;

–вище середнього;

–високий; За національністю:

–українець;

–росіянин;

–поляк;

–інше;

    1. За видом діяльності:

–керівники;

–посадові особи;

–робітники;

–безробітні;

–інше;

3. За психогеографічним фактором:

    1. За стилем життя:

  • молодіжний;

  • спортивний;

– інші;

    1. За типом особистості:

–новатори;

–консерватори;

–помірковані;

4. За фактором поведінки споживачів

4.1 Очікувані вигоди:

–якість;

–сервіс;

–ціна;

–інше;

4.2 За ступенем споживання:

–слабкий споживач;

–помірний споживач;

–активний споживач.

Найбільш актуальною стратегією для Ківерцівського державного лісогосподарського підприємства є стратегія диференціації. На сьогоднішній день існує численна кількість виробництва деревообробної продукції і попит на цю продукцію з кожним днем зростає.

Стратегія диференціації, яка існує на "Держлісгоспі", полягає в тому, що товар, який виготовляє підприємство відрізняється від інших товарів конкурентів, ця стратегія спрямована на те, щоб споживач, був упевнений, що купує найбільш якісний товар, яки виготовлений спеціально для нього. Хоча на сьогоднішній день існує не досить великий асортимент товару, але в подальшому планується розширювати його на Ківерцівському державному лісогосподарському підприємстві.

На ринку існує досить велика кількість підприємств по виробництву деревообробної продукції. Всі вони чітко дотримуються певної стратегії та завдяки цьому мають успіх на ринку.

Позиціонування:

1. Очікувані вигоди:

–якість;

–сервіс;

–ціна;

–інше;

2. За ступенем споживання:

–слабкий споживач;

–помірний споживач;

–активний споживач.

Основними конкурентами Ківерцівського державного лісогосподарського підприємства(А) являються Ківерцівський ДОК(Б) та ДП "Рожищенське лісове господарство"(В).

Щодо параметрів, які ми будемо застосовувати для схем позиціонування, вибрали такі:

–ціна;

–асортимент;

–оригінальність;

–якість;

–імідж марки.

Дана діаграма показує, що «Держлісгосп»(А) відрізняється від своїх конкурентів тим, що: найвищий імідж, якість порівняно з конкурентами найвища, тобто виготовляються товари найвищої якості, а також впроваджуються найнижчі ціни, що в першу чергу задовольняє конкурентів.

Найважливішим і найбільш впливовішим конкурентом вважається Деревообробний комбінат(Б), який в порівнянні з нашим підприємством не відстає за складом асортименту, і в порівнянні з ДП "Рожищенське лісове господарство"(В) встановлює нижчу ціну на товари.

Основна мета позиціонування –сформувати і зберегти позитивне ставлення споживачів до товару. Як ми уже виявили найбільш впливовішим і основним конкурентом являється Деревообробний комбінат (ДОК). Але Держлісгосп має досить великі переваги над конкурентами.[4, с.324]

Основними факторами, які мають вирішальне значення для покупців під час вибору виробів із дерева являються такі, як: вартість товару, якість виготовлення виробу, сервісне обслуговування, та інші фактори.

В результаті проведеного аналізу можна зробити висновок, що Державне лісогосподарське підприємство є найбільш оптимальним, а отже має великі можливості виходу на світовий ринок в порівнянні з конкурентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]